Matura z Fizyki 2010 - wybór książek

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
ccyyffrraa
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ccyyffrraa »

Ja zdałam rozszerzoną fizykę na 90 %, a uczyłam się z vademecum operona, oraz dwa zbiory Kruczka (na lekcjach i w pracach domowych) oraz Fabiańskiego i Paczkowskiego (samodzielnie), miałam też styczność z testami Medyka.
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: osa »

Hmm.
Kruczek to zbiór doskonały ale powiem szczerze że wychodzi znacznie poza mature rozszerzoną.
ja się z niego przygotowywałem do olimpiady fizycznej. Nie znam innych które wszyscy wypisywali, natomiast jak już mówiłem, Kruczek jest świetny. Jak go przerobisz to nie powinieneś mieć problemów z maturą. Ani rozszerzoną ani podstawową. Ale oprócz tego proponuję Ci zrobić trochę testów maturalnych z zeszłych lat, bo to troche inne typy zadań.
Natomiast matura oczywiście rozszerzona i żadna inna. Aczkolwiek to pewnie troche za późno pisze
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: fivi91 »

A czy Kruczek nie będzie dla mnie za trudny jak zaczynam praktycznie od podstaw? Najpierw przerabiam Chylę, a potem (już go pare dni temu wypatrzyłam na allegro:) ) mam zamiar właśnie jego. Nie będzie za dużego przeskoku?
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik

fivi91 pisze:A czy Kruczek nie będzie dla mnie za trudny jak zaczynam praktycznie od podstaw?
Nie wydaje mi się. Kruczek jest dosyć ambitny, jest sporo zadań, do których nie trzeba znać dużo teorii, ale trzeba się mocno nagimnastykować, żeby ją odpowiednio zastosować dlatego właśnie jest świetny żeby się przygotowywać do olimpiady. Ale nie wszystkie zadania są trudne, a do wszystkich są rozwiązania (nie tylko odpowiedzi). Z tego powodu Powinnaś sobie poradzić. Mój nauczyciel mawia, że rozwalenie sobie głowy o mur jest bardzo satysfakcjonujące, ale znacznie bardziej pouczające jest walenie nią brzmi głupio, ale fakt jest taki, że jak zabierzesz się za jakieś zadanie i posiedzisz nad nim pół godziny, to nawet jak go nie rozwiążesz, to na prawdę możesz się sporo nauczyć. No już nie mówiąc o tym, że przeczytanie rozwiązania po takim półgodzinnym masochizmie i zrobienie zadania OD POCZĄTKU zgodnie z rozwiązaniem i ZROZUMIENIE go jest mega pouczające. A jak nie umiesz zrozumieć rozwiązania to na pewno każdy choćby na tym forum chętnie będzie Ci służył pomocą. (choćby ja)
matma17
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: matma17 »

Jaki zbiór zadań polecacie na maturę podstawową z fizyki??
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 104 razy

Post autor: marcin2447 »

W związku z nadchodzącą maturą jestem zmuszony do rozpoczęcia nauki i tu pytanie, czy ktoś używał Fizyka- testy i arkusze maturalne 2011 z operonu czy warto go zakupić (chodzi mi o poziom rozszerzony)?
waga
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 45 razy

Post autor: waga »

Witam.Ja mam ten sam problem czas zacząć się uczyć a z fizyki nic nie umiem:/ zależy mi aby napisać na 50 % rozszerzenie.Od czego zacząć?
iii
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: iii »

marcin2447 pisze:W związku z nadchodzącą maturą jestem zmuszony do rozpoczęcia nauki i tu pytanie, czy ktoś używał Fizyka- testy i arkusze maturalne 2011 z operonu czy warto go zakupić (chodzi mi o poziom rozszerzony)?
Bardzo dziwne te testy. Albo ja jestem ślepy albo nie widzę w nich żadnych zadan z prądu
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 104 razy

Post autor: marcin2447 »

morze więcej osób się wypowiedzieć, a morze są lepsze pozycje przygotowujące na maturę rozszerzoną
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik

a morze nawet lepiej mówić "może"
lukashem
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lukashem »

iii pisze:
marcin2447 pisze:W związku z nadchodzącą maturą jestem zmuszony do rozpoczęcia nauki i tu pytanie, czy ktoś używał Fizyka- testy i arkusze maturalne 2011 z operonu czy warto go zakupić (chodzi mi o poziom rozszerzony)?
Bardzo dziwne te testy. Albo ja jestem ślepy albo nie widzę w nich żadnych zadan z prądu
Podobnym rozwiązaniem jest też popranie arkuszy z internetu. Teraz jest masa tego typu, możesz również maturki z zeszłych lat przeglądnąć.
Jeśli dopiero teraz się uczysz, to mogę Ci polecisz książkę :
Zbiór prostych zadań z fizyki z Zamkoru. Zadanka posiadają odpowiedzi , a co ważne niektóre nawet bardziej rozbudowane. Nie tylko 5. a = 5m/s.
matma17
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: matma17 »

Warto kupić te arkusze maturalne ... 4108.html??
MA/miał ktoś z was takie, ciekawy jest jakie one są, czy warto kupić?? a może jakieś inne arkusze polecacie?? Proszę o radę?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Jaką polecacie książkę do matury z fizyki z typowymi zadaniami maturalnymi?
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sixsixsix »

dołączam się do pytania. zostało niewiele czasu i trzeba zacząc powtarzać to co umiem (niewiele;/). z matmy jest kiełbasa, jest pazdro, a jesli chodzi o fizyke to chyba nie jest tak rozowo... zna ktos jakas dobra ksiazke z zadaniami typowo maturalnymi i najlepiej rowniez kluczem do nich?

... 10079.html co o tym myslicie?-- 29 mar 2011, o 20:05 --kupilem ten zbiorek zamkoru i nie robilem jescze zbyt wiele zadan, ale na pierwszy rzut oka jest calkiem niezly. poziom chyba niezbyt wygorowany, ale w sam raz na powtorke przed matura
squared
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 167 razy

Post autor: squared »

Mam duży problem ze znalezieniem zbiorów zadań z fizyki z typowymi zadaniami typu maturalnego (poziom rozszerzony). Znanazłem dwie pozycje, które zawierają tego typu zadania:

MATURA W NOWEJ FORMULE Z FIZYKI. Zbiór zadań z zakresu kształcenia podstawowego i rozszerzonego.

Pozycja ta wydaje się ciekawa i chyba naprawdę dobra, ale nie miałem jej w ręku. Ktoś widział ją na oczy. I cena bardzo niska.

Pełne przygotowanie do matury z fizyki. Zadania maturalne
Czyli pozycja, o której pisał mój poprzednik. Mam duże zaufanie do wydawnictwa Zamkor, które podręcnziki są bardzo dobre, ale mam pytanie, czy w "pełnym przygotowaniu ..." są zadania typu maturalnego, o złożonej strukturze? Może poprzednik coś o nie powie, co w niej jest jakie zadania, poziom trudności itp.?
ODPOWIEDZ