\(\displaystyle{ x^n}\) to nie jest zmienna, tylko iloczyn zmiennych: \(\displaystyle{ x^n=\underbrace{x\cdot x\cdot\ldots\cdot x}_{n\text{ razy}}.}\) I ten iloczyn zmiennych może być interpretowany jako funkcja.Xenon02 pisze: 11 lis 2022, o 21:17 I w sumie to chyba o te zmienne głównie miałem problem ze zrozumieniem. Bo \(\displaystyle{ x^n}\) to i zmienna i funkcja,
\(\displaystyle{ y}\) jest zmienną, \(\displaystyle{ x^2}\) jest iloczynem zmiennych, a równość \(\displaystyle{ y = x^2}\) jest sposobem opisu pewnego przyporządkowania \(\displaystyle{ x\mapsto y}\).Xenon02 pisze: 11 lis 2022, o 21:17to \(\displaystyle{ y = x^2}\) to już nie jest zmienna ale jest funkcją. Jakby niby \(\displaystyle{ y}\) jest zmienną ale ma podaną funkcję.
A tutaj masz chaos. \(\displaystyle{ y^2 + y}\) jest wielomianem zmiennej \(\displaystyle{ y}\), zaś \(\displaystyle{ x^2}\) jest wielomianem zmiennej \(\displaystyle{ x}\). Zapis \(\displaystyle{ w = y^2 + y}\) oznacza, że zmiennej \(\displaystyle{ w}\) przypisujesz wartość \(\displaystyle{ y^2 + y}\), a zapis \(\displaystyle{ y = x^2}\) oznacza, że zmiennej \(\displaystyle{ y}\) przypisujesz wartość \(\displaystyle{ x^2}\).Xenon02 pisze: 11 lis 2022, o 21:17Gdybym miał \(\displaystyle{ y = x^2, w = y^2 + y}\) to czy "w" tutaj jest wielomianem ? Patrząc na to czy y jest jednomianem ?
Mieszasz różne rzeczy ze sobą. \(\displaystyle{ z^2+z}\) jest wielomianem zmiennej zespolonej \(\displaystyle{ z}\). Korzystając z wiadomości o liczbach zespolonych możesz liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z}\) przedstawić w postaci \(\displaystyle{ z=x+jy}\), czyli jako pewien dwumian.Xenon02 pisze: 11 lis 2022, o 21:17Bo w sumie podobnie jest z zespolonymi \(\displaystyle{ z = x+jy, z^2+z = 0}\) To w sumie "z" jest funkcją, i jest też jednomianem.
Samo \(\displaystyle{ y}\) zawsze jest jednomianem (tylko co z tego?), \(\displaystyle{ y^2 +1}\) jest wielomianem, a zapis \(\displaystyle{ y = 2^z}\) oznacza, że zmiennej \(\displaystyle{ y}\) przypisujesz wartość \(\displaystyle{ 2^z}\).Xenon02 pisze: 11 lis 2022, o 21:17Dlatego też miałem problem ze zrozumieniem innych funkcji. Np mogłem równie dobrze też zapisać \(\displaystyle{ y = 2^z}\) i napisać \(\displaystyle{ y^2 +1 = 0 }\) no i czy teraz 'y' jest jednomianem ?
JK