Szukam odpowiedzi na pytanie - czy różni się parametryzacja od zamiany zmiennych i czemu w drugim przypadku musimy wyrażenie pod całką domnożyć dodatkowo przez jakobian?
Z góry dziękuję za odpowiedź!

W szczególności wynika stąd, że jeżeli `A=B` to krzywą o orientacji przeciwnej do krzywej \(\displaystyle{ \gamma_{AA}}\) jest krzywa \(\displaystyle{ \gamma_{AA}}\), czyli ona sama.janusz47 pisze: 5 lut 2023, o 10:23 Parametryzacja krzywych i powierzchni pozwala nam ustalać ich orientację.
Na przykład jeśli przyjmiemy, że dana krzywa sparametryzowana jest parametrem \(\displaystyle{ t ,}\) czyli dane są związki \(\displaystyle{ \vec{r}(t) }\) dla \(\displaystyle{ t\in [\alpha, \beta], }\) przy czym \(\displaystyle{ \vec{r}(\alpha)}\) to współrzędne początku krzywej (punkt \(\displaystyle{ A }\)) , a \(\displaystyle{ \vec{r}(\beta) }\) końca (punkt \(\displaystyle{ B }\)), to samym ustaliliśmy orientację krzywej \(\displaystyle{ \gamma_{AB}, }\) z punktu \(\displaystyle{ A }\) do punktu \(\displaystyle{ B.}\)
Krzywą o orientacji przeciwnej jest krzywa \(\displaystyle{ \gamma_{BA}.}\)

Długość iloczynu wektorowego jest równa polu równoległoboku rozpiętego na tych wektorach - zatem wyrażenie \(\displaystyle{ \| T_r \times T_{\theta} \|}\) jest odpowiednikiem jakobianu.Atmos pisze: 4 lut 2023, o 22:54a następnie liczyliśmy powierzchnię całką \(\displaystyle{ A(S) = \int_{0}^{2 \pi} \int_{0}^{1} ||T_r \times T_{\theta} || dr d\theta }\). Jak widać, nie pojawia się tu żaden jakobian. To mnie zastanawia...

Właśnie zastanawiałem się czy napisać coś takiego. Ale ostatecznie edytowałem swój post w ostatnim momencie i to usunąłem. Pewnie masz rację i pewnie można by nawet było znaleźć taki sposób patrzenia na te całki itp. tak, że to dosłownie byłby prawdziwy jakobian. Ponieważ się na tym nie znam to nie będę silił się na formalizacje ale wyobrażam sobie, że jakąś tam powierzchnię traktujemy jak rozmaitość (topologiczną/różniczkowalną itp.) i parametryzacja owej rozmaitości zadaje lokalnie układ współrzędnych (zgodnie z rysuneczkiem który wcześniej dodałem). Więc element pola \(\displaystyle{ \dd x \dd y}\) zamianie się na element pola \(\displaystyle{ \|T_r \times T_{\theta}\| \, \dd r \dd \theta}\) na tejże powierzchni. Wtedy \(\displaystyle{ \|T_r \times T_{\theta}\|}\) jest prawdziwym jakobianem. Choć to co tu mówię może nie mieć najmniejszego sensu bo się nie znam.Dasio11 pisze: 6 lut 2023, o 14:46 - zatem wyrażenie \(\displaystyle{ \| T_r \times T_{\theta} \|}\) jest odpowiednikiem jakobianu.