Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

jełop pisze:czy za samo wyznaczenie równania okręgu w zadaniu ze stycznymi, moge liczyc na chociazby 1 pkt ? klucz przewiduje takie coś ?
Niewykluczone, choć nie na pewno. Może punkt będzie za wyznaczenie współrzędnych środka i promienia?

JK
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 140 razy

Post autor: je?op »

no to właśnie o tym mówię, środek okręgu i promień

A z tym zadaniem z środkową gdzie liczyłem z błędną wartością cosinusa ? jakieś szanse na chociazby 1 punkt za dobrą metodę ?
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

adner, to chyba nie wiesz jaki jest próg na Uniwersytet Warszawski na Informatykę
No ale sorry, faktycznie było to z mojej strony trochę głupie, nie ma to większego znaczenia, ubzdurałem sobie że ma być 100%..

Pozdrawiam
zeman
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zeman »

A za samą dobrą odpowiedź jest punkt ? Gdy narysowałem dokładnie rysunek zauważyłem, że przecinają się pod kątem 90 stopni. Równanie okręgu też wyznaczyłem.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

adambak pisze:adner, to chyba nie wiesz jaki jest próg na Uniwersytet Warszawski na Informatykę
Jakie? ; D
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

akw pisze: Żeby ta matura przechodziła przez kilka rąk sprawdzających i nie zauważyć że zadanie może być interpretowane na dwa sposoby...
Być może jest jakaś ogólna umowa, że w zadaniach z kombinatoryki i rachunku prawdopodobieństwa na maturze zawsze sformułowanie "jest \(\displaystyle{ n}\) czegoś" oznacza "jest dokładnie \(\displaystyle{ n}\) czegoś".

Ostatecznie mogliby uznawać obie wersje. Nie sądzę jednak, żeby to komukolwiek pomogło choćby o punkt.
robocop1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: robocop1992 »

adambak na PW musisz mieć matme i fizykę, ale przeciętnie, obydwie na 85% i jesteś xD
gorzej jest z AiR na AGH
adambak
Użytkownik
Użytkownik

robocop1992, zależy gdzie na PW, jeśli na MiNI to bardziej 90% matmę i fizykę, na ETI owszem tyle ile napisałeś, no ale na fizyce już tak się spinać nie będę, ten próg na MiNI jest duży (chyba lepsze niż ETI? tego nie wiem, być może wiele się nie różni), bo fizyczka to aż taka trudna nie jest..

smigol, rok temu był minimum 90 punktów w systemie UW, maks jest 100, pragnę zauważyć że tutaj fizyka się nie liczy (no chyba że pójdzie lepiej niż matma, to można wziąć ją z wagą 20%), a matma rozszerzona napisana na 100% daje 70 punktów już, czyli bardzo miła perspektywa, bo z reszty przedmiotów nie trzeba już się tak starać..
Ostatnio zmieniony 6 maja 2011, o 19:38 przez adambak, łącznie zmieniany 1 raz.
qb.
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: qb. »

Jeżeli w zadaniu optymalizacyjnym z graniastosłupem wziąłem pole całkowite zamiast boczne to mam szanse na jakieś punkty? Metodę mam dobrą.
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: akw »

norwimaj pisze:
akw pisze: Żeby ta matura przechodziła przez kilka rąk sprawdzających i nie zauważyć że zadanie może być interpretowane na dwa sposoby...
Być może jest jakaś ogólna umowa, że w zadaniach z kombinatoryki i rachunku prawdopodobieństwa na maturze zawsze sformułowanie "jest \(\displaystyle{ n}\) czegoś" oznacza "jest dokładnie \(\displaystyle{ n}\) czegoś".

Ostatecznie mogliby uznawać obie wersje. Nie sądzę jednak, żeby to komukolwiek pomogło choćby o punkt.
A może jest ogólna umowa że w zadaniach z kombinatoryki i rachunku prawdopodobieństwa na maturze zawsze sformułowanie "jest \(\displaystyle{ n}\) czegoś" oznacza "jest dokładnie \(\displaystyle{ n}\) czegoślub więcej"

Hę? Jeśli byłaby taka umowa to dlaczego nikt o niej nie wie? Tajne info cke ? Matma to dokładność a wszystko się psuje przez brak precyzji gdzie? w języku polskim

adambak celujesz w warszawskie uczelnie? Ja tak ale nie wiem jeszcze na co iść i gdzie Może sie zobaczymy.
adambak
Użytkownik
Użytkownik

norwimaj pisze: Być może jest jakaś ogólna umowa, że w zadaniach z kombinatoryki i rachunku prawdopodobieństwa na maturze zawsze sformułowanie "jest \(\displaystyle{ n}\) czegoś" oznacza "jest dokładnie \(\displaystyle{ n}\) czegoś".

coś w tym zdecydowanie jest, bo jednak z doświadczenia (a trochę tych zadań do matury się robiło) to raczej jeśli miało być "co najmniej" to było wyraźnie napisane "co najmniej", tutaj tego nie było, czyli wyklucza tą interpretację..
Ostatnio zmieniony 6 maja 2011, o 20:06 przez adambak, łącznie zmieniany 1 raz.
Traumatic
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Traumatic »

co do zadania z optymalizacji. jeśli ktoś ma innym sposobem, nie tym standardowym. <czyli jak tu mówicie bez funkcji> to pewnie bedzie miał maxa; p jeśli rozumowanie jest poprawne
a to rozważanie o 100%.. rozumiem, bo co to za różnica miec 96 czy 94 %.. ale miec 100.. jest szacunek. Ja niestety źle przeczytałem zależnosc 6:5 <przyjąłem 5:6> w tym zadaniu gdzie trzeba było sin obliczyc.. i stówa poleciała.... D
adambak
Użytkownik
Użytkownik

akw pisze: w języku polskim
tutaj zawsze się zgodzę
akw pisze: adambak celujesz w warszawskie uczelnie? Ja tak ale nie wiem jeszcze na co iść i gdzie Może sie zobaczymy.
tak, bo daleko nie mam, poza tym są najlepsze, dlatego życzę Ci tego wyboru
Traumatic pisze:ale miec 100.. jest szacunek.
i o to chodzi, wreszcie ktoś mnie rozumie,
choć podtrzymuję że 100% to trochę nieludzkie
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

ale miec 100.. jest szacunek.
Czy ja wiem... po prostu ładnie wygląda.
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: akw »

adambak pisze: tak, bo daleko nie mam, poza tym są najlepsze, dlatego życzę Ci tego wyboru
Ja w wawie mieszkam więc na sto% ide na PW/UW. Pytam o kierunek studiów bo ja się mieszam między czymś z matmą a czymś z finansami/ekonomią. Informatyka też ciekawa ale nigdy nie tykałem.
ODPOWIEDZ