Na płaszczyźnie dane są trzy odcinki o środkach odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ O_1,O_2,O_3}\) i przecinające się odpowiednio w punktach A,P; B,P oraz C,P. Udowodnij, że jeżeli punkty A,B,C leżą na jednej prostej, to punkty \(\displaystyle{ O_1,O_2,O_3, P}\) leżą na jednym okręgu.
Póki co tam mam chyba trochę głupią prośbę, mianowicie nie potrafię nawet zrobić dobrego rysunku oO
Mógłby ktoś, nawet w Paintcie, narysować tę sytuację? Spróbuję sam zrobić, dopiero później, jak nie wyjdzie to poproszę o następne wskażówki
[Planimetria] trzy okręgi na płaszczyźnie, współliniowość punktów
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
piotrek9299
- Użytkownik

- Podziękował: 78 razy
-
Elvis
[Planimetria] trzy okręgi na płaszczyźnie, współliniowość punktów
Nie chce mi się wklejać tutaj obrazka, ale narysować to można łatwo. Narysuj dwa okręgi przecinające się w A i P. Narysuj prostą przechodzącą przez A i przecinającą te dwa okręgi po raz drugi w B i C. Następnie weź okrąg opisany na BCP.
Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, że pomimo zdublowania wątku napiszę coś tutaj. Dowodu tam przedstawionego nie mogłem zrozumieć.
Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, że pomimo zdublowania wątku napiszę coś tutaj. Dowodu tam przedstawionego nie mogłem zrozumieć.
Ukryta treść: