Granica ciągu rekurencyjnego
-
MartaMaWszy
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Granica ciągu rekurencyjnego
Hej wszystkim, mam problem z takim zadaniem:
\(\displaystyle{ a=a_{1}>0, a_{n+1}=\frac{1}{a_{n}+1}}\)
Udowodnić, że ciąg ma granicę i znaleźć tę granicę w zależności od a.
Próbowałem już dużo rzeczy, wiem że ciąg dla n róznego od jeden jest mniejszy od jedynki, czyli dokądś dąży, ale nie mam pojęcia gdzie i jak mam to pokazać. Z zadaniami z granicami ciągów rekurencyjnych mam największe problemy, więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł, lub będzie w stanie skierować mnie w dobrą stronę, to będę bardzo wdzięczny!
\(\displaystyle{ a=a_{1}>0, a_{n+1}=\frac{1}{a_{n}+1}}\)
Udowodnić, że ciąg ma granicę i znaleźć tę granicę w zależności od a.
Próbowałem już dużo rzeczy, wiem że ciąg dla n róznego od jeden jest mniejszy od jedynki, czyli dokądś dąży, ale nie mam pojęcia gdzie i jak mam to pokazać. Z zadaniami z granicami ciągów rekurencyjnych mam największe problemy, więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł, lub będzie w stanie skierować mnie w dobrą stronę, to będę bardzo wdzięczny!
-
arek1357
Re: Granica ciągu rekurencyjnego
Zauważ, że ciąg ten można przedstawić tak:
\(\displaystyle{ a_{1}=a}\)
\(\displaystyle{ a_{2}= \frac{1}{1+a} }\)
\(\displaystyle{ a_{n+3}= \frac{F_{n+1}+F_{n}a}{F_{n+2}+F_{n+1}a} , n \ge 0 }\)
\(\displaystyle{ F_{i}, i=0,1,2,3,...}\) - ciąg Fibonacciego...
Teraz chyba łatwo wyliczyć granicę...
Jak również podać wzór jawny tego ciągu...
\(\displaystyle{ a_{1}=a}\)
\(\displaystyle{ a_{2}= \frac{1}{1+a} }\)
\(\displaystyle{ F_{i}, i=0,1,2,3,...}\) - ciąg Fibonacciego...
Teraz chyba łatwo wyliczyć granicę...
Jak również podać wzór jawny tego ciągu...
-
MartaMaWszy
- Użytkownik

Kompletnie bym na to nie wpadł, dzięki wielkie, teraz będę na to bardziej zwracał uwagę!
-
arek1357
Czyli na co? na Fibonacciego?teraz będę na to bardziej zwracał uwagę!
Nie warto bo następne zadanie może tyczyć zgoła zupełnie innego ciągu np. ciągu Matemallufusa...
Warto jednak zwracać uwagę na pewne niekonwencjonalne sposoby podejścia do różnych zagadnień...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Akurat jak już pokażesz, że ten ciąg jest zbieżny do granicy \(\displaystyle{ g}\), to wyznaczenie tej granicy jest proste:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}a_{n+1}=\lim_{n\to \infty}\frac{1}{a_{n}+1}}\)
czyli \(\displaystyle{ g=\frac{1}{1+g}}\) itd.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}a_{n+1}=\lim_{n\to \infty}\frac{1}{a_{n}+1}}\)
-
MartaMaWszy
- Użytkownik

Szczerze Ci powiem, że analiza jest mi jeszcze tak bardzo obca, że jeśli już będę zwracał uwagę na sam fakt, że coś takiego może się pojawiać, to mocno mi to rozjaśni przyszłą drogę.arek1357 pisze: 19 paź 2022, o 22:37Czyli na co? na Fibonacciego?teraz będę na to bardziej zwracał uwagę!
Nie warto bo następne zadanie może tyczyć zgoła zupełnie innego ciągu np. ciągu Matemallufusa...
Warto jednak zwracać uwagę na pewne niekonwencjonalne sposoby podejścia do różnych zagadnień...
-
MartaMaWszy
- Użytkownik

Właśnie tak próbowałem robić, ale nie miałem pojęcia jak udowodnić, że jest zbieżnyJan Kraszewski pisze: 19 paź 2022, o 23:55 Akurat jak już pokażesz, że ten ciąg jest zbieżny do granicy \(\displaystyle{ g}\), to wyznaczenie tej granicy jest proste:
-
arek1357
Akurat w tym ostatnim nie wyjdzie prawidłowa granica bo nie będzie uwzględniony warunek początkowy czyli a...
A poza tym trzeba udowodnić zbieżność co nie jest tak hop siup od razu...
-
arek1357
Z rozwiązywaniem takich równań trzeba ostrożnie i przemyśleć sprawę...
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Nie wyjdzie prawidłowa granica, boś wzorek do luftu napisałarek1357 pisze: 20 paź 2022, o 10:08 Akurat w tym ostatnim nie wyjdzie prawidłowa granica bo nie będzie uwzględniony warunek początkowy czyli a...
Zamiast
powinno być
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{F_{n-1}+F_{n-2}a}{F_{n}+F_{n-1}a} , n \ge 3 }\)
i wtedy granica niezależna od `a` (tak jak to uzasadnił JK.
A zbieżności nie trzeba dowodzić, bo zbiezność `F_{n+1}/F_{n}` jest znana
-
a4karo
- Użytkownik

Zgadnięcie wzoru na `n`-ty wyraz jest oczywiście rzeczą fajną, ale nie zawsze musi się udać.
Zadanie można rozwiązać np. tak:
wiemy, że dla wszystkich `n>1` zachodzi `a_n<1`. Stąd, dla wszystkich `n>2` mamy `a_n=\frac{1}{a_{n-1}+1}>1/2` oraz \(\displaystyle{ \frac14<\frac{1}{(a_n+1)(a_{n-1}+1)}<\frac49}\).
Dla `n>2` zachodzi zatem
(*) \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_n=\frac{1}{a_n+1}-\frac{1}{a_{n-1}+1}=\frac{a_{n-1}-a_n}{(a_n+1)(a_{n-1}+1)}}\)
Jeżeli oznaczymy `b_n=a_n-a_{n-1}` to z (*) wnioskujemy, że \(\displaystyle{ \frac{|b_{n+1}|}{|b_n|}<\frac49}\), a zatem szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=3}^\infty b_n}\) jest zbieżny na mocy kryterium d'Alemberta. A to znaczy, że ciąg \(\displaystyle{ \sum_{n=3}^N b_n=a_N-a_2}\) jest zbieżny.
Mamy zatem zbieżność ciągu `a_n` i granicę wyliczymy tak, jak pokazał JK
Zadanie można rozwiązać np. tak:
wiemy, że dla wszystkich `n>1` zachodzi `a_n<1`. Stąd, dla wszystkich `n>2` mamy `a_n=\frac{1}{a_{n-1}+1}>1/2` oraz \(\displaystyle{ \frac14<\frac{1}{(a_n+1)(a_{n-1}+1)}<\frac49}\).
Dla `n>2` zachodzi zatem
(*) \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_n=\frac{1}{a_n+1}-\frac{1}{a_{n-1}+1}=\frac{a_{n-1}-a_n}{(a_n+1)(a_{n-1}+1)}}\)
Jeżeli oznaczymy `b_n=a_n-a_{n-1}` to z (*) wnioskujemy, że \(\displaystyle{ \frac{|b_{n+1}|}{|b_n|}<\frac49}\), a zatem szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=3}^\infty b_n}\) jest zbieżny na mocy kryterium d'Alemberta. A to znaczy, że ciąg \(\displaystyle{ \sum_{n=3}^N b_n=a_N-a_2}\) jest zbieżny.
Mamy zatem zbieżność ciągu `a_n` i granicę wyliczymy tak, jak pokazał JK
-
arek1357
Ja o tym nie mówiłem, tu raczej nie błysnąłeś geniuszem...zbieżności nie trzeba dowodzić, bo zbiezność \(\displaystyle{ \frac{F_{n+1}}{F_{n}}}\) jest znana
A ze wzorkiem może mi się indeksy poprzestawiały obniżyłem o jeden ale nie od razu do luftu , bo do luftu to są twoje uwagi...
Nic nie uzasadnił tylko powiedział...i wtedy granica niezależna od a (tak jak to uzasadnił JK.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2022, o 21:51 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
-
arek1357
Tak pokazał to autor posta tylko nie zamieścił na forum... I dlatego nie doczytałem...Akurat jak już pokażesz, że ten ciąg jest zbieżny do granicy g, to wyznaczenie tej granicy jest proste:
-
a4karo
- Użytkownik

Oj, Arku.... Przecież napisałeś trochę wcześniejarek1357 pisze: 20 paź 2022, o 21:39Ja o tym nie mówiłem,zbieżności nie trzeba dowodzić, bo zbiezność \(\displaystyle{ \frac{F_{n+1}}{F_{n}}}\) jest znana
Arek1357 pisze:Akurat w tym ostatnim nie wyjdzie prawidłowa granica bo nie będzie uwzględniony warunek początkowy czyli a...
Przecież nie chodzi o to, że obniżyłeś indeksy o jeden (bo to kwestia definicji ciągu Fibonacciego), ale żeś w liczniku poszachrował z kolejnością: przy `a` powinien stać Fibonacci z wyższym numerkiem, a wyraz wolny ma niższy numerek. Dokładnie tak samo jest mianowniku i dlatego granica nie zależy od warunku początkowego.
A ze wzorkiem może mi się indeksy poprzestawiały obniżyłem o jeden ale nie od razu do luftu , bo do luftu to są twoje uwagi...
A moje uwagi "do luftu" po prostu prostują Twoje "nie do luftu" błędy.