ostatnia powtorka przed matura rozszerzona z matematyki

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 33 razy

Post autor: szymek »

Świderski, to tylko moje subiektywne odczucia, ale np.

Do obszaru kąta ostrego o mierze α należy punkt P , którego odległości od ramion kąta są równe a i b . Oblicz odległość punktu P od wierzchołka kąta.

Ed. Oczywiście może nie stoją one na nadziemskim poziomie, aczkolwiek trzeba 'trochę' pogłówkować, tym bardziej przy zadaniach typu udowodnij, szczególnie z działów planimetria, stereometria.
kocz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kocz »

Robimy rysunek, kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) , dowolny punkt wewnątrz, rysujemy odległości od boków, oraz odległość od wierzchołka. Odległość od wierzchołka dzieli nam kąt na dwa różne kąty. Otrzymujemy dwa trójąty prostokątne. Wprowadzamy oznaczenia :
(u mnie) a,b, \(\displaystyle{ \alpha}\) dane, c-główna szukana

pierwszy trójkąt : boki : x,b,c, kąt \(\displaystyle{ \beta}\) naprzeciwko boku b.
drugi trójkąt : boki : y,a,c, kąt \(\displaystyle{ \gamma}\)
c to innymi słowy przeciwprostokątna w obydwu trójkątach.

z wzoru na sinus sumy:

sin\(\displaystyle{ \alpha}\) = sin(\(\displaystyle{ \gamma}\)+\(\displaystyle{ \beta}\)) = sin\(\displaystyle{ \beta}\) * cos\(\displaystyle{ \gamma}\) + sin\(\displaystyle{ \gamma}\) * cos\(\displaystyle{ \beta}\)

a więc:
sin\(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{a}{c}}\) * \(\displaystyle{ \frac{x}{c}}\) + \(\displaystyle{ \frac{y}{c}}\) * \(\displaystyle{ \frac{b}{c}}\)

sin\(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{ax+by}{ c^{2} }}\)

z twierdzenia Pitagorasa dla jednego z trójkątów: \(\displaystyle{ c^{2} = x^{2} + b^{2}}\)

\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{ax+by}{x^{2} + b^{2}}}\) / mnozymy przez mianownik

\(\displaystyle{ x^{2} sin\alpha + b^{2} sin\alpha = ax+by}\) ,z tego wyliczamy łatwo y:

\(\displaystyle{ y = \frac{x^{2} sin\alpha + b^{2} sin\alpha-ax}{b}}\)

Noto możemy skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ cos\alpha = cos(\beta+\gamma)}\)

\(\displaystyle{ cos\alpha = cos\beta * cos\gamma - sin\beta * sin\gamma}\)

\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{x}{c}* \frac{y}{c} - \frac{a}{c}* \frac{b}{c}}\)

\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{xy-ab}{c^{2}}}\)

Znowu, z twierdzenia Pitagorasa...o, podstawmy odrazu wyliczone 4 linijki wyżej "y"...

\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{x*\frac{x^{2} sin\alpha + b^{2} sin\alpha-ax}{b} - ab}{x^{2} + b^{2}}}\)
Efekt? - fajny wieżowiec ...

\(\displaystyle{ x^{2}cos\alpha + b^{2}cos\alpha = \frac{x^{3}sin\alpha+xb^{2}sin\alpha - ax^{2}}{b}-ab}\)
Po pomnożeniu przez "b" i uporządkowaniu...

\(\displaystyle{ x^{3}sin\alpha - x^{2}cos\alpha - ax^{2} + xb^{2}sin\alpha - ab^{2} - b^{3}cos\alpha = 0}\)

teraz, wielomiany... a więc łatwo widać

\(\displaystyle{ xsin\alpha(x^{2} + b^{2}) - x^{2}(bcos\alpha+a) - b^{2}(a+bcos\alpha) = 0}\)

\(\displaystyle{ xsin\alpha(x^{2} + b^{2}) - (x^{2}+b^{2})(bcos\alpha+a)=0}\)

\(\displaystyle{ (x^{2} + b^{2})*(xsin\alpha - bcos\alpha - a) = 0}\)
pierwszy nawias to x nalezacy do pustego...,
drugi to osatecznie \(\displaystyle{ x = \frac{a+bcos\alpha}{sin\alpha}}\)

no to moze tw pitagorasa, bo dawno nie było...

c = sqrt{x^{2}+b^{2}}

zostaje jeszcze standardowa metoda tw sin + tw cos.

A, no i moje zadanie:
Suma trzech liczb pierwszych jest 11 razy mniejsza od iloczynu tych liczb. Wyznacz te liczby pierwsze.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2010, o 16:42 przez kocz, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Grzechu1616 »

wiadomo, że jedną z nich musi być 11, więc pozostaje równanie z dwiema niewiadomymi. Trochę kombinując doprowadzamy je do postaci \(\displaystyle{ 12 = (c - 1)(b - 1)}\). Muszą to być liczby całkowite więc może być \(\displaystyle{ 12 \cdot 1 \vee 6 \cdot 2 \vee 4 \cdot 3}\)

No to ode mnie:
Jedną z podstaw trapezu wpisanego w okrąg jest średnica okręgu. Stosunek obwodu trapezu do sumy długości jego podstaw jest równy 3 : 2. Oblicz cosinus kąta ostrego przy podstawie trapezu.
kocz
Użytkownik
Użytkownik

co do mojego zadania: to są liczby pierwsze, więc pisząc \(\displaystyle{ c-1=12 \wedge b-1=1}\) i pozostałe możliwości analogicznie, trzeba sprawdzić, czy wynikami są liczby pierwsze. Okej.

znowu nie widze łatwego rozwiązania, tylko się męczę...

Trapez musi być równoramienny, ponieważ skoro można na nim opisac okrąg to przeciwległe kąty są sobie równe=180. Jednocześnie wiemy, że suma kątów przy danym ramieniu jest równa 180.

w takim razie obw = a+b+2c

\(\displaystyle{ \frac{a+b+2c}{a+b} = \frac{3}{2}}\)

\(\displaystyle{ 1+ \frac{2c}{a+b} = \frac{3}{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{2c}{a+b} = \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ c= \frac{a+b}{4}}\)
możemy teraz narysować trójkąty prostokątne, prowadząc wysokość i prowadząc przekątną trapezu.
Obydwa zawierają kąt alfa i ramię c:
niech x bedzie odcinkiem odciętym przez wysokość trapezu.

Z jednego trójkąta: \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{c}{a} = \frac{a+b }{4a}}\)

Z drugiego : \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{x}{c} = \frac{\frac{a-b}{2}}{\frac{a+b}{4}} = \frac{2(a-b)}{a+b}}\)

\(\displaystyle{ \frac{2(a-b)}{a+b} = \frac{a+b }{4a}}\) /* 4a(a+b)

po wymnozeniu i uporzadkowaniu:
\(\displaystyle{ 7a^{2} - 10ab - b^{2} = 0}\)

\(\displaystyle{ a_{1} < 0}\) \(\displaystyle{ a_{2} = \frac{5b+4b \sqrt{2}}{7}}\)

\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{a+b}{4a}}\)

po obliczeniach cos takiego : \(\displaystyle{ \frac{3+ \sqrt{2}}{5+4 \sqrt{2}}}\)

Jesli ktos moglby mnie olsnic tutaj latwiejsza metodą, to byłbym bardzo wdzięczny...
Staram się podążać za przysłowiem jakiegoś słynnego matematyka "...znacznie lepiej zrobić jedno zadanie na kilka sposobów, niż kilka jednym sposobem."

już myśle nad kolejnym zadaniem ; o
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2010, o 18:03 przez kocz, łącznie zmieniany 3 razy.
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik

po uproszczeniu \(\displaystyle{ \sqrt{2} - 1}\), więc dobrze zrobione
kocz
Użytkownik
Użytkownik

Noto czas na jakiś dowód(robiąc zadania zaznaczyłem go kiedyś kółeczkiem, więc sprawiało mi trudność, ostatecznie niezrobione).

Kiełbasa cz2. matura 2009/2010 zad.168
Punkt W jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt ABC. Prosta przechodząca przez punkty A i W przecina okrąg opisany na trójkącie ABC w punkcie D. Wykaż, że trójkąt BDW jest równoramienny.

Prosze o opis wmiare możliwości, skoro nie ma warunków do rysunku . A trzeba tu coś zauważyć...
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Justka »

Niech \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC=\beta}\), zauważmy, że \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB= \sphericalangle ADB=\alpha}\) (wpisane oparte na tym samym łuku), teraz zabawa z kątami \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC=180-(\alpha+\beta)}\), pólproste AW i BW są dwusiecznymi kątów przy wierzchołkach A i B czyli \(\displaystyle{ \sphericalangle BAW=\frac{1}{2}\beta}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle ABW=\frac{1}{2}(180-(\alpha+\beta))}\), zatem

\(\displaystyle{ \sphericalangle BWD= \sphericalangle BAW+ \sphericalangle ABW=90-\frac{1}{2}\alpha}\) i łatwo dostajemy równiez, że \(\displaystyle{ \sphericalangle WBD=90-\frac{1}{2}\alpha}\), stąd \(\displaystyle{ \sphericalangle BWD= \sphericalangle WBD}\), co jest równoważne tezie.
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik

Justka, zapodaj jakieś zadanko
kocz
Użytkownik
Użytkownik

offline, wiec ja podtrzymam tok.
(kolejne typowo kiełbasiane), z tym także miałem problem. Ostatecznie, rozwiązanie tego jednak mam gdzieś na kompie .JPG. Niech sie ktoś sprawdzi
Oblicz tangens kąta ostrego utworzonego przez środkowe trójkąta prostokątnego równoramiennego poprowadzone do przyprostokątnych.
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik

myślę ze trzeba uzależnić te środkowe od przyprostokątnych i korzystając z własności ze środkowe dzielą się w stosunku 2 : 1, z tw. cosinusów policzyć dany kąt
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 35 razy

Post autor: stan1906 »

dołączę się do tematu. jestem w podobnej sytuacji jak autor tematu i userzy z początku 1 strony. podstawę zdałem w listopadzie na 84% ;/ w czerwcu tamtego roku w próbnej takiej szkolnej miałem 96%.
na maturze zdecydowałem się na rozszerzenie, w środę przed świętami pisaliśmy próbną znowu, ja już rozszerzoną. niedługo wyniki.
w maju muszę pocisnąć podstawę jak najwięcej się da. rozszerzenie wziąłem tak dla własnej satysfakcji i ambicji. zobaczymy co z tego będzie
co do planów na studia to nic związanego z matematyką, fizyką. coś innego. a co to powiem jeśli się dostane ;p

powodzenia!
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: math questions »

zadanko z rozszerzenia:
Dane są funkcje \(\displaystyle{ f(x)=|2 ^{x-m}-1|+3}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=3cos \frac{1}{2}x}\). Dla jakich wartości marametru m wykresy funkcji f i g maja jeden punkt wspólny?
karol123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 102 razy

Post autor: karol123 »

To zadanie math questions jest o tyle łatwe, że jak narysujesz \(\displaystyle{ f(x)=|2^x -1|}\) oraz\(\displaystyle{ g(x)=3cos \frac{1}{2}x}\) to wychodzi z rysunku, że mają 1 punkt wspólny bez żadnej wartości przesunięcia w prawo bądź w lewo funkcji o wartośc m , tzn dla m=0.
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: math questions »

karol123 jest o tyle łatwe że odp. to nie na pewno m = 0
KrzyseX
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KrzyseX »

Na mój gust(po godzinach kombinowania ;D):
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=|2 ^{x-m}-1|+3
\\ y=3cos \frac{1}{2}x \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ |2 ^{x-m}-1|+3=3cos \frac{1}{2}x}\)

Fajno, przenosimy 3 na drugą stronę

\(\displaystyle{ |2 ^{x-m}-1|=3cos \frac{1}{2}x-3}\)

Po lewej mamy wartość bezwzględną, więc wartość prawej strony równania musi być większa od lub równa zeru.

\(\displaystyle{ 3cos \frac{1}{2}x-3 \ge 0}\)

Po przeniesieniu trójki, podzieleniu na 3 i wyliczeniach wychodzi nam:

\(\displaystyle{ cos \frac{1}{2}x \ge 1}\)

\(\displaystyle{ x=4k \pi , k \in C}\)

Bo cosinus tego kąta nie może być większy od 1 jedynie równy,a 1 przyjmuje tylko dla tych wartości x. Mamy więc x. Wstawiamy go do drugiego równania, obliczamy y:

\(\displaystyle{ y=3cos \left( \frac{1}{2}*4k \pi\right)}\)
\(\displaystyle{ y=3cos 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ y=3*1}\)

Wstawiamy nasze x i y do pierwszego równania:

\(\displaystyle{ 3=|2 ^{4k \pi-m}-1|+3}\)

\(\displaystyle{ |2 ^{4k \pi-m}-1|=0}\)

\(\displaystyle{ 2 ^{4k \pi-m}-1=0}\)

\(\displaystyle{ 2 ^{4k \pi-m}=1}\)

Stąd wniosek, że

\(\displaystyle{ m=4k \pi , k \in C}\)

Gdyż

\(\displaystyle{ 2 ^{4k \pi-4k \pi}=2 ^{0}=1}\)

Bardzo ciekawe i dobre zadanie. Na początku myślałem tak jak karol123, ("po co przesuwać jak akurat mają punkt wspólny(0,3) dla m=0) ale cały czas nie grało mi z wykazaniem algebraicznym - jak mówi mój nauczyciel - wykazanie na płaszczyźnie geometrycznej 1 przypadku nie jest żadnym wykazaniem.
Dość długo siedziałem nad wykombinowaniem, dochodziły nawet jakieś logarytmy, ale dobrze że się przewietrzyłem i wpadłem na inny pomysł(w sumie też dzięki karolowi123).

I tak a propo to witam, nowy jestem
PS.
I z tego właśnie powodu nie wiem (jeszcze P) jak się robi entery w LaTeXie tak więc przepraszam, wszystko szło w osobną linijkę i osobne\(\displaystyle{ [/.tex]

EDIT
Teraz widzę, że nawet nie trzeba liczyć y tylko wstawić od razu wyliczone x do czwartego równania licząc od początku i szybciej dojdziemy do wyniku. Ale i tak jest fajnie.}\)
ODPOWIEDZ