Co dają nam zbiory nieskończone??

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
c-rasz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 20 razy

zbiory nieskończone, a liczby wymierne

Post autor: c-rasz »

Jako człowiek techniczny, chemik zajmujący się wybranymi elementami Królowej Nauk — mam w jej podstawach wielkie luki, więc liczę na pewną wyrozumiałość, i jeśli walnę kalafiora, to proszę nie krzyczeć, ale wyjaśnić sprawę bez nadmiernych emocji, OK.?

Wątkotwórca wskazuje, że bez Z. nieskończonych — może żyć.
Jakub Gurak pisze: 19 kwie 2024, o 17:06 Ponawiam moje pytanie, nie daje mi ono dzisiaj spokoju.
(...)
Wszystkie liczby naturalne zamknąć w jeden zbiór- hm... pozornie, to wygląda to nawet niewinnie, ale zachodzi teraz pytanie:
Czy naprawdę warto to zrobić :?:
Cóż, żyć się bez tego da, tak jak niektórzy żyją bez telewizora, tak, jak ja. No i dobrze mi z tym! Ale swemu bratu, z którym mieszkam — przecież oglądać TV nie zabraniam!
Czy chciałbyś Jakubie jakiejś ustawy, czy \(\displaystyle{ junijnej }\) dyrektywy, aby zbiory nieskończone były prawnie zabronione? Nie są Ci potrzebne do niczego, ale jednak komuś — są! Naprawdę nie czaję istoty Twojego problemu, w aspekcie powyższych uwaga postrzegam go jako obsesję jakąś. No bo aż musiałeś dać wyraz swej niechęci... gdzie? W miejscu, w którym poparcia w tym względzie spodziewać się nie powinieneś w żadnym wypadku!

Do rzeczy, jak mawiał Adolf Rem (czy ktoś taki).
Weźmy taki np. \(\displaystyle{ odcinek}\). Niewielki prostej wycinek. Dla porządku powiedzmy że ma długość \(\displaystyle{ jeden}\), a reprezentacją liczbową jest przedział liczb wymiernych \(\displaystyle{ \left\langle 0 ; 1\right\rangle }\)

Jak zostanie wykazane, każdy punk, a precyzyjniej mówiąc reprezentujący go \(\displaystyle{ ułamek }\)\(\displaystyle{ właściwy }\)— można... STOP!
O tym co "można" — za chwilę. Wpierw pytanie do kolegi Guraka:
— istnienie owego odcinka, oraz jego liczbowej reprezentacji — jakichś oporów w koledze, mam nadzieję — nie wywołuje, hę?

Uwaga techniczna: Aby nie popaść w kłopoty z liczbami niewymiernymi przyjmijmy, że interesują nas wyłącznie wymierne, a na zachowanie tych pierwszych, nie chcąc się męczyć tym — nie będziemy zwracać uwagi. Reprezentacja liczbowa jest od \(\displaystyle{ A}\) do \(\displaystyle{ Z}\) wymierna, i sobie robimy urlop od niewymierności, w tym również w odniesieniu do reprezentacji graficznej, czyli punktów na rzeczonym odcinku. Deal?

Gdy już przedstawiliśmy dramatis personae, to czas na pierwsze pytanie naprowadzające skierowane do kolegi Jakuba:
1. ile punktów zawiera rzeczony odcinek jednostkowy?

Tu powinienem dać mu sposobność do odpowiedzi, i wpis zakończyć, ale nie będę dawkował kropla, po kropli. No, jednak na jednym wpisie poprzestać nie mogę, wyjaśnię potem czemu.

2. Czy da się te punkty, albo ich reprezentację liczbową — ponumerować?
3. Czy da się to zrobić, gdy mamy nieskończenie wiele liczb naturalnych?

Otóż... da się! A że będzie to może budzić tu opory, to pozwolę im dojść do wzburzonych głosów, lecz zanim zakończę ten wpis dodam, że wprawdzie da się, ale z pewnym istotnym zastrzeżeniem.

⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ Kurtyna!
Ostatnio zmieniony 28 maja 2024, o 22:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Re: zbiory nieskończone, a liczby wymierne

Post autor: Jan Kraszewski »

c-rasz pisze: 28 maja 2024, o 22:27Dla porządku powiedzmy że ma długość \(\displaystyle{ jeden}\), a reprezentacją liczbową jest przedział liczb wymiernych \(\displaystyle{ \left\langle 0 ; 1\right\rangle }\)
To nie jest żaden "przedział liczb wymiernych" - to jest zwykły przedział. Być może chciałeś rozważyć zbiór liczb wymiernych z tego przedziału, czyli zbiór \(\displaystyle{ [0,1]\cap\QQ.}\)

JK
Awatar użytkownika
c-rasz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 20 razy

Post autor: c-rasz »

Jan Kraszewski pisze: 28 maja 2024, o 22:43 To nie jest żaden "przedział liczb wymiernych" - to jest zwykły przedział.
Pisałem: ja techniczny jestem, chemik, a nie matematyk o znajomości teorii.
Ponieważ wykluczenie z rozważań liczb niewymiernych jest istotne dla dalszego ciągu — wolałem dmuchać na zimne, niż się sparzyć...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

c-rasz pisze: 28 maja 2024, o 23:21 Ponieważ wykluczenie z rozważań liczb niewymiernych jest istotne dla dalszego ciągu — wolałem dmuchać na zimne, niż się sparzyć...
Myślę, że dalszy ciąg można sobie darować - Jakub Gurak wie, że zbiór liczb wymiernych z przedziału jednostkowego jest równoliczny \(\displaystyle{ \NN}\), więc nie musisz się popisywać.

JK
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Re: Co dają nam zbiory nieskończone??

Post autor: Spektralny »

Może dają bazgroły na murach?
https://www.instagram.com/p/DLfmeGysH4q/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
ODPOWIEDZ