AGH Automatyka i Robotyka/ Mechatronika
Witam!
Chciałbym studiować w przyszłym roku na agh na jednym z podanych kierunków jednak czytając fora można odnieść dość sprzeczne opinie na tematy ktore mnie interesują. Mianowicie chciałbym wiedzieć czy trudno jest utrzymać się osobie po liceum ogólnokrztałcącym o bardzo słabej wiedzy z fizyki i jakie przedmioty mogą sprawić mi kłopoty. pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc.
Chciałbym studiować w przyszłym roku na agh na jednym z podanych kierunków jednak czytając fora można odnieść dość sprzeczne opinie na tematy ktore mnie interesują. Mianowicie chciałbym wiedzieć czy trudno jest utrzymać się osobie po liceum ogólnokrztałcącym o bardzo słabej wiedzy z fizyki i jakie przedmioty mogą sprawić mi kłopoty. pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc.
-
Kefas
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Mam akurat znajomego na Mechatronice na AGH i z jego wypowiedzi można by wywnioskować, że słaba znajomość fizyki w szkole średniej nie oznacza problemów z fizyką na uczelni. Fizyka licealna a ta "wyższa" to dwie zupełnie inne bajki, stąd jeśli jesteś pracowity i masz zapał do nauki, to z pewnością sobie poradzisz. Przygotuj się jednak na naprawdę trudną przeprawę, zwłaszcza na AGH. Kumpel nie miał czasu się nudzić
A jeszcze że tak spytam, bo przeczytałem pewną historię taką że komuś (nie pamiętam na jakim kierunku) zdarzyło się że jakiś wykladowca zostawił kogoś z masą ćwiczeń nie wytłumaczonych i nie mogł sobie z tym poradzic i przez to wyleciał ze studiów jest to mozliwe? I jeszcze takie dwa pytania: dużo jest zaliczen w czasie sesji? (pytam bo mam znajomego na sgh i tam jest co najmniej 8 z tego co mówi) i czy jest duzy przeskok z matematyką pomiędzy szkołą średnią a agh?
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
mój sąsiad studiuje AiR i jakoś sobie radzi, mimo że cechuje go raczej zerowa ambicja wprost proporcjonalna do jego wiedzy i umiejętności. chemię mają od zera (dosłownie), na matematyce pierwsze kilka miesięcy powtarzają liceum, z fizyki nie bardzo się orientuję ale pewnie podobnie.
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
tak się składa że w zeszłym roku mieszkałem z gościem z AiR a w tym mam nowego współlokatora z mechatroniki więc mogę się w miarę kompetentnie wypowiedzieć na AiR na wydziale EAIiE jest dużo trudniejsza fizyka bo od początku jest jazda z pochodnymi i całkami, podczas gdy na WIMiR-ze mój współlokator (fiza rozszerzona ok. 70%) miał 5 w pierwszym semestrze bez jakiegoś strasznego wysiłku, natomiast tam głównym problemem jest rysunek techniczny, którego jest sporo i nie ma zmiłuj - trzeba nad nim trochę posiedzieć, ale prędzej czy później się przewalczy. Z matematyką... no zależy od tej Twojej szkoły średniej, jest zupełnie inaczej niż w szkole ale to już pewnie słyszałeś, no i trzeba się nastawić na dużo większe partie materiału w krótkim czasie. Ale jak się idzie z dobrym nastawieniem i będzie pracować na bieżąco to też jest to do opanowania dla średnio rozgarniętego człowieka który nie ma jakichś strasznych braków.
Myślę że matematykę mam na całkiem wysokim poziomie, tylko ta fiza :/ mam na tak żałośnie niskim poziomie że wstyd się przyznać i właśnie boję się tej fizyki i rysunku (bo ostatni raz rysunek techniczny miałem w 5 klasie podstawówki ;-D). Byłem zdecydowany wybierać się na te kierunki tylko czytając fora zacząłem się bać, a nie chce stracić roku, dlatego orientuje się wcześniej...
-
Kefas
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Kupisz sobie we wakacje jakiś dobry zbiór zadań + podręcznik z fizyki i taka powtórka będzie dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji. Ewentualnie możesz kupić to co przerabiają na początku na AGH, jeśli chodzi o fizykę - wtedy będziesz wiedział konkretnie, z czym to się je.
Co do rysunku, to sporo osób często w ogóle nie miało zbyt dużej styczności z nim przed studiami - a na studiach radzą sobie z nim dobrze - mimo, że na początku może być ciężko, ale jak się załapie - to potem już idzie z górki. Po prostu: dopóki sam nie spróbujesz - to się nie przekonasz
Co do rysunku, to sporo osób często w ogóle nie miało zbyt dużej styczności z nim przed studiami - a na studiach radzą sobie z nim dobrze - mimo, że na początku może być ciężko, ale jak się załapie - to potem już idzie z górki. Po prostu: dopóki sam nie spróbujesz - to się nie przekonasz
To może ja wypowiem się o Automatyce na wydziale EAIiE.
Jestem jak narazie po pierwszym semestrze i to moje spostrzeżenia
Może tak, z informatyki na pierwszym semestrze jakoś strasznie trudno nie było, był sam C na koniec kolokwium na ktorym trzeba było napisac program który miał symulowac biorytm człowieka robic wykres tych sinusoid itd. Jeśli uczyłeś się programowania od 0 to trzeba było przysiąść ale chyba znakomita wiekszość dała radę. Co do fizyki to zależy od cwiczeniowca, ale ogólnie jak się ma wiadomosci z liceum i nie da się przerazic ze pod koniec pierwszego miesiąca trzeba szaleć z gradientami pożniej z rotacją i diwergencją to jest ok. Nawięcej problemów jest z matematyką na którą jest podział(tzn nie ma czegoś takiego jak matematyka ogólna). Ogólnie też dobrze trafic do pewnego pana doktora . Z algebry potrafił świetnie wytłumaczyc i przygotować do egzaminu. Z analizy jest egzamin po 2 semestrach i z tego przedmiotu jest najwieksza kiszka bo tu się objawiają braki z liceum. Jeśli masz jakieś inne pytania wal smiało.
Jestem jak narazie po pierwszym semestrze i to moje spostrzeżenia
Może tak, z informatyki na pierwszym semestrze jakoś strasznie trudno nie było, był sam C na koniec kolokwium na ktorym trzeba było napisac program który miał symulowac biorytm człowieka robic wykres tych sinusoid itd. Jeśli uczyłeś się programowania od 0 to trzeba było przysiąść ale chyba znakomita wiekszość dała radę. Co do fizyki to zależy od cwiczeniowca, ale ogólnie jak się ma wiadomosci z liceum i nie da się przerazic ze pod koniec pierwszego miesiąca trzeba szaleć z gradientami pożniej z rotacją i diwergencją to jest ok. Nawięcej problemów jest z matematyką na którą jest podział(tzn nie ma czegoś takiego jak matematyka ogólna). Ogólnie też dobrze trafic do pewnego pana doktora . Z algebry potrafił świetnie wytłumaczyc i przygotować do egzaminu. Z analizy jest egzamin po 2 semestrach i z tego przedmiotu jest najwieksza kiszka bo tu się objawiają braki z liceum. Jeśli masz jakieś inne pytania wal smiało.
Sorki że tak pozno się odzywam, ale miałem kilka problemów.
Dzięki bbboy za propozycje, w tej chwili nasuwa mi się tylko jedno pytanie (do wszystkich): czy nie żałujecie że tam jesteście? Pytam bo wiele osób twierdzi że aby się utrzymać to w pierwszym roku trzeba całkowicie poświęcić się nauce.-- 10 lut 2010, o 19:54 --Trochę źle mogło zabrzmieć to co napisałem przed chwilą ale chodziło mi o to czy nie żałujecie że nie jesteście na innej uczelni, np na politechnice krakowskiej wiem że może ciężko wypowiedzieć się w ten sposób, ale staram się odpowiednio dobrać uczelnie do swoich umiejętności póki mam czas do namysłu
Dzięki bbboy za propozycje, w tej chwili nasuwa mi się tylko jedno pytanie (do wszystkich): czy nie żałujecie że tam jesteście? Pytam bo wiele osób twierdzi że aby się utrzymać to w pierwszym roku trzeba całkowicie poświęcić się nauce.-- 10 lut 2010, o 19:54 --Trochę źle mogło zabrzmieć to co napisałem przed chwilą ale chodziło mi o to czy nie żałujecie że nie jesteście na innej uczelni, np na politechnice krakowskiej wiem że może ciężko wypowiedzieć się w ten sposób, ale staram się odpowiednio dobrać uczelnie do swoich umiejętności póki mam czas do namysłu
- Yaco_89
- Użytkownik

Mój współlokator na mechatronice zaliczył pierwszą sesję bez poprawki a nawet z paroma piątkami, do tego znalazł fajną dziewczynę i co czwartek chodził na imprezy. Wszystko da się pogodzić, jeśli nawet nie jesteś jakimś orłem to trzeba być po prostu systematycznym i swoje dziennie posiedzieć nad książkami i zwłaszcza rysunkami. A co do innych uczelni to PK jest bardzo dobrą uczelnią ale akurat w tej kategorii z tego co wiem nie ma startu do AGH, WIMiR to podobno najlepszy wydział mechaniczny w Polsce i czołowy w Europie, o AiR na "samogłoskach" nawet nie piszę.
Hmm to czy załuje czy nie nie da się tego jeszcze jednoznacznie okreslic. Narazie z przedmiotów kierunkowych było tylko wprowadzenie do automatyki z ktorego był tylko wykład na którym to omawiane były problemy i zastosowania współczesnej automatyki i nawet wydawało się to dość ciekawe ale pożyjemy zobaczymy. Co do poziomu to popatrz na limity punktowe i łatwo się domyslic ze u nas głupich ludzi nie ma. Pierwszą sesje można zdac bez problemu w pierwszych terminach, ja mam 2 termin z fizyki tylko z własnej winy bo zbyt lekcewaząco podszedłem do tego egzaminu i się przejechałem . Więc jesli mozesz spobuj warto!
@Yaco_89 czemu nie napiszesz nic o naszym wydziale?
@Yaco_89 czemu nie napiszesz nic o naszym wydziale?
- Yaco_89
- Użytkownik

@bbboy O EAIiE? W tym kontekście w którym go przywołałem (porównanie z PK) dlatego, że wydział jest tak znaną marką że nie potrzebuje reklamy natomiast o renomie WIMiR-u nie wszyscy zainteresowani wiedzą, albo np. myślą że jak są dwa razy niższe progi punktowe niż na samogłoski to studia też dwa razy gorsze
-
Bartek1991
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Mógłbym się spytać czym różni się studiowanie AiR na tych dwóch wydziałach?
- mcbob
- Użytkownik

Sporo na temat różnicy można wywnioskować już z samych nazw wydziałów. A poza tym najlepiej przeglądnąć przedmioty na tych kierunkach. Nie wiem na ile to jest aktualne ale polecam .