masz trochę racji, ja zinterpretowałem że dokładnie i oto im raczej chodziło, ale nie można odmówić tego że mogło zabraknąć tego słówka.. mój kumpel zrobił tylko wersję z "conajmniej" przez to i to jest problem bo brutalnie ucinają punkty za błędne zinterpretowanie..smigol pisze:wg mnie w zadaniu z kombinatoryki brakuje słowa 'co najmniej', albo 'dokładnie'. Napisałem obie wersje z zaznaczeniem kiedy rozwiązuje dla 'dokładnie'.
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
Czy mógłby ktoś zerknąć co (prawdopodobnie) robię źle w zad. 3? Wychodzi mi że nie ma takiego m.
-
maweave
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Chyba \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{336} }{3}}\)*skupcio pisze: źle przeliczone to jest po prostu bo ja to tak sprawdzałem i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{336} }{2}}\) no i trzeba sobie wyciągnąć pierwiastek.
-
adambak
- Użytkownik

źle rysujesz deltę, dokładnie na odwrót (symetria względem poziomej osi) powinno być..dawid_m pisze:Czy mógłby ktoś zerknąć co (prawdopodobnie) robię źle w zad. 3? Wychodzi mi że nie ma takiego m.
-
dalafasta
- Użytkownik

tometomek91,
Mozesz mi powiedziec czy zadanie 7, jesli wyznaczylem y=a[x-2] i podstawiam do rownania okregu a pozniej staram sie z tangensa i wspolczynnikow to to ma senss czy raczej nie?
Mozesz mi powiedziec czy zadanie 7, jesli wyznaczylem y=a[x-2] i podstawiam do rownania okregu a pozniej staram sie z tangensa i wspolczynnikow to to ma senss czy raczej nie?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2011, o 20:22 przez dalafasta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
aga_92
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
nie ma to jak zle napisac wzor na sume ciagu ;(
a jak w tym 2. przenioslam 2 na 2. strone i mi wyszla tożsamość to myślicie, że mi zaliczą?
a jak w tym 2. przenioslam 2 na 2. strone i mi wyszla tożsamość to myślicie, że mi zaliczą?
-
adambak
- Użytkownik

skupcio pisze:Liczysz promień \(\displaystyle{ r= \sqrt{5}}\) i potem odległość od środka okręgu ma wynosić r i ma przechodzić przez punkt A, a potem dochodzisz do wniosku że współczynnik kierunkowy jest przeciwny i odwrotny czyli kąt między nimi jest równy 90 stopnifoox92 pisze:moglby ktos jakos naprowadzic mnie jak zrobic te zadanie z kątem miedzy stycznymi??
albo dochodzi do wniosku że ma do czynienia z trójkątem prostokątnym równoramiennym: promień, odcinek SA i odcinek A-punkt styczności, w takim razie widać tam kwadrat i się przecinają pod kątem 90 stopni..
- flashion
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
dlaczego wężyk w delcie zaczynasz od dołu?dawid_m pisze:Czy mógłby ktoś zerknąć co (prawdopodobnie) robię źle w zad. 3? Wychodzi mi że nie ma takiego m.
zauważ, że kwadrat różnicy pierwiastków to \(\displaystyle{ b^{2} - 4c}\), czyli delta.
potem wyłączasz przerzucasz (m+1) i wyciągasz.
Ja miałem tak, że:
wysokość ostrosłupa to \(\displaystyle{ 4x}\),
Połowa długości krawędzi to \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{2}}{2}x}\),
następnie wysokość ściany bocznej wyszła \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{41}{2} }x}\)
Sinus: \(\displaystyle{ \frac{4x}{ \sqrt{ \frac{41}{2} } x}}\), po uwymiernieniu \(\displaystyle{ \frac{8 \sqrt{ \frac{41}{2} } }{41}}\)
wysokość ostrosłupa to \(\displaystyle{ 4x}\),
Połowa długości krawędzi to \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{2}}{2}x}\),
następnie wysokość ściany bocznej wyszła \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{41}{2} }x}\)
Sinus: \(\displaystyle{ \frac{4x}{ \sqrt{ \frac{41}{2} } x}}\), po uwymiernieniu \(\displaystyle{ \frac{8 \sqrt{ \frac{41}{2} } }{41}}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2011, o 20:25 przez Koxxx, łącznie zmieniany 2 razy.
Od kiedy się od lewej rysuje wykres znaków?dawid_m pisze:Czy mógłby ktoś zerknąć co (prawdopodobnie) robię źle w zad. 3? Wychodzi mi że nie ma takiego m.
to jest to samo, mozesz sobie policzyc. Wynik wychodzi dokladnie taki sam, wiec raczej masz dobrzeKoxxx pisze:Czy komuś w zadaniu z ostrosłupem wyszło:
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{8 \sqrt{ \frac{41}{2} } }{41}}\)
?
-
tometomek91
- Użytkownik

- Podziękował: 281 razy
dalafasta pisze:tometomek91,
Rozumiem że wyznaczyłeś równania obu prostych i mając ich współczynniki kierunkowe znaleźć kąt między nimi? Tak, to ma sens, jeżeli wykonało się poprawnie najtrudniejszą część zadania: odczytac kąt z tablic.
-
dummydumdum
- Użytkownik

-
dalafasta
- Użytkownik

Tak, wlasnie tak pokrecilem z tym zadaniem i z zadania dosc prostego zrobilem trudne, jwyszlo mi prawdopodobnie zle rownanie kwadratowe, niestety sie chyba pomylilem bo zly kat mi wyszedl.. ale moze jakies punkty dostanetometomek91 pisze:dalafasta pisze:tometomek91,
Rozumiem że wyznaczyłeś równania obu prostych i mając ich współczynniki kierunkowe znaleźć kąt między nimi? Tak, to ma sens, jeżeli wykonało się poprawnie najtrudniejszą część zadania: odczytac kąt z tablic.