Czarne dziury
-
Dave
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Czarne dziury
tak to znaczy ze powiedzmy lecisz ty w rakiecie kosmicznej w strone czarnej dziury i rwonolegle do ciebie leci do niej twoj kolega w odleglosci 100m od ciebie, gdy przjedzie fala dodadtnia odleglosc miedzy wami moze zwiekszyc sie do 200m a gdy ujemna moze zmiejszyc sie do 50m. Nie bardzo potrafie sobie to wyobrazic ale tak jest.
Czarne dziury
Co do fal grawitacyjnych, to bardzo interesujace jest ich wykrywanie. Dziala juz detektor LIGO. Pojawila sie tez bardzo ciekawa hipoteza Chiao. Wg niej nadprzewodniki sa w stanie przeksztalcac mikrofale w fale grawitacyjne.
Pozdrawiam, GNicz
Zapewne nie byloby to mile przezycie. Z powodu przeogromnej masy czarnej dziury wytwarzane przez nia pole grawitacyjne nie moze byc traktowane jako jednorodne, tak wiec ciala zblizajace sie do tak masywnego obiektu sa rozrywane.dave pisze:lecisz ty w rakiecie kosmicznej w strone czarnej dziury
Pozdrawiam, GNicz
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
tak ale to mwoisz kiedy bysmy byli blisko niej a ja mowie o sytuacji gdybysmy lecieli bardzo daleko od niej tylko w jej kierunku w celu spotkania fal grawitacyjnych
poza tym gnebi mnie taka rzecz: z wzrotu E=mc2 wynika iz materia jest zalezna od energii. wiadomo iz czarna dziura emituje energie, wnioskuje z tego iz musi wtedy tracic takze mase gdyz c2 pozostaje we wzorze niezmienne. Pytanie w jaki sposob traci ta materie??
poza tym gnebi mnie taka rzecz: z wzrotu E=mc2 wynika iz materia jest zalezna od energii. wiadomo iz czarna dziura emituje energie, wnioskuje z tego iz musi wtedy tracic takze mase gdyz c2 pozostaje we wzorze niezmienne. Pytanie w jaki sposob traci ta materie??
Czarne dziury
W czarnych dziurach zachodza reakcje jadrowe, ale mozemy obserwowac jedynie promieniowanie X z obrzezy czarnej dziury.dave pisze:z wzrotu E=mc2 wynika iz materia jest zalezna od energii. wiadomo iz czarna dziura emituje energie, wnioskuje z tego iz musi wtedy tracic takze mase gdyz c2 pozostaje we wzorze niezmienne. Pytanie w jaki sposob traci ta materie??
Co do przemian masa-energia i energia-masa to jest to bardzo dobrze widoczne w fizyce czastek elementarnych. Np. w wyniku anihilacji par elektron-pozyton powstaja fotony.
Pozdrawiam, GNicz
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
obrzezy rozumiesz jako horyzont zdarzen, prawda?gnicz pisze: promieniowanie X z obrzezy czarnej dziury.
Czarne dziury
Horyzont zdarzen nie przepuszcza zadnych sygnalow na zewnatrz (stad przeciez nazwa: czarne dziury, poniewaz nawet fale EM nie moga opuscic tych obiektow astronomicznych). Promieniowanie X rejestruje sie z okolic ,,korony' czarnej dziury (analogia do korony slonecznej).dave pisze:obrzezy rozumiesz jako horyzont zdarzen, prawda?
Pozdrawiam, GNicz
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
Z tego co wiem to prze horyzont zdarzen nic z glebi czarnej dziury nie moze przjesc natomiast emisja z jego powierzchni moze miec miejsce
Czarne dziury
Czarne dziury same z siebie nie promieniuja. Jedynie w przypadku gdy materia ,,spada' na czarna dziure (zjawisko akrecji) zachodzi wyzwolenie energii. Promieniowanie X pochodzi od otaczajacego czarna dziure gazu oraz od spadajacej materii (obserwowane sa takze inne rodzaje promieniowania).
Pozdrawiam, GNicz
Pozdrawiam, GNicz
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
tzn wiem chodzi o to ze gdy powiedzmy swiatlo wpada to zawsze zostaje wyemitowany jeden foton z pary fotonowej ale nie mowie o tym gdyz w ksiazce ktora czytam sa wlasnie wywody nad tym co sie dzieje z ta masa gdy energia zostaje wypromieniowana, a chyba w ksiazce nie popelnilyby takie kardynalnego bledu
Czarne dziury
Masa jest po prostu jedna z form energii. Mozna ja przeprowadzac w inna postac energii.
Pozdrawiam, GNicz
Pozdrawiam, GNicz
Czarne dziury
hm, a co z powstaniem?? wiem, że dojście do tego jak powstaja czarne dziury to temat narazie baardzo odległy do rozszyfrowania [chociaż kto wiem, podobno w ostatnim czasie ogłoszono możliwość stworzenia mikroskopijnej czarnej dziury w laboratoriach ziemskich. może uda nam się wreszcie zrozumieć zachowanie tych ogromnych ciał niebieskich?:)]
anyway, do której hipotezy bylibyście skłonni się odwoływać?
I:najpierw powstały galaktyki, a później w wyniku wybuchu supernowej powstała duża czarna dziura, która rozszerzała się, pochłaniając otaczającąja materię
czy II: najpierw powstały czarne dziury w epoce rekombinacji. Znajdująca się wokół czranej dziury materia opada na nią pod wpływem sił grawitacyjnych i(co najmniej częściowo) wpada do jej środka. Masa czarnej dziury rośnie, ale wzrost ten nie może przebiegać zbyt gwałtownie.Jak już wiemy, opadająca materia jest źródłem bardzo silnego promieniowania. Jego ciśnienie uniemożliwia zbyt szybki napływ gazu. Dzięki temu spora część materii może gromadzić sie wokół czarnej dziury, tworząc zalążek galaktyki (tzw. progalaktykę). Gdy czarna dziura pochłonie materie znajdującą się w jej pobliżu, przechodzi w stan uśpienia-tak jak ta w naszej Galaktyce.
pozdrawiam
anyway, do której hipotezy bylibyście skłonni się odwoływać?
I:najpierw powstały galaktyki, a później w wyniku wybuchu supernowej powstała duża czarna dziura, która rozszerzała się, pochłaniając otaczającąja materię
czy II: najpierw powstały czarne dziury w epoce rekombinacji. Znajdująca się wokół czranej dziury materia opada na nią pod wpływem sił grawitacyjnych i(co najmniej częściowo) wpada do jej środka. Masa czarnej dziury rośnie, ale wzrost ten nie może przebiegać zbyt gwałtownie.Jak już wiemy, opadająca materia jest źródłem bardzo silnego promieniowania. Jego ciśnienie uniemożliwia zbyt szybki napływ gazu. Dzięki temu spora część materii może gromadzić sie wokół czarnej dziury, tworząc zalążek galaktyki (tzw. progalaktykę). Gdy czarna dziura pochłonie materie znajdującą się w jej pobliżu, przechodzi w stan uśpienia-tak jak ta w naszej Galaktyce.
pozdrawiam
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
Sklaniem sie raczej ku pierwszej wersji, jednak druga tez jest ciekawa.
Pierwsza jest chyba bardziej prawdopodobna i konwencjonalna.
Poniewaz nie bardzo widze powstanie czarnej dziury przed galaktyka gdyz powstawanie czarnej dziury trwa na tyle dlugo iz galaktywa wg. prawdopodobienstwa powinna powstac przed nia.
Pierwsza jest chyba bardziej prawdopodobna i konwencjonalna.
Poniewaz nie bardzo widze powstanie czarnej dziury przed galaktyka gdyz powstawanie czarnej dziury trwa na tyle dlugo iz galaktywa wg. prawdopodobienstwa powinna powstac przed nia.
Czarne dziury
no tak, dla mnie też pierwsza hipoteza jest bardziej logiczna i potrafie sobie prędzej wyobrazić najpierw Wszechświat wypełniony Galaktykami, gwiazdami, planetami i innymi cudami a następnie powstanie czarnej dziury niżeli miało by to wyglądac odwrotnie. aczkolwiek nie wykluczam praktycznego ziszczenia 1 wersji. jest ona fizycznie realna.
tyle że dla mnie ta druga jest pewną analogią [jest to tylko oczywiście moje obrazowanie sytuacji] do czegoś w stylu: zło pojawiło się przed dobrem. może troche bajecznie to ujmuje ale tak czy owak wersja cz.dziury przed resztą dla mnie ze strony jakiegos takiego wyczucia troszke odległa.
tylko ludzkie domniemywane logicznego połączenia nie są zawsze jednolite z fizyką w praktyce. no ale może nie będziemy się aż tak wgłebiać
tyle że dla mnie ta druga jest pewną analogią [jest to tylko oczywiście moje obrazowanie sytuacji] do czegoś w stylu: zło pojawiło się przed dobrem. może troche bajecznie to ujmuje ale tak czy owak wersja cz.dziury przed resztą dla mnie ze strony jakiegos takiego wyczucia troszke odległa.
tylko ludzkie domniemywane logicznego połączenia nie są zawsze jednolite z fizyką w praktyce. no ale może nie będziemy się aż tak wgłebiać
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
Po to jest to forum by sie wglebiac
Masz gdzies opisane dowody na ta druga wersje wydarzen czy jest to narazie czysta teoria nie potwierdzona zadnym faktem? Bo wersja pierwsza jest potwierdzona teoria wielkiego wybuchu ktorej idea zawiera wiele faktow.
Masz gdzies opisane dowody na ta druga wersje wydarzen czy jest to narazie czysta teoria nie potwierdzona zadnym faktem? Bo wersja pierwsza jest potwierdzona teoria wielkiego wybuchu ktorej idea zawiera wiele faktow.