AGH Automatyka i Robotyka/ Mechatronika
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Na WIMiR-ze projektujesz maszyny, na EAIiE raczej programujesz je to tak w największym skrócie dla osoby zielonej w temacie
Witam po dłuższej przerwie;
Niestety o Automatyce mogę zapomnieć, ale mimo wszystko mam pare pytań.
Po pierwsze jakie działy musze sie nauczyć z fizyki jesli chce isć na studia inżynierskie? Te ze strony agh -> ... -i-fizyki/ wystarczą?
Po drugie co myślicie o mechatronice? Z opisu wydaje sie ciekawym kierunkiem jest tak w rzeczywistosci?
Niestety o Automatyce mogę zapomnieć, ale mimo wszystko mam pare pytań.
Po pierwsze jakie działy musze sie nauczyć z fizyki jesli chce isć na studia inżynierskie? Te ze strony agh -> ... -i-fizyki/ wystarczą?
Po drugie co myślicie o mechatronice? Z opisu wydaje sie ciekawym kierunkiem jest tak w rzeczywistosci?
Dla potomności może powiem że na drugim semestrze jest ciężej i wiele więcej trzeba pracować samemu, no ale idzie się do tego przyzwyczaić. Wkońcu skądś te samogłoski swoją renomę biorą
Witam,
mam do Ciebie pytanko bbboy. Otóż po napisaniu matur pisemnych mogę mniej więcej ocenić jak mi majca rozszerzona poszla. Szacuje kolo 80-85%. Czy z takim wynikiem oraz angielskim rozszerzonym (ktory nieco niestety skopałem ;/) na 50-55% mam jakies realne szanse wg Ciebie żeby dostać się na Twój kierunek? Bo sam juz nie wiem w jaki sposob liczy sie teraz te pkt na AGH... slyszalem opowiesci o tym, ze maja brac tak samo teraz podstawowa majce jak i rozszerzona, sumować wyniki i mnożyć razy 4 pózniej dodawac oba wyniki z angielskiego. Slyszalem tez ze jest opcja taka, że jak przekroczysz majce rozszerzona powyzej 80% to dodaja 100 pkt i mnoza razy 4 i pozniej ang dodaja...
będę wdzięczny za pomoc
mam do Ciebie pytanko bbboy. Otóż po napisaniu matur pisemnych mogę mniej więcej ocenić jak mi majca rozszerzona poszla. Szacuje kolo 80-85%. Czy z takim wynikiem oraz angielskim rozszerzonym (ktory nieco niestety skopałem ;/) na 50-55% mam jakies realne szanse wg Ciebie żeby dostać się na Twój kierunek? Bo sam juz nie wiem w jaki sposob liczy sie teraz te pkt na AGH... slyszalem opowiesci o tym, ze maja brac tak samo teraz podstawowa majce jak i rozszerzona, sumować wyniki i mnożyć razy 4 pózniej dodawac oba wyniki z angielskiego. Slyszalem tez ze jest opcja taka, że jak przekroczysz majce rozszerzona powyzej 80% to dodaja 100 pkt i mnoza razy 4 i pozniej ang dodaja...
będę wdzięczny za pomoc
-
maly128
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Mam pytanie w związku z tematem. Jestem tegorocznym maturzystą i zastanawiałem się nad wyborem jednego z kierunków w temacie. Z dostaniem się raczej nie miałbym problemów jak dotąd matury poszły mi dobrze(matma i ang roz. 90+). Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co można robić po tych kierunkach.Jakie są przykładowe zawody, które można wykonywać. Czy nie ma problemów ze znalezieniem pracy, czy może pracodawcy zatrudniają studentów jeszcze w czasie trwania studiów. Oprócz tego czy jest możliwość wyjazdu za granice np. na Erasmusa, na tych kierunkach, albo na staż zagraniczny. Z góry dzięki za odpowiedź :]
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Na stronach uczelni na ogół jest opisane, zresztą google nie gryzie.Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co można robić po tych kierunkach.
Pewnie są tacy, których zatrudniają. W dodatku jednym z obowiązkowych elementów studiów są praktyki.Czy nie ma problemów ze znalezieniem pracy, czy może pracodawcy zatrudniają studentów jeszcze w czasie trwania studiów.
Sprawdź na stronie uczelni- jeżeli jest taka możliwość, to z pewnością o niej piszą.Oprócz tego czy jest możliwość wyjazdu za granice np. na Erasmusa, na tych kierunkach, albo na staż zagraniczny.
Pozdrawiam.
-
maly128
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
chodziło mi raczej o coś takiego jako odpowiedź ale poradziłem sobie sam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
a czy to dziala w druga strone: czyli czy po EAiE umiesz projektowac maszyny a po WIMiR programowac?Yaco_89 pisze:Na WIMiR-ze projektujesz maszyny, na EAIiE raczej programujesz je to tak w największym skrócie dla osoby zielonej w temacie
wydaje mi sie rowniez (nie wiem czy slusznie) ze po kierunku AiR albo mechatronika mozna byc nie tylko automatykiem, ale informatykiem, elektonikiem/ykiem, etc. czyli ze sa to takie szeroko ksztalcace kierunki. tylko chcialbym sie zapytac: czy dobrze mi sie wydaje? :p
Wracając do tematu, ktoś pytał się o różnice w studiowaniu AiR na mechanicznym a Elektrycznym. A więc tak jeżeli chodzi o pierwszy semestr:
na elektrycznym:
-matematyka podzielona na analizę matematyczną i algebrę liniową, informatyka z programowaniem( praktycznie od postaw)
- fizyka dosyć trudna( od początku wykorzystujemy pochodne, ale są one naprawdę do nauczenia się w jeden dzień)
na mechanicznym:
-mają tam rysunek techniczny;
-chemię
-i jeszcze jakiś teoretyczny przedmiot (coś z wytwarzaniem)
Poza tym programy są raczej zbliżone na początku( później tak jak ktoś powiedział na WiMiR podejście bardziej mechaniczne u nas bardziej informatyczne). Podsumowując powiem tak, jestem bardzo zadowolony z AiR na wydziale elektrycznym, pierwszy semestr zdałem z naprawdę pozytywnymi ocenami, pytanie typu czy mając 80% z matury rozszerzonej mam szanse się utrzymać są mocno bez sensu, ponieważ żeby się tu utrzymać ciężko pracują wszyscy ( i Ci którzy mieli blisko 1000pkt przy rekrutacji, i ci z dolnego pułapu dla tego kierunku), na pierwszym semestrze trzeba się przygotować na ciężką pracę z matematyki i fizyki, jeżeli chodzi o fizykę jak najbardziej nawiązuje ona do tematów poruszanych w liceum, matematyka oczywiście w jakimś stopniu też, ale na matematyce dochodzi jednak bardzo wiele nowych zagadnień uważam że całkiem ciekawych i nie wykluczone że w dużym stopniu potrzebnych w późniejszej edukacji. Jest to bardzo dobry kierunek więc warto się uczyć
A ogólnie co do AGH mistrzostwo świata, polecam wszystkim
na elektrycznym:
-matematyka podzielona na analizę matematyczną i algebrę liniową, informatyka z programowaniem( praktycznie od postaw)
- fizyka dosyć trudna( od początku wykorzystujemy pochodne, ale są one naprawdę do nauczenia się w jeden dzień)
na mechanicznym:
-mają tam rysunek techniczny;
-chemię
-i jeszcze jakiś teoretyczny przedmiot (coś z wytwarzaniem)
Poza tym programy są raczej zbliżone na początku( później tak jak ktoś powiedział na WiMiR podejście bardziej mechaniczne u nas bardziej informatyczne). Podsumowując powiem tak, jestem bardzo zadowolony z AiR na wydziale elektrycznym, pierwszy semestr zdałem z naprawdę pozytywnymi ocenami, pytanie typu czy mając 80% z matury rozszerzonej mam szanse się utrzymać są mocno bez sensu, ponieważ żeby się tu utrzymać ciężko pracują wszyscy ( i Ci którzy mieli blisko 1000pkt przy rekrutacji, i ci z dolnego pułapu dla tego kierunku), na pierwszym semestrze trzeba się przygotować na ciężką pracę z matematyki i fizyki, jeżeli chodzi o fizykę jak najbardziej nawiązuje ona do tematów poruszanych w liceum, matematyka oczywiście w jakimś stopniu też, ale na matematyce dochodzi jednak bardzo wiele nowych zagadnień uważam że całkiem ciekawych i nie wykluczone że w dużym stopniu potrzebnych w późniejszej edukacji. Jest to bardzo dobry kierunek więc warto się uczyć
A ogólnie co do AGH mistrzostwo świata, polecam wszystkim