ostatnia powtorka przed matura rozszerzona z matematyki
pozostało 36 dni do maturki z matmy to jak zaproponowałem tak też może zacznę wstawię dziś pierwsze zadanko zadanko w ziołem z oficyny edukacyjnej str 20 zad 1:
Z prostokątnego kawałka blachy miedzianej o wymiarach 5 dm na 4 dm wycięto w rogach jednakowe kwadraty, Po złożeniu blachy i zlutowaniu odpowiednich krawędzi otrzymano prostopadłościenny otwarty pojemnik o objętości 6 litrów, Wyznacz długość boku kwadratu.
zadanie jest na matematyka.pl ale nie o to tu chyba chodzi życzę powodzianie i sam się biorę za rozwiązywanie
Z prostokątnego kawałka blachy miedzianej o wymiarach 5 dm na 4 dm wycięto w rogach jednakowe kwadraty, Po złożeniu blachy i zlutowaniu odpowiednich krawędzi otrzymano prostopadłościenny otwarty pojemnik o objętości 6 litrów, Wyznacz długość boku kwadratu.
zadanie jest na matematyka.pl ale nie o to tu chyba chodzi życzę powodzianie i sam się biorę za rozwiązywanie
no oby tylko takie były na maturze;) a mam pytanie... co robicie gdy nie potraficie zrobić jakiegoś zadania? robicie go do skutku czy od razu szukacie w necie?;>
-
G.BEST7
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
wloch %-) ironizujesz?
Ja, albo szukam w necie, albo idę z tym do znajomego dr.hab, z tym, że on nie zawsze ma czas.
Ja, albo szukam w necie, albo idę z tym do znajomego dr.hab, z tym, że on nie zawsze ma czas.
no nie na początek jakieś proste akurat mi się otworzyło na takim w sumie ono jest banał ale za 5 pkt to chyba warte grzechu.no dobre pytanie ja najczęściej jak czegoś nie potrafię zastanowię się jeszcze raz a potem przechodzę dalej jak potrafię to mi się nie chce robić i nawet nie próbuje i tak cały czas.... następne zadanie wymyślasz ty G.BEST7.... zobaczymy co zaproponujesz ;p
-
Grzechu1616
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
Skoro tamto było według Was banalne to dorzucę inne, z którym mam mały problem. Zadanie z próbnej matury, za 5pkt.
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a jego przekrój płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy ma pole równe 9 pi . Uzasadnij, że objętość tego stożka jest większa od 48.
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a jego przekrój płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy ma pole równe 9 pi . Uzasadnij, że objętość tego stożka jest większa od 48.
-
G.BEST7
- Użytkownik

Z chęcią
Wykaż, że jeżeli trójkąt nie jest rozwartokątny, oraz miara α jednego z jego kątów spełnia warunek \(\displaystyle{ sin \alpha + cos \alpha \le \frac{2cos2 \alpha }{sin2 \alpha -2}}\) to trójkąt ten jest prostokątny.
Wykaż, że jeżeli trójkąt nie jest rozwartokątny, oraz miara α jednego z jego kątów spełnia warunek \(\displaystyle{ sin \alpha + cos \alpha \le \frac{2cos2 \alpha }{sin2 \alpha -2}}\) to trójkąt ten jest prostokątny.
-
G.BEST7
- Użytkownik

Nie wiem
Ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego liczysz h. Podstawiasz pod objętość. Liczysz pole podstawy ostrosłupa i stawiasz warunek \(\displaystyle{ P_{p}>9\pi}\) wychodzi jaki warunek musi spełniać r. wrzucasz to r do wzoru na objętość V> właśnie od tego z podstawionym r. No i to kończy dowód w zasadzie.
Ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego liczysz h. Podstawiasz pod objętość. Liczysz pole podstawy ostrosłupa i stawiasz warunek \(\displaystyle{ P_{p}>9\pi}\) wychodzi jaki warunek musi spełniać r. wrzucasz to r do wzoru na objętość V> właśnie od tego z podstawionym r. No i to kończy dowód w zasadzie.
-
Grzechu1616
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
Doprowadziłem to do takiej postaci \(\displaystyle{ sin ^{2}2 \alpha (sin2 \alpha + 1) \le 0}\)G.BEST7 pisze: Wykaż, że jeżeli trójkąt nie jest rozwartokątny, oraz miara α jednego z jego kątów spełnia warunek \(\displaystyle{ sin \alpha + cos \alpha \le \frac{2cos2 \alpha }{sin2 \alpha -2}}\) to trójkąt ten jest prostokątny.
-
fivi91
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
kiedy się zacząłeś uczyć i ile poświęcałeś czasu?G.BEST7 pisze:Z podstawowej matury z matematyki zawsze mam w granicach maxa, rozszerzenie zaczynałem od 4% (z humana jestem), potem było 38%, 66% i ostatnio na początku marca 88%.
-
G.BEST7
- Użytkownik

Zacząłem się uczyć w wakacje, kiedy to wyperswadowano mi lenistwo i powiedziano, że najwyższa pora zacząć się uczyć czegoś pożytecznego. Na początku tylko trochę z czasem coraz więcej, tzn. od 1h do nawet 5h dziennie, ale raczej nie codziennie. Teraz zostały mi do przerobienia 3 działy: geometria analityczna (w zasadzie już skończyłem, ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby porobić zadania, bo wkurza mnie, że rozwiązanie widać od razu na wykresie, a mam to jeszcze liczyć), prawdopodobieństwo (właśnie zacząłem) i stereometria.
to ja gratuluje zawzięcia mi też wypominają lenistwo uczyłem się trochę do września ale wytrzymałem tylko do sylwka od tego czasu tylko szkoła i jeszcze porażka z matury rozszerzonej no ale liczę ze kosmos którym się katuje w szkole starczy. i ze zadania są proste bo nie można mówić ze będą skoro one już na nas czekają w sejfach w szkołach... i se dziś pogadaliśmy a nikt zadanka nie dał...
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Podziękował: 124 razy
Podziwiam was, że macie siłę jeszcze się tego uczyć...
Wszyscy ci, co zdają: co najbardziej chcecie, żeby było na maturze, a czego nie chcecie? Stwórzmy listę najgorszych zadań maturalnych, a potem zobaczymy, ile z tego było na maturze. To samo robiłam z testem gimnazjalnym 3 lata temu. Wypisałam 10 rzeczy, których najbardziej nie chcę dostać na teście i 3 oczywiście były ;/
Wszyscy ci, co zdają: co najbardziej chcecie, żeby było na maturze, a czego nie chcecie? Stwórzmy listę najgorszych zadań maturalnych, a potem zobaczymy, ile z tego było na maturze. To samo robiłam z testem gimnazjalnym 3 lata temu. Wypisałam 10 rzeczy, których najbardziej nie chcę dostać na teście i 3 oczywiście były ;/
Nienawidzę prawdopodobieństwa, logarytmów i trygonometrii. Fuj.