Mały lemat

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3425 razy

Mały lemat

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Udowodnić, że dwa różne wielomiany, których suma nie jest tożsamościowo równa zeru, i które mają wartości całkowite w tych samych punktach nie mają wspólnych miejsc zerowych.
azanus111
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Re: Mały lemat

Post autor: azanus111 »

Bo jak widać są między sobą przesunięte o wektor: \(\displaystyle{ \left[ n , 0\right] , n \in \ZZ \setminus \left\{ 0\right\} }\)

Choć może być i nawet jeszcze szersza klasa wielomianów spełniających warunki zadania...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

azanus111 pisze: 3 sty 2026, o 12:59 Bo jak widać są między sobą przesunięte o wektor: \(\displaystyle{ \left[ n , 0\right] , n \in \ZZ \setminus \left\{ 0\right\} }\)
Klasyczny przykład "dowodu przez ogląd"...

JK
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3425 razy

Post autor: mol_ksiazkowy »

i nawet jeszcze szersza klasa
np. \(\displaystyle{ x+1}\) i \(\displaystyle{ -x+1}\) ? :!:
azanus111
Użytkownik
Użytkownik

Klasyczny przykład "dowodu przez ogląd"...
Czy ja coś udowadniałem? Mówiłem tylko o wielomianach spełniających warunek...

Ty coś ostatnio próbujesz udowodnić lecz coś nie bardzo to ci wychodzi... Klasyczny przykład belferskiej nadinterpretacji...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

azanus111 pisze: 4 sty 2026, o 00:52Czy ja coś udowadniałem? Mówiłem tylko o wielomianach spełniających warunek...
Użyte sformułowanie sugerowało co innego (czego być może nie zauważyłeś).
azanus111 pisze: 4 sty 2026, o 00:52 Ty coś ostatnio próbujesz udowodnić lecz coś nie bardzo to ci wychodzi... Klasyczny przykład belferskiej nadinterpretacji...
To jest zawsze możliwe, ale wyjaśnię Ci: "dowód przez ogląd" to nie jest dowód (więc istotnie nic nie udowadniałeś), to jest stwierdzenie w stylu "bo jak widać SĄ" (bez żadnego uzasadnienia).

No właśnie nie widać i nie SĄ, co najwyżej MOGĄ BYĆ (a to bardzo duża różnica - tak naprawdę pomyliłeś zwrot implikacji). Ja wiem, że to tylko Twoja kolejna niestaranność wypowiedzi, a intencje miałeś dobre, no ale ponieważ od lat uczę studentów staranności wypowiedzi właśnie, więc nie mogłem się powstrzymać.

JK
azanus111
Użytkownik
Użytkownik

Użyte sformułowanie sugerowało co innego (czego być może nie zauważyłeś).
w sumie każdy sobie niech interpretuje po swojemu , ja wypowiedziałem tylko pewną myśl a jak ty ją odbierasz jak dogmat to trudno...
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Podziękował: 41 razy

Post autor: Dasio11 »

Lemat: załóżmy, że

\(\displaystyle{ u(x) = a_n x^n + a_{n-1} x^{n-1} + \ldots + a_0}\), gdzie \(\displaystyle{ n > 0}\) i \(\displaystyle{ a_n > 0}\),

jest funkcją wielomianową przyjmującą wartości całkowite dokładnie na zbiorze \(\displaystyle{ X}\) (tj. \(\displaystyle{ X = u^{-1}[\mathbb{Z}]}\)). Wtedy mamy

\(\displaystyle{ |X \cap [0, t]| \sim a_n t^n}\), lub ściślej: \(\displaystyle{ \lim_{t \to \infty} \frac{|X \cap [0, t]|}{t^n} = a_n}\).

Dowód: niech \(\displaystyle{ s \in \mathbb{R}}\) będzie takim miejscem, że \(\displaystyle{ u}\) jest ściśle rosnąca na \(\displaystyle{ [s, \infty)}\). Wystarczy wykazać, że \(\displaystyle{ |X \cap [s, t]| \sim a_n t^n}\), gdyż \(\displaystyle{ |X \cap [s, t]|}\) i \(\displaystyle{ |X \cap [0, t]|}\), jako funkcje zmiennej \(\displaystyle{ t}\), różnią się o stałą.

Niech \(\displaystyle{ t > s}\) będzie tak duże, że \(\displaystyle{ X \cap [s, t] \neq \varnothing}\), i niech

\(\displaystyle{ X \cap [s, t] = \{ x_0, \ldots, x_k \}}\), gdzie \(\displaystyle{ s \le x_0 < \ldots < x_k \le t}\).

Wtedy:

\(\displaystyle{ \bullet}\) \(\displaystyle{ 0 \le u(x_0) - u(s) \le 1}\) (gdyż \(\displaystyle{ u}\) jest ściśle rosnąca i ciągła na \(\displaystyle{ [s, x_0]}\) i nie przyjmuje w jego wnętrzu wartości całkowitych);
\(\displaystyle{ \bullet}\) \(\displaystyle{ 0 \le u(t) - u(x_k) \le 1}\) (z analogicznego powodu).

Ponadto \(\displaystyle{ u(x_k) - u(x_0) = k}\). Dodając to wszystko stronami, dostajemy

\(\displaystyle{ k \le u(t) - u(s) \le k+2}\)

lub inaczej

\(\displaystyle{ u(t) - u(s) - 1 \le |X \cap [s, t]| \le u(t) - u(s) + 1}\).

Dzieląc stronami przez \(\displaystyle{ t^n}\) i przechodząc do granicy przy \(\displaystyle{ t \to \infty}\), na mocy twierdzenia o trzech funkcjach otrzymujemy tezę. \(\displaystyle{ \square}\)

W prostych słowach wniosek stąd taki, że zliczając miejsca gdzie niestała funkcja wielomianowa przyjmuje wartości całkowite możemy odczytać jej stopień i współczynnik wiodący z dokładnością do znaku.

Niech teraz \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\) będą funkcjami wielomianowymi jak w zadaniu. Jeśli jedna z nich jest stała, to druga też musi być i teza zachodzi w sposób trywialny; załóżmy zatem, że obie są niestałe. Na mocy lematu widzimy, że \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\) mają równy stopień oraz współczynnik wiodący z dokładnością do znaku. Zatem ich suma lub różnica (oznaczmy ją \(\displaystyle{ w}\)) jest niezerowa i ma niższy stopień niż \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\).

Zauważmy, że \(\displaystyle{ w}\) jest funkcją stałą: w przeciwnym bowiem razie oznaczając przez \(\displaystyle{ X_u}\), \(\displaystyle{ X_v}\), \(\displaystyle{ X_w}\) zbiory na których odpowiednie funkcje przyjmują wartości całkowite, mamy \(\displaystyle{ X_w \supseteq X_u \cap X_v = X_u = X_v}\), co jest sprzeczne z lematem, na mocy którego asymptotycznie \(\displaystyle{ |X_w \cap [0, t]| < |X_u \cap [0, t]|}\) (z uwagi na \(\displaystyle{ \deg w < \deg u}\)).

Skoro zaś \(\displaystyle{ w}\) jest niezerową funkcją stałą, to nie ma miejsc zerowych, a stąd natychmiast wynika teza zadania.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: a4karo »

Jeżeli jeden z wielomianów jest stały, to drugi też musi i teza wynika trywialnie.
Zauważmy, że jeżeli `U,V` spełniają warunki zadania, to `-U,-V` też.
Ograniczmy nasz świat do półprostej `(s,\infty)`, na której oba wielomiany są ściśle monotoniczne.
Niech `U` będzie rosnący (możemy to założyć na mocy uwagi powyżej). Wtedy zbiór \(\displaystyle{ U((s,\infty))}\) jest półprostą, więc zawiera ciąg liczb całkowitych `L, L+1, L+2,...`.

Niech `x_k=U^{-1}(k)` dla `k=L, L+1, L+2, ...`. Ciąg `(x_k)` jest rosnący i nieograniczony.

Na przedziale `[x_k, x_{k+1}]` funkcja `U` rośnie o `1` więc wewnątrz tego przedziału nie przyjmuje wartości całkowitych. Zatem `V` też nie przyjmuje wartości całkowitych, więc `V(x_{k+1})=V(x_k)\pm 1`, w zależności od tego, czy `V` rośnie, czy maleje. Stąd wniosek, że funkcja `U-V` (gdy `V` rośnie) lub `U+V` (gdy `V` maleje) jest stała na nieograniczonym zbiorze, zatem jeden z wielomianów `U\pm V` jest stały i niezerowy. A to wyklucza istnienie wspólnego pierwiastka.
ODPOWIEDZ