Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sixsixsix »

kurde, troche ochlonalem i juz wiem ze nie jest jednak tak rozowo. czy jezeli w zadaniu 2 na poczatku wyzaczylem sobie c z tego rownania a+b=2c i wstawiam do tego drugiego, a pozniej mi wychodzi 0=0 to jest ok? nie robie tutaj czegos takiego, ze korzystam z faktu ktory mam udowodnic? moze troche glupie pytanie, ale calkiem zglupialem. nie pamietam nawet jak zrobilem ostatnie zadanie, wiem ze zrobilem, ale nie mam pojecia jak:d
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

norwimaj pisze: Poza tym jednym zadaniem matura całkiem łatwa i nawet nienudna.
Mi się najbardziej spodobały zadania 8 i 2.
nie no momentami nudna, bo oczywista

moje ulubione to też 2 i 8, w 8 wyprowadziłem wzór na pole powierzchni bocznej w zależności od szukanej krawędzi podstawy i nawet można było znaleźć ją (oczywiście równa \(\displaystyle{ 1}\)) z pochodnej ale to byłby chyba przerost formy nad treścią, bo to zwykła kwadratówka była..

co do 9 chyba jednak jest nacisk na to że dwie i trzy, nie zmienia to jednak faktu że takie rzeczy nie powinny się zdarzać bo to nie polski i nie mamy zgadywać "co autor miał na myśli"
Koxxx
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Koxxx »

Kalaf pisze: @up
No i widzisz... Twoim zdaniem B' to całe A. Nie wiem czy tak tutaj można, ale gówno prawda ;) Zapominasz o części wspólnej :)

Nie uważam tak. Część wspólna tu nie jest ważna. B' to jest A bez B i wszystko poza A i B.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2011, o 21:36 przez Koxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: pyzol »

adambak, Traumatic,
Jak dla mnie jeśli udowodnimy, że jakieś punkty, czy proste są rozwiązaniem zadania, to jest rozwiązanie poprawne. Czyli musiałbyś pokazać, że te proste są styczne, co chyba zrobiłeś.
Traumatic
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Traumatic »

do zad 11.. tylko właśnie jeśli punkty będą za policzenie każdej następnej długosci czegoś.. np. wysokości i tak dalej.. to przeciez wszystko mam źle.. bo od złego stosunku zacząłem..;/ tego się troche boję ;p

zad. 7 -> ale jak to żaden dowód? ja myślę, że za pomocą tego co Wy... czyli odległości środka od prostej udowodniłem że dana prosta, którą sobie z kapelusza mogłem wziąc nawet jest styczna do okręgu < zawsze mnie uczono, że jeśli odczytuje coś z rysunku, musze to później udowodnic algebraicznie, czy jak w tym przypadku po prostu dowiesc że prosta jest styczna bo odległosc jest równa r > .. a iloczyn skalarny.. no wiem że nie ma tego w zakresie materiału do LO, ale mój nauczyciel nie za bardzo interesował się materiałem, tylko leciał ze wszystkim ;dd
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

Zosia1992 pisze: Wszystko mam tak samo i widzę, że te odpowiedzi się ciągle powtarzają. Także wstepnie gratuluję stówki:), jakoś gładko poszło, co? Nawet dużo czasu mi zostało (godzinka na sprawdzanie). A tak z ciekawości, zdajecie też fizykę czy już luzik?
to prawda, czasu było pod dostatkiem.. ja sprawdzałem w ten sposób że robiłem zadanko drugim sposobem - może trochę dziwne, ale jaką pewność daje

ja zdaję fizykę ale już na luziku najważniejsze było dzisiaj, teraz tylko z górki (no i aby zdać polski ustny, bo na tym się wywalić to by była tragedia..)
chociaż warto by mieć jakby co w zanadrzu jakiś pozytywny wynik z fizyki..
advac
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: advac »

\(\displaystyle{ \frac{a}{a-c} + \frac{b}{b-c}}\)
\(\displaystyle{ 2c=a+b b=2c-a}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a}{c-a} + \frac{2c-a}{2c-a-c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a}{c-a} + \frac{2c-a}{c-a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a-a+2c}{c-a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2(c-a)}{c-a}}\)

nie można tak prościej?
Traumatic
Użytkownik
Użytkownik

Zosia1992 pisze:
Kalaf pisze:Się podzielę swoimi.

1. Wychodzi \(\displaystyle{ [(k-1)*k*(k+1)] ^ {2}}\) Czyli 3 kolejne liczby => podzielne przez 6, do kwadratu.
2. Bawiąc się, wymnażając, redukując podaną równość łatwo można dojść do równości \(\displaystyle{ 0=0}\). Jeżeli napiszemy, że wszystkie przekształcenia są równoważne, więc wyjściowa jest także prawdziwa to raczej lajt.
3. \(\displaystyle{ m \in (0;1) \cup (2;3)}\)
4. \(\displaystyle{ x \left\{ \in 0, \frac{ \pi }{4} , \frac{3 \pi }{4} , \frac{5 \pi }{4} , \frac{7 \pi }{4} , 2 \pi\right\}}\)
5. \(\displaystyle{ x_{1}=1}\)
6. \(\displaystyle{ 4 \sqrt{ \frac{7}{3} }}\) Nie bawiłem się w usuwanie niewymierności nigdzie
7. Kąt prosty.
8. \(\displaystyle{ 1}\)
9. \(\displaystyle{ 192080}\)
10. Z twierdzenia o odcinku łączącym środki boków trójkąta (udowodniłem szybko odwrotnym do Talesa na boku, na wszelki wypadek )
11. \(\displaystyle{ 4 \sqrt{ \frac{2}{41} }}\)
12. \(\displaystyle{ P(A \cap B')=P(A)-P(A \cap B). P(A \cap B) \ge 0,6 \Rightarrow P(A \cap B') \le 0,9-0,6=0,3}\)
Wszystko mam tak samo i widzę, że te odpowiedzi się ciągle powtarzają. Także wstepnie gratuluję stówki:), jakoś gładko poszło, co? Nawet dużo czasu mi zostało (godzinka na sprawdzanie). A tak z ciekawości, zdajecie też fizykę czy już luzik?
ja też fizykę jeszcze pisze, ale na PG tylko jeden przedmiot liczą, a dzisiaj poszło naprawde nieźle myśle, więc na luzie można isc w czwartek;p i ustny polski jeszcze ;///
Zosia1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zosia1992 »

Nie macie wrażenia, że humaniści bardziej panikują przed matmą niż my przed polskim?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: pyzol »

advac pisze:\(\displaystyle{ \frac{a}{a-c} + \frac{b}{b-c}}\)
\(\displaystyle{ 2c=a+b b=2c-a}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a}{c-a} + \frac{2c-a}{2c-a-c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a}{c-a} + \frac{2c-a}{c-a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a-a+2c}{c-a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2(c-a)}{c-a}}\)

nie można tak prościej?
Uważam, że każde tutaj podejście jest proste. Wg mnie zadanie chyba najłatwiejsze ze wszystkich.
escony
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: escony »

Nie wiem ja bardzo nie lubię polskiego nie wiem czy zdam egzamin gimnazjalny humanistyczny... a co do rozszerzonej to totalne dno zalosne ze nie dali modułu (<3!).. Pozdrawiam.
foox92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: foox92 »

haha mi polski tak beznadzieje poszedł ze to bajka TEST taki sredniawy 12-15pkt bedzie. patrze wypracowanie wiersze - o ja pier** ; drugi temat Granica.... o zesz kur... no nie ma wyboru.. takie lanie wody, ale mam nadzieje ze przejdzie na 30-40 % ;P
scav3r
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Post autor: scav3r »

Oblicz, ile jest liczb ośmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, natomiast
występują dwie dwójki i występują trzy trójki.
dla mnie to zadanie jest niejednoznacznie sformułowane.
Nie jest napisane czy mają występować dokładnie dwie dwójki i dokładnie trzy trójki ani że powinny występować conajmniej ....
Przynajmniej na moje oko.
ja uznałem że chodzi im o conajmniej dwie dwójki i conajmniej trzy trójki i chyba policzyłem błędnie
\(\displaystyle{ \frac{8!}{5!3!}*9^3}\)
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: adner »

Jak na razie to u mnie największy stres spowodowała matematyka, więc nie mam takiego wrażenia :p Mniejsze wymagania od samego siebie i mniejsze nerwy.
Traumatic
Użytkownik
Użytkownik

Zosia1992 pisze:Nie macie wrażenia, że humaniści bardziej panikują przed matmą niż my przed polskim?
chyba nie;d u mnie osoby z R polskiego <bo jestem w klasie, w której są ludzie i z maty i z fizy, nawet z polaka rozszerzonego.. taki system indywidualnych rozszerzeń> i wracając do tego o czym miałem pisac, to humaniści na próbnych często mieli ok. 60 -70 % z polskiego podstawy, a podobnie albo nawet do 80% z matmy <dziwnie, ale matme łatwiej zdac niż polski, jakis bład kardynalny w pracy i leżemy > ;dd
ODPOWIEDZ