a4karo pisze: 12 cze 2024, o 02:51IStajesz przez dziwnym problemem. Wyobraź sobie, i wiesz, że
\(\displaystyle{ A_n=\{ n \mod k\}}\). Czy zbiór
\(\displaystyle{ \bigcup_{n=1}^{\infty} A_n}\) jest sumą uogólnioną? Bo dla Ciebie nie jest, dla mnie jest.
Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi.
Po pierwsze, nie bardzo wiem, co ma znaczyć napis
\(\displaystyle{ A_n=\{ n \mod k\}}\). Nie dość, że nie jest to poprawny opis zbioru, to dodatkowo nie wiem, co to jest
\(\displaystyle{ k}\).
Po drugie, nie rozumiem, dlaczego według Ciebie dla mnie zbiór
\(\displaystyle{ \bigcup_{n=1}^{\infty} A_n}\) nie jest sumą uogólnioną. Wydawało mi się, że dość wyraźnie napisałem, co to jest suma uogólniona, ale chyba inaczej to zrozumiałeś. To jest suma uogólniona rodziny
\(\displaystyle{ \{A_n:n\in\NN\}}\). Zupełnie inną kwestią jest pytanie, czy ta suma jest sumą skończenie, czy nieskończenie wielu zbiorów.
a4karo pisze: 12 cze 2024, o 02:51To oczywiście przykład trywialny, ale formuły opisujące składniki sumy mogą być na tyle skomplikowane, że nie będziesz w stanie odpowiedzieć, czy masz do czynienia z różnymi zbiorami, czy może stale z tym samym. lub ich skończoną ilością.
No i co z tego?
a4karo pisze: 12 cze 2024, o 02:51Wydaje się więc (i jest to zgodne z litera definicji), że nie ma dobrych argumentów za tym, żeby definicję pojęcia "suma uogólniona" uzależniać od składników.
Ja nic takiego nie robię.
a4karo pisze: 12 cze 2024, o 02:51Z tego powodu zakwestionowałem Twoje stwierdzenie, że przeliczalna suma zbiorów skończonych jest przeliczalna.
Myląc ze sobą dwie kwestie - "uogólnioność" sumy i przeliczalność sumy. Dodatkowo nigdzie nie ustosunkowałeś się do dowodu tego faktu, który przedstawiłem.
Od strony formalnej sprawa jest jasna: sumujesz rodzinę zbiorów i jeżeli ta rodzina jest przeliczalna, to suma jest przeliczalna, a jeżeli jest skończona, to suma jest skończona. A jeżeli w jakiejś sytuacji nie jesteś w stanie ustalić, czy rodzina jest skończona czy nie, to możesz użyć innej terminologii, mówiąc np. co najwyżej przeliczalnej sumie zbiorów.
JK