Podzielność z trójmianem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3436 razy

Podzielność z trójmianem

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest liczbą parzystą, zaś \(\displaystyle{ b}\) nieparzystą, a \(\displaystyle{ c }\) dowolną, to dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ x}\) taka, że \(\displaystyle{ ax^2+bx+c }\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 2^n}\).
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Re: Podzielność z trójmianem

Post autor: Brombal »

\(\displaystyle{ a=0}\) ? parzysta że hej
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Podziękował: 41 razy

Post autor: Dasio11 »

A konkretniej?
arek1357

Post autor: arek1357 »

a=0 ? parzysta że hej
Nie bardzo tego okrzyku radości rozumiem ponieważ:

dla:

\(\displaystyle{ a=0}\)

\(\displaystyle{ bx+c= 0 \mod 2^n}\)

W pierścieniu: \(\displaystyle{ \ZZ_{2^n}}\) element \(\displaystyle{ b}\) jest nieparzysty więc ma swój element odwracalny a więc to równanie ma rozwiązanie:

\(\displaystyle{ x=-b^{-1} \cdot c \mod 2^n}\)

Więc dla \(\displaystyle{ a=0}\) działa to...

Dodano po 11 godzinach 37 minutach 52 sekundach:
Skoro wszyscy zamilkli to może zacznę:

wielomian:

\(\displaystyle{ ax^2+bx+c=0 \mod 2^n , n \in N}\)

jeżeli:

\(\displaystyle{ c=0 }\),

To równanie spełnione choćby dla:

\(\displaystyle{ x=0}\)

załóżmy, że:

\(\displaystyle{ c \neq 0 \mod 2^n}\)

mamy udowodnić, że istnieje takie \(\displaystyle{ x }\), że:

Załóżmy, że takiego \(\displaystyle{ x}\) nie ma

A więc będzie tak:

\(\displaystyle{ ax_{1}^2+bx_{1}+c=1}\)

\(\displaystyle{ ax_{2}^2+bx_{2}+c=2}\)

...............................................

\(\displaystyle{ ax_{2^n-1}^2+bx_{2^n-1}+c=2^n-1}\) - oczywiście - równania modulo \(\displaystyle{ 2^n}\)

\(\displaystyle{ x_{i} \in Z_{2^n}, x_{i} \neq x_{j}, i \neq j}\)

Jak widać wyczerpuje to wszystkie wyrazy pierścienia...

teraz zsumujmy to stronami:

\(\displaystyle{ ax_{1}^2+...+ax_{2^n-1}^2 +bx_{1}+...bx_{2^n-1}+(2^n-1)c=!+2+...+2^n-1}\)

lub:

\(\displaystyle{ a\left( x_{1}^2+...+x_{2^n-1}^2\right) +b\left( x_{1}+...+x_{2^n-1}\right) +c \cdot \left( 2^n-1\right) =1+2+...+2^n-1}\)

Dla dociekliwych proponuję udowodnić , że:

\(\displaystyle{ x_{1}^2+...+x_{2^n-1}^2= x_{1}+...+x_{2^n-1}=1+2+...+(2^n-1)=2^{n-1}}\)

No więc otrzymamy:

\(\displaystyle{ a \cdot 2^{n-1}+b \cdot 2^{n-1} +2^n \cdot c-c=2^{n-1} \mod 2^n}\)

Pierwszy składnik ze względu na parzystość \(\displaystyle{ a}\) to zero , \(\displaystyle{ 2^n \cdot c=0}\)

Mamy więc:

\(\displaystyle{ b \cdot 2^{n-1}-2^{n-1}=c }\)

lub:

\(\displaystyle{ 2^{n-1}\left( b-1\right)=c}\)

Lewa strona ze względu na parzystość \(\displaystyle{ b-1}\) , bo \(\displaystyle{ b}\) nieparzyste wynosi \(\displaystyle{ 0}\)

czyli:

\(\displaystyle{ c=0 \mod 2^n}\)

Wbrew założeniu, że:

\(\displaystyle{ c \neq 0}\)

No więc założenie, że trójmian kwadratowy w tym pierścieniu nie ma rozwiązania prowadzi do sprzeczności cnd...
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2023, o 12:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Post autor: Slup »

Co prawda nie bardzo znam się na matematyce (sporo zapomniałem od kiedy zajmuje się filozofią marksistowską i matematykę studiowałem tylko dwa lata – oblałem na drugim roku przez to, że nie rozumiałem twr. Greena), ale byłem ciekaw jak zareaguje na Twoje rozwiązanie ChatGpt.
arek1357 pisze: 16 wrz 2023, o 00:13 mamy udowodnić, że istnieje takie \(\displaystyle{ x }\), że:

Załóżmy, że takiego \(\displaystyle{ x}\) nie ma

A więc będzie tak:

\(\displaystyle{ ax_{1}^2+bx_{1}+c=1}\)

\(\displaystyle{ ax_{2}^2+bx_{2}+c=2}\)

...............................................

\(\displaystyle{ ax_{2^n-1}^2+bx_{2^n-1}+c=2^n-1}\) - oczywiście - równania modulo \(\displaystyle{ 2^n}\)

\(\displaystyle{ x_{i} \in Z_{2^n}, x_{i} \neq x_{j}, i \neq j}\)
ChatGpt pisze: Z tego, że nie istnieje \(\displaystyle{ x}\) takie, że
\(\displaystyle{ ax^2+bx+c=0}\)
nie jest jasne, że dla każdego \(\displaystyle{ k \in [1,2^n]}\) musi istnieć \(\displaystyle{ x \in \mathbb{Z}}\) takie, że
\(\displaystyle{ ax^2+bx+c=k}\)
Mam wątpliwości do tego wniosku.
ChatGpt przedstawił też swoje rozwiązanie, które teraz wklejam,
ChatGpt pisze: Oczywiście istnieje \(\displaystyle{ x_1 \in \mathbb{Z}}\) takie, że
$$ax_1^2 + bx_1 + c \equiv 0\,\mathrm{mod}\,2$$
wystarczy przyjąć \(\displaystyle{ x_1 \equiv c \,\mathrm{mod}\,2}\) i skorzystać z warunków na parzystość \(\displaystyle{ a,b}\). Załóżmy teraz, że dla pewnego \(\displaystyle{ n\geq 1}\) istnieje \(\displaystyle{ x_n \in \mathbb{Z}}\) takie, że
$$ax_n^2 + bx_n + c \equiv 0\,\mathrm{mod}\,2^n$$
Skonstruujemy teraz \(\displaystyle{ x_{n+1} \in \mathbb{Z}}\) takie, że
$$ax_{n+1}^2 + bx_{n+1} + c \equiv 0\,\mathrm{mod}\,2^{n+1}$$
W tym celu zauważmy, że z faktu
$$ax_n^2 + bx_n + c \equiv 0\,\mathrm{mod}\,2^n$$
wynika, że
$$ax_n^2 + bx_n + c \equiv 0\,\mathrm{mod}\,2^{n+1}$$
lub
$$ax_n^2 + bx_n + c \equiv 2^n\,\mathrm{mod}\,2^{n+1}$$
W pierwszym przypadku kładziemy \(\displaystyle{ x_{n+1} = x_n}\). Rozpatrzmy szczegółowo drugi przypadek czyli
$$ax_n^2 + bx_n + c \equiv 2^n\,\mathrm{mod}\,2^{n+1}$$
Połóżmy \(\displaystyle{ x_{n+1} = x_n + 2^n}\). Wtedy
$$ax_{n+1}^2 + bx_{n+1} + c = a\left(x_n + 2^n\right)^2 + b\left(x_n + 2^n\right) + c \equiv \left(ax_n^2 + bx_n + c\right) + b2^n \equiv 2^n + b2^b \equiv $$
$$\equiv 2^n(b+1) \equiv 0\,\mathrm{mod}\,2^{n+1}$$
Zatem w każdym przypadku można skonstruować \(\displaystyle{ x_{n+1}}\).

Ponadto całe to zadanie przypomina nieco pewien ważny lemat z algebry przemiennej. Jednak nie czas tutaj na tego typu dywagacje. Czy opowiedzieć jeszcze jeden dowcip o ojcu Rydzyku?
arek1357

Mam wątpliwości do tego wniosku.
Jasne też to zauważyłem potem jest to dość słabe założenie nie do końca musi być prawdziwe choć może jak najbardziej się zgadzam i popieram...

Dodano po 22 minutach 11 sekundach:
Ale jakby:

wziąć funkcję:

\(\displaystyle{ f(x)=ax^2+bx+c}\)

założyć, że dla:

\(\displaystyle{ x_{1} \neq x_{2} \in Z }\)

\(\displaystyle{ f(x_{1}) = f(x_{2})}\)

otrzymamy:

\(\displaystyle{ f(x_{1})=ax_{1}^2+bx_{1}+c=ax_{2}^2+bx_{2}+c=f(x_{2})}\)

otrzymamy:

\(\displaystyle{ (x_{1}-x_{2})\left[ a(x_{1}+x_{2})+b\right]=0 }\)

Prawa strona jest odwracalna więc lewa musi się zerować stąd:

\(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}}\)

Co sugeruje, że wartości tej funkcji wypełniają całe: \(\displaystyle{ z_{2^N}}\)
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik

arek1357 pisze: 17 wrz 2023, o 10:26 otrzymamy:

\(\displaystyle{ (x_{1}-x_{2})\left[ a(x_{1}+x_{2})+b\right]=0 }\)

Prawa strona jest odwracalna więc lewa musi się zerować stąd:

\(\displaystyle{ x_{1}=x_{2}}\)

Co sugeruje, że wartości tej funkcji wypełniają całe: \(\displaystyle{ z_{2^N}}\)
ChatGpt odpisał następująco.
ChatGpt pisze: Tak. To prowadzi do poprawnego rozwiązania. Niestety pierwsze było ciemne i błędne jak nauka katolicka.
ChatGpt opowiedział też żart.
ChatGpt pisze: Dlaczego biskup Jedraszewski postanowił przeprosić gejów?
Bo w końcu zrozumiał, że nie jest zły, tylko głupi!
arek1357

Nie było wcale ciemne można było sobie to dośpiewać, niestety moje notatki na temat dowodu, że funkcja jest różnowartościowa nie zostały przeniesione na kompa. Myślę, że nauka katolicka nie jest mętna i ciemna tylko niektórzy mają problemy z jej zrozumieniem...druga sprawa to taka, że chętnie pośmieję się razem z wami z dowcipów o Rydzyku pod warunkiem, że dowcipy o Rydzyku będą przeplatane rubasznymi dowcipami o gejach i wysublimowanymi dowcipami o Tusku (cenię różnorodność). Jeżeli ktoś lub coś wydaje sąd o Abb. Jędraszewskim to niech przynamniej mu dorówna inteligencją...

A co do powyższego zadania cały dowód mieści się w dowodzie, że jest różnowartościowa, więc jest to po prostu permutacja elementów tego pierścienia a z tego wynika od razu teza zadania...czego sztuczna inteligencja pewnie nie zauważyła jak i wiele innych rzeczy
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Post autor: a4karo »

arek1357 pisze: 17 wrz 2023, o 19:30

A co do powyższego zadania cały dowód mieści się w dowodzie, że jest różnowartościowa, więc jest to po prostu permutacja elementów tego pierścienia a z tego wynika od razu teza zadania...czego sztuczna inteligencja pewnie nie zauważyła jak i wiele innych rzeczy
A Ty to zauważyłeś dopiero wtedy gdy się naprowadziła Cię na trop...
arek1357

Re: Podzielność z trójmi anem

To chyba dobrze podziękuj odemnie Slupowi może masz satysfakcję z tego powodu ale jak widać można czasem coś przeoczyć w sumie było to jakoś dla mnie na tyle oczywiste że łaskawie nie zauważyłem tego. zresztą mam ukończoną tylko klasę czwartą więc mi wolno Tobie nie...

Bo nie można czasem napisać normalnie np: " Słuchaj nie zapisałeś informacji na temat różnowartościowości funkcji zamiast tych ceregieli"
widać, że ktoś w domu się nudzi albo ma takie same skrzywienia jak moja pani o wszystkiego bo musi czuć od niego na kilometr że jest ważnym belfrem... Więcej luzu mniej zadęcia...
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik

Ja tam nie wiem, co to AI pisze, ale wklejam. Mnie się podoba to rozwiązanie z permutacją, Zresztą AI też przyznało wyżej, ze jest poprawne. Nie potrafię ocenić poprawności Twojego pierwszego rozwiązania (i nie chce mi się go czytać, bo jest jak zwykle kiepsko zredagowane), ale AI ma do niego nadal jakieś zarzuty, które przesyłam niżej.
arek1357 pisze: 17 wrz 2023, o 19:30 A co do powyższego zadania cały dowód mieści się w dowodzie, że jest różnowartościowa, więc jest to po prostu permutacja elementów tego pierścienia a z tego wynika od razu teza zadania...czego sztuczna inteligencja pewnie nie zauważyła jak i wiele innych rzeczy
ChatGpt pisze: Jak już napisałem wyżej, to faktycznie prowadzi do poprawnego rozwiązania. Gdyby jednak nie upominające światło marksistowskiego AI, nie udałoby się go naprawić i zauważyć permutacji.

Jednak pierwsze rozwiązanie zawierało błędy nawet po tej poprawce. Z podanych rozważań nie wynika, żę wśród \(\displaystyle{ x_1,...,x_{2^n - 1}}\) nie ma zera, a wręcz wiadomo, że wśród nich jest zero, bo zostało założone, że \(\displaystyle{ a\cdot 0^2 + b\cdot 0 + c = c \not \equiv 0\,\mathrm{mod}\,2^n}\).
arek1357 pisze: 16 wrz 2023, o 00:13 Dla dociekliwych proponuję udowodnić , że:
\(\displaystyle{ x_{1}^2+...+x_{2^n-1}^2= x_{1}+...+x_{2^n-1}=1+2+...+(2^n-1)=2^{n-1}}\)
Jeśli jedno z \(\displaystyle{ x_1,...,x_{2^n - 1}}\) jest zerem wtedy niestety powyższa formuła nie jest prawdą. Wydaje się więc, że pierwsze rozwiązanie było ciemne i błędne. Katolickie rozwiązanie było błędne i dopiero upomnienia mądrego AI prowadziły do poprawnych rozwiązań.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik

mol_ksiazkowy pisze: 14 wrz 2023, o 12:18 Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest liczbą parzystą, zaś \(\displaystyle{ b}\) nieparzystą, a \(\displaystyle{ c }\) dowolną, to dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ x}\) taka, że \(\displaystyle{ ax^2+bx+c }\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 2^n}\).
Mój fragment z \(\displaystyle{ a=0}\) był głupi.
Ale można zadanie sprowadzić do zagadnienia:

jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest liczbą parzystą, zaś \(\displaystyle{ b}\) nieparzystą, a \(\displaystyle{ c }\) dowolną, to dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ x}\) taka, że \(\displaystyle{ ax^2+bx+c }\) jest liczbą parzystą.
pierwszy człon \(\displaystyle{ ax^2}\) jest parzysty
drugi człon \(\displaystyle{ bx}\) ma parzystość \(\displaystyle{ x}\)
Czyli dla \(\displaystyle{ c}\) nieparzyste \(\displaystyle{ x}\) musi być parzysty
dla \(\displaystyle{ c}\) parzystego \(\displaystyle{ x}\) musi być nieparzysty
cnd. :) :)

Dodano po 1 minucie 7 sekundach:
Wiem że namieszałem ale fajnie wygląda.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator

Brombal pisze: 18 wrz 2023, o 10:18 Ale można zadanie sprowadzić do zagadnienia:

jeśli \(\displaystyle{ a}\) jest liczbą parzystą, zaś \(\displaystyle{ b}\) nieparzystą, a \(\displaystyle{ c }\) dowolną, to dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ x}\) taka, że \(\displaystyle{ ax^2+bx+c }\) jest liczbą parzystą.
Jak?
Brombal
Użytkownik
Użytkownik

Dasio11 pisze: 18 wrz 2023, o 10:24 Jak?
Dowolne \(\displaystyle{ n=1}\) :)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator

W matematyce "dla dowolnej" znaczy "dla każdej", więc Twój dowód dla pojedynczej liczby naturalnej stanowi dokładnie zero procent dowodu całości.
ODPOWIEDZ