Ale tu wcale nie jest napisane, że "\(\displaystyle{ z}\) jest przypisany to argumentów \(\displaystyle{ x}\)" - to już jest Twoja własna (funkcyjna) interpretacja tej równości. Równie dobrze ta równość może oznaczać (algebraiczne) podstawienie. Cały czas nie chcesz zrozumieć, że znaczki mogą mieć różne interpretacje.Xenon02 pisze: 26 lis 2022, o 16:36\(\displaystyle{ z = 2x}\) to może oznaczać funkcję ? Pomimo że z jest przypisany to argumentów x czyli tak jak z funkcjami gdzie jeden argument x jest przypisany do jednego argumentu y.
Te zapisy NIE SĄ tym samym! To są różne zapisy, które mogą być w pewnych okolicznościach identycznie interpretowane.Xenon02 pisze: 26 lis 2022, o 16:36Ale skoro ten zapis : \(\displaystyle{ z^2+ z + 1}\) jest tym samym co ten zapis : \(\displaystyle{ z(x)^2+ z(x) + 1}\).
To jest wynik zastosowania pewnego podstawienia. W samym wyniku podstawienia już nie ma, natomiast my o tym pamiętamy (np. po to , żeby potem wykonać podstawienie powrotne).Xenon02 pisze: 26 lis 2022, o 16:36 Ale jak mam \(\displaystyle{ W(z) =z^2+ z + 1}\) gdzie to jest podstawienie : \(\displaystyle{ z = 2x}\).
Tu też masz źle napisane, bo tutaj powinno być \(\displaystyle{ W(\red{x}) =z(x)^2+ z(x) + 1}\) - w tej wersji podstawienia zmienną niezależną pozostaje \(\displaystyle{ x}\), a ze względu na tę zmienną wyrażenie \(\displaystyle{ z(x)^2+ z(x) + 1}\) nie jest wielomianem.Xenon02 pisze: 26 lis 2022, o 16:36Tak samo jak \(\displaystyle{ W(z) =z(x)^2+ z(x) + 1}\)
podstawienie : \(\displaystyle{ z(x) = 2x}\).
To już skomentował a4karo.Xenon02 pisze: 26 lis 2022, o 16:36Bo \(\displaystyle{ \sin(x)}\) jest funkcją, \(\displaystyle{ z(x)}\) też jest funkcją bo \(\displaystyle{ z(x) = 2x}\) a niby \(\displaystyle{ z = 2x}\) już nie musi być funkcją ? Pomimo że \(\displaystyle{ z = 2x}\) wyraża to samo co \(\displaystyle{ z(x) = 2x}\). Więc sądziłem że skoro jest tam \(\displaystyle{ \sin(x)}\) to nie stanowi on problemu, ponieważ jest funkcją tak jak \(\displaystyle{ z(x)}\) i chyba \(\displaystyle{ z}\) ??
Nie, tu w ogóle nie ma funkcji: jednomiany i wielomiany to byty algebraiczne, których definicje podałeś. I nie wiem, o ci Ci chodzi w pytaniu "No i co z tymi znaczkami ?".
Stwierdzenie "A jak przypisuje znaczkom coś takiego \(\displaystyle{ z = 2x}\) to \(\displaystyle{ z}\) jest jednomianem" nie bardzo ma sens. Ten zapis opisuje równość dwóch jednomianów: \(\displaystyle{ z}\) i \(\displaystyle{ 2x}\) i tyle.Xenon02 pisze: 26 lis 2022, o 19:00 A jak przypisuje znaczkom coś takiego \(\displaystyle{ z = 2x}\) to "z" jest jednomianem
To stwierdzenie też nie bardzo ma sens. Po pierwsze, zapisy \(\displaystyle{ z(x) = 2x}\) i \(\displaystyle{ z = 2x}\) nie "niby znaczy to samo", tylko mogą (ale nie muszą) być identycznie interpretowane. Po drugie, zapis \(\displaystyle{ z(x) = 2x}\) oczywiście nie jest jednomianem (podobnie jak nie jest nim zapis \(\displaystyle{ z = 2x}\)), tylko równością, która opisuje pewną funkcję za pomocą jednomianu \(\displaystyle{ 2x}\).Xenon02 pisze: 26 lis 2022, o 19:00 a jak mam \(\displaystyle{ z(x) = 2x}\) to niby znaczy to samo co \(\displaystyle{ z = 2x}\). Tylko że już \(\displaystyle{ z(x) = 2x}\) nie jest jednomianem.
Jesteśmy już na ósmej stronie tłumaczenia w kółko tego samego i jakoś nic z tego nie wynika... Funkcja wielomianowa to taka, która jest zadana wzorem, którym jest wielomian. Jak będzie zadana wzorem, w którym występuje \(\displaystyle{ \sin(x)}\), to nie będzie funkcją wielomianową, bo żadne wyrażenie, w którym występuje \(\displaystyle{ \sin(x)}\) nie jest wielomianem.Xenon02 pisze: 26 lis 2022, o 19:00Albo \(\displaystyle{ \sin(x)}\) czemu tego tam nie mogę wpakować do wielomianu ? skoro \(\displaystyle{ \sin(x)}\) to funkcja a \(\displaystyle{ z(x) = 2x}\) to też raczej funkcja, a \(\displaystyle{ z(x) = 2x}\) znaczy to samo jak chodzi o wyrażenie co \(\displaystyle{ z = 2x}\) to nie wiem w czym jest w sumie problem dla \(\displaystyle{ \sin(x)}\)
JK