gr4vity pisze: 2 mar 2022, o 21:24Wiem czym jest inkluzja, mam pokazać jaka jest relacja między zbiorami tzn. który zbiór zawiera się w którym.
No cóż, takie polecenie jest o tyle nieprecyzyjne, że nie wiadomo, o jakie zbiory chodzi. Czasem chodzi tylko o inkluzje pomiędzy zbiorami
\(\displaystyle{ A,B,C,}\) (tzn. inkluzje typu
\(\displaystyle{ A \subseteq B}\)) tutaj jednak może chodzić o to, jakiej inkluzji, w której występują zbiory
\(\displaystyle{ A,B,C}\) równoważny jest podany warunek.
gr4vity pisze: 2 mar 2022, o 21:24Mój problem polega na tym, że nigdy nie widziałem przykładu rozwiązania takiego zadania, dlatego nie mam pojęcia jak to zrobić od strony formalnej.
Napisać, skąd się to wzięło: zauważasz, że na mocy prawa rozdzielności sumy względem przekroju mamy
\(\displaystyle{ (A \cap B) \cup (C \cap B)=(A \cup C) \cap B}\), co oznacza, że założenie jest równoważne równości
\(\displaystyle{ (A \cup C) \cap B=B}\). Potem zaś powołujesz się na twierdzenie o warunkach równoważnych zawieraniu zbiorów żeby stwierdzić, że ten warunek jest równoważny warunkowi
\(\displaystyle{ B \subseteq A \cup C.}\)
W pozostałych dwóch przypadkach warto najpierw ustalić, do czego zmierzamy. W tym celu warto narysować diagramy Venna obu stron, czyli np.
\(\displaystyle{ (A \setminus C) \cup B}\) i
\(\displaystyle{ A \cup B}\) i zobaczyć, czym się różnią - te kawałki muszą być zbiorami pustymi (bo w końcu założenie mówi o równości zbiorów). Stąd zazwyczaj łatwo możemy wywnioskować, jakie inkluzje zachodzą.
JK