[Planimetria] Trzy okręgi współpękowe

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

[Planimetria] Trzy okręgi współpękowe

Post autor: Sylwek »

Na płaszczyźnie dane są trzy okręgi o środkach odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ O_1, \ O_2, \ O_3}\) i przecinające się parami odpowiednio w puntach \(\displaystyle{ A, \ P; \ B, \ P}\) oraz \(\displaystyle{ C, \ P}\). Udowodnij, że jeżeli punkty \(\displaystyle{ A, \ B, \ C}\) leżą na jednej prostej, to punkty \(\displaystyle{ O_1, \ O_2, \ O_3, \ P}\) leżą na jednym okręgu.



Wyczuwam tu jakąś inwersję lub potęgę punktu, no ale nie mam na to zadanie w ogóle pomysłu. Dzięki z góry ze wszelkie wskazówki lub rozwiązania
Awatar użytkownika
Menda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 4 razy

[Planimetria] Trzy okręgi współpękowe

Post autor: Menda »

Niech \(\displaystyle{ \angle ABP=y}\) wobec tego \(\displaystyle{ \angle AO_3P=2y}\) zatem \(\displaystyle{ \angle O_2O_3P=180^o-y}\). Jednakże \(\displaystyle{ \angle CBP=180^o-y}\). Zatem \(\displaystyle{ \angle CO_1P=2y}\) stąd \(\displaystyle{ \angle O_2O_1P=y}\). Stąd otrzymujemy tezę zadania.

Pozdro
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

[Planimetria] Trzy okręgi współpękowe

Post autor: Sylwek »

Dzięki

Dodam, że:
Menda pisze:Zatem \(\displaystyle{ \angle O_2O_3P=180^o-y}\)
Gdyż \(\displaystyle{ \Delta PO_2O_3 \equiv \Delta A O_2 O_3}\).
ODPOWIEDZ