OMG 2009/2010 a

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: tim »

PiotrekPL pisze:Otóż jako uczeń drugiej klasy gimnazjum startowałem już w OMG - Okręg Pomorski w 1 klasie, w zeszłym roku rozwiązałem 5 zadań dobrze i dostałem się do drugiego etapu...
Nareszcie ktoś z tego samego okręgu! Tak!
Z tego co wiem, miejsce drugiego etapu jest to najczęściej komisja okręgowa danego województwa - w moim przypadku było to III LO w Gdyni, tzn. chodzę do Gim nr 24 przy III LO czyli miałem praktycznie w szkole.
Ok. Czyli obecnie jesteś w III Klasie i chodzisz do 24 Gim? Jeżeli za rok zamierzasz iść tam do LO, to możliwe, że spotkamy się za rok w jednej klasie.
Tym bardziej jeśli ktoś napisał 39 stron i wszystkie zadania rozwiązał. ; d
To byłem ja. Z czego dwa zadania są dobrze pół LUB WCALE . Ale gorszy jest trzecu etao,

Polecam szczególnie udział w 3 klasie, bo w 1 klasie to nie znam osoby której by się to udało, jest to wyjątkowo trudne.
W drugiej też można ^^ i można zdobyć laureata bez problemu... Ale poleca się zawsze w ostatniej klasie (w kuratoryjnym).

Zależy jeszcze, kto robi jakie zadania - ja robię od zawsze kuratoryjne - i idzie mi w nich lepiej. Próbuję teraz OMG i słabo. Ale z czasem będzie lepiej, nieprawdaż?

@Edit:
Po interwencji kolegi... poniżej...
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, o 20:06 przez tim, łącznie zmieniany 1 raz.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mruczek »

Będzie lepiej. Trzeba mieć nadzieję.
W tamtym roku aby przejść do trzeciego etapu trzeba było mieć 15 pkt., aby zostać laureatem 9 pkt.
Dwa lata temu trzeba było mieć 11 pkt. aby przejść do trzeciego etapu, ale drugi był bardzo trudny.
PiotrekPL pisze: I tu chciałbym powiedzieć, że mój kolega zrobił 3 (słownie TRZY) zadania dobrze, dostał chyba około 18 punktów i dostał się dalej.
Dla jednych to dużo, dla innych mało...
tim pisze: Z czego dwa zadania są pół dobrze .
Oj, chyba mniej niż na pół. Raczej na 0 pkt.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, o 20:11 przez Mruczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Mruczek pisze:
tim pisze: Z czego dwa zadania są pół dobrze.
Oj, chyba mniej niż na pół. Raczej na 0 pkt.
I tak się tego nigdy nie dowiemy...
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

OMG 2009/2010 a

Post autor: KPR »

Co do tego, kiedy startować, to najlepiej jak najwcześniej. Wczesny start to większe doświadczenie.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Mruczek »

A szkoda.
Powinna być możliwość sprawdzenia swoich ocen tak jak jest na II i III etapie.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

KPR pisze:Co do tego, kiedy startować, to najlepiej jak najwcześniej. Wczesny start to większe doświadczenie.
Gdyby moja przecudowna szkoła szybciej mnie poinformowała byłoby o wiele lepiej. W tamtym roku dowiedziałem się o olimpiadzie 30 października. Ale było minęło.

Masz rację.
Mruczek pisze:A szkoda.
Powinna być możliwość sprawdzenia swoich ocen tak jak jest na II i III etapie.
Pierwszy raz POPRĘ CIĘ W 100%!!!!

Albo jak się ktoś nie dostanie sprawdzić co miał źle...
PiotrekPL
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Post autor: PiotrekPL »

Tak, podobnie miałem z kuratoryjnym, 4 i 5 klasa to takie próby, żeby zobaczyć jakie zadania, a w 6 klasie aż banalne mi się to wydało ; d <swoją drogą świetnie utrafiłem z materiałem z przyrody>

W ogóle trzeba brać udział w wszystkich konkursach, jest to pewne doświadczenie ;P W OMG'u sie zapoznajemy z typem zadań i ogólnie.

tim, niestety jestem w 2 gimnazjum, nie w trzeciej. Ogólnie jest tak że 90% z 24 idzie do 3 LO więc jeśli tam pójdziesz to może i tak i tak Cie spotkam ; d
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

PiotrekPL pisze:Tak, podobnie miałem z kuratoryjnym, 4 i 5 klasa to takie próby, żeby zobaczyć jakie zadania, a w 6 klasie aż banalne mi się to wydało ; d <swoją drogą świetnie utrafiłem z materiałem z przyrody>
No właśnie ja z przyrodą poległem. ;]
PiotrekPL pisze:tim, niestety jestem w 2 gimnazjum, nie w trzeciej. Ogólnie jest tak że 90% z 24 idzie do 3 LO więc jeśli tam pójdziesz to może i tak i tak Cie spotkam ; d
Wstydz się, jak mogłeś, ale pewnie tam idę... Tzn moi rodzice idą i mój dyrektor...

Możliwe, że szybciej spotkamy się na rejonie OMG-a (Wszyscy od was ze szkoły prawie). Jakby co to wiem kogo o opinię się co do LO pytać xd.

A jak pan Tomalczyk?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Swistak »

tim pisze: A wgl Swistak, ty jeszcze w gimnazjum?
1 liceum

-- 29 października 2009, 18:48 --
PiotrekPL pisze:Polecam szczególnie udział w 3 klasie, bo w 1 klasie to nie znam osoby której by się to udało, jest to wyjątkowo trudne.
Kamil Rychlewicz w 6 klasie był laureatem II stopnia (24 pkt).

-- 29 października 2009, 18:50 --
tim pisze: Zależy jeszcze, kto robi jakie zadania - ja robię od zawsze kuratoryjne - i idzie mi w nich lepiej.
Ciekawe czemu idzie Ci lepiej ...-- 29 października 2009, 18:56 --
Mruczek pisze:Dwa lata temu trzeba było mieć 11 pkt. aby przejść do trzeciego etapu, ale drugi był bardzo trudny.
Sprzeciw z 3 powodów.
1. Po prostu nadzwyczajnie sporo obcinali za jakiekolwiek usterki w zapisie (bazuję na informacjach kolegów).
2. Wystarczyło 9 punktów (ewentualnie 10, ale na pewno nie 11) .
3. Jeżeli chcesz wiedzieć co to jest trudny drugi etap na OMG, to oblukaj ten sprzed 3 lat. Jest nieporównywalnie trudniejszy.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Ale o co my się spieramy? O to kto jest lepszy? O tytuł najlepszego matematyka? Każdy jest inny... Każdy ma taki sam talent, trzeba go wyćwiczyć po prostu. To także zależy od nauczyciela i własnych chęci. Zdarzają się super hiper cudne perełki jak np. p. Orlef (za którym nie wiem czemu nie przepadam), ale jesteśmy normalnymi ludźmi. Co nam to da, że wygramy w konkursie - własną satysfakcję i zwolnienie z egzaminu czy matury. I to tyle.

Co do p. Rychlewicza - robił od 4 klasy zadania z olimpiad, typowo olimpijskie i udało mu się, miał (zapewne) pomoc nauczycieli, rodziców, ale nie zrobiłby nic bez własnej pracy, odrobiny szczęścia i talentu - to ma akurat każdy z nas.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Swistak »

tim pisze:Ale o co my się spieramy? O to kto jest lepszy? O tytuł najlepszego matematyka? Każdy jest inny... Każdy ma taki sam talent, trzeba go wyćwiczyć po prostu.
1. Gdzie w moim poście znalazłeś jakąś taką wzmiankę?
2. Absolutnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że każdy ma taki sam talent. Jest oczywistą oczywistością, że są osoby, które uczą się kilka razy więcej nie muszą być lepsze od tych, którzy się uczą mniej.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

To nie było odniesienie do twojego postu tylko ogólnie.

Mój błąd, źle ująłem to w słowach - każdy ma talent, niektórzy dbają o niego i są lepsi, a niektórzy nie i ...

I doszedłem do wniosku że wolałbym zostać w OMG-u. OM jest cholernie TRUDNA. Chyba nie wezmę udziału. Nie wyobrażam sobie bez pomocy nikogo brać udział w I klasie.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: jerzozwierz »

tim, chyba mogę Cię pocieszyć.
Jak byłem w drugiej klasie, to OMG było kosmosem, w kuratoryjnym nawet nie zostałem finalistą;

W trzeciej klasie, to pierwszy etap OMGa męczyłem przez ponad miesiąc, dwa zadania to praktycznie zrobił mi ktoś inny;
Mniej więcej rok temu o tej samej porze patrzyłem na zadania z OM i uznałem, że absolutnie nigdy w życiu nie wystartuję w tym chorym konkursie, gdzie połowy zadań nie rozumiem treści;
Ale co nieco, robiłem zadania ze starych OMG, książek olimpijskich nie miałem żadnych, ale poziom delikatnie wzrósł. Jeśli się nie mylę, to gdzieś w połowie stycznia zrobiłem swoje pierwsze w życiu zadanie z OM - do dzisiaj pamiętam które to W końcu, przyszedł drugi etap OMG - zrobiłem 4 zadania, szło coraz lepiej, na finale miałem laureata III stopnia. Teraz, w pierwszej liceum mam już zdecydowaną większość zadań I etapu OM - nie poddawaj się!

EDIT: nie I serii, tylko I etapu xD
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, o 16:49 przez jerzozwierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik

OMG 2009/2010 a

Dzięki za ciepłe słowa, lubię tak czasem podramatyzować ;D...
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

OMG 2009/2010 a

Post autor: Dumel »

Teraz, w pierwszej liceum mam już zdecydowaną większość zadań I serii OM
tzn. 3 zadania z I serii? niezbyt imponujący dorobek
ODPOWIEDZ