LXII Olimpiada Matematyczna II etap.
-
MateuszL
- Użytkownik

Kompletnie spaprałem, po 45 minutach miałem już opisane pierwsze (mimo że i tak je brzydko rozwiązałem, ale przynajmniej dobrze), a później ślęczałem nad geometrią prawie cały czas i robiłem milion dorysowań, z których żadnego nie widziałem w żadnym z rozwiązań, a widziałem ich 3 plus te tutaj na forum. A 3 to już w ogóle szkoda gadać, jak zobaczyłem rozwiązania to się złapałem za głowę, a akurat wczoraj wertując książkę zatrzymałem się na tożsamości Brahmagupty, z której niemalże momentalnie wychodziło. Wstyd, celowałem w minimum dwa zadania, oby jutro były trudniejsze, a ja miał lepszy dzień.
-
Panda
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
No, pierwsze to mało myślenia, dużo liczenia. Ja bardzo żałuję, że 3 nie zrobiłem bo teorię liczb uważa(łe)m za swoją mocną stronę...
Ponawiam pytanko, bo mi zależy na odpowiedzi i bardzo proszę o odpowiedź kogoś doświadczonego, kto wie lub się domyśla jak to zostanie ocenione - mogą dać 2p za rozumowanie analogiczne, tzn robiłem to, co prowadzi do dowodu gdzieś od 1/5 do 4/5 rozwiązania, czy tylko, jeśli początek jest całkiem poprawny?
Czółko.
Ponawiam pytanko, bo mi zależy na odpowiedzi i bardzo proszę o odpowiedź kogoś doświadczonego, kto wie lub się domyśla jak to zostanie ocenione - mogą dać 2p za rozumowanie analogiczne, tzn robiłem to, co prowadzi do dowodu gdzieś od 1/5 do 4/5 rozwiązania, czy tylko, jeśli początek jest całkiem poprawny?
Heh, a ja jakiś radosny wyszedłem z OMa Ale też jakoś usnąć nie mogłem, gdzieś 3-4h przespałem (a i tak miałem zaległości) i pewnie dlatego się nie zastanawiałem, byłem rozproszony. Może dzisiaj się uda wyspać...załamka...porażka...cóż mówić...ale jak się nie spało prawie całą noc i ochotę do myślenia zabija pierwsze to cóż... (ale było całkiem fajnie)
Zeszłoroczne chyba nawet trudniejsze było ;pa i jeszcze jedno nie wiem jak wam ale mi się normalnie wydaje że jakbym pierwsze już gdzieś dawno temu widział....
prawie 70% : DPróg zależy od jutrzejszych zadań. Jeżeli organizatorzy się postarali, to próg może sięgnąć rekordowego (24 pkt.), ale pewnie będzie coś koło 18,19 punktów.
I jak tu za nimi trafić :pTak. 2 lata temu pierwszego dnia były nieskończenie harde, a drugiego nieskończenie lajtowe.
Czółko.
Hehe parę dni temu wrzuciłem na forum takie zadanko z geometrii i się okazało że dzisiejszą geometrie dało się zrobić identycznym sposobem , (dorysowując odpowiednie prostokąty )
Ja ogólnie jestem zadowolony z siebie , zrobiłem dwa pierwsze zadanka .
W pierwszym znalazłem tylko jedno rozwiązanie. Dadzą za to 5 czy 6 pk ??. bo właściwie ten błąd wynikał tylko z tego że rozwiązując równanie postaci \(\displaystyle{ x^2=a}\) napisałem \(\displaystyle{ x=a}\) , a powinno być \(\displaystyle{ x=-a}\) lub \(\displaystyle{ x=a.}\)
Ja ogólnie jestem zadowolony z siebie , zrobiłem dwa pierwsze zadanka .
W pierwszym znalazłem tylko jedno rozwiązanie. Dadzą za to 5 czy 6 pk ??. bo właściwie ten błąd wynikał tylko z tego że rozwiązując równanie postaci \(\displaystyle{ x^2=a}\) napisałem \(\displaystyle{ x=a}\) , a powinno być \(\displaystyle{ x=-a}\) lub \(\displaystyle{ x=a.}\)
-
Linka1000
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Zrobiłam 1. zadanie i jestem z siebie dumna. Jak na zero przygotowań, to i tak nieźle:) Wciąż nie wiem, o co chodzi w rozwiązaniu (oficjalnym) 3. zad., więc przynajmniej nie mam do siebie pretensji, że go nie rozwiązałam...
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 20:28 przez Linka1000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MateuszL
- Użytkownik

Ja bym się zastanawiał czy 2 czy 5, bo o sześciu możesz zapomnieć, mi rok temu za prawie analogiczny błąd w pierwszym dali 2.
EDIT: Jedyna nadzieja w tym, że jutro dadzą trzy nierówności. No, dwie starczą.
EDIT: Jedyna nadzieja w tym, że jutro dadzą trzy nierówności. No, dwie starczą.
-
Tigro
- Użytkownik

A jak będziemy się dowiadywać o swoich wynikach? Wyślą do szkół, opublikują na stronie czy jakiś kod trzeba mieć?
-
Linka1000
- Użytkownik

Mam nadzieję, że nie wyślą do szkół! Moja pani profesor nie byłaby zachwycona...
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Te wyniki są dostępne tylko dla samych siebie i nikogo więcej. No chyba, że się ktoś chce pochwalić. A co do pani profesor, to powiedz jej, żeby sama zrobiła więcej, jak taka mądra ;p.
-
mydew
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Ja jestem całkiem zadowolony, mój pierwszy i ostatni start w OM (klasa maturalna)a udało mi się zrobić te 3 zadanka choć nie było łatwo(wg forum i firmowych wyglądają dobrze jakby co) - pewnie powiecie, że banalne itd. ale dla mnie to coś Mam nadzieję, że jutro będzie podobnie ;D Pozdrawiam wszystkich z okręgu warszawskiego oraz z innych i życzę powodzenia! Dobranoc...
-
kubus1353
- Użytkownik

W sumie to dzisiejszy dzień był na prawdę lajtowy.
Pierwsze zadanie chyba nie wymaga komentarza. Proste zwijanie, nic wiecej.
Geo na jeden trick w zasadzie w miare standardowe chociaż nie wiem czy będzie za nie max...
Trzecie też nie zaskakiwało szczególnie.
Ciekaw jestem jutrzejszego dnia i progu (jak pewnie wszyscy ), gdyż jak na razie to większość osób które znam ma ge 2 zadanka
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim!
Pierwsze zadanie chyba nie wymaga komentarza. Proste zwijanie, nic wiecej.
Geo na jeden trick w zasadzie w miare standardowe chociaż nie wiem czy będzie za nie max...
Trzecie też nie zaskakiwało szczególnie.
Ciekaw jestem jutrzejszego dnia i progu (jak pewnie wszyscy ), gdyż jak na razie to większość osób które znam ma ge 2 zadanka
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim!
-
slepy_01
- Użytkownik

Ja za to jestem strasznie zniesmaczony tym dniem... Zadania były proste a ja skopałem nawet 1. Zrobiłem tak że najpierw przemnożyłem wszystko i najpierw dodałem stronami i odjąłem. Doszedłem do wniosku że liczby x i y muszą być różnych znaków. Potem podzieliłem stronami i doszedłem do wniosku (w wyniku błędu rachunkowego) że muszą być tych samych znaków, czyli że układ jest sprzeczny. Geometria - porażka. Teoria liczb - napisałem rozwiązanie w miarę poprawne po czym stwierdziłem że jest zbyt bleferskie i przekreśliłem... FAIL FAIL FAIL
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Możesz zrobić wspólną imprę z kaszubkiem, on też ma jutro urodziny i po herbatce idziemy grupką na jakąśtam pizzę ;p.mydew pisze:Kurcze, szkoda że herbatka w warszawskim jest tak późno. Mama wyprawia urodziny jutro i na tort bym się spóźnił xD