siła Coriolisa

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

siła Coriolisa

Post autor: Mr_Green »

nie zgubił Pan minusa?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Re: siła Coriolisa

Post autor: kruszewski »

Może Kolega pokazać jego miejsce ?
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik

\(\displaystyle{ \vec{a}=-2(\vec{\omega} \times \vec{v})}\) - chodzi mi o ten minus przed dwójką.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Mr_Green pisze:\(\displaystyle{ \vec{a}=-2(\vec{\omega} \times \vec{v})}\) - chodzi mi o ten minus przed dwójką.
Nie znajduję w swoich listach tego równania.
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik

to jaki jest wzór na przyspieszenie C.?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

To wiem, ale gdzie ja to napisałem?
czy to na pewno jest mój list?
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik

bo na rysunkach są źle zaznaczone zwroty przyspieszenia C.? Czy ja się mylę?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Celowo przywołałem przykład z mech.Ogóln. Buchhnoltza i Leyki.
"Przykład 5.
Niech punkt porusza się jednostajnie wzdłuż równoleżnika, np z zachodu na wschód (rys.142) Torem względnym w tym przypadku jest równoleżnik. Wyznaczymy wszystkie trzy przyspieszenia."
( W tym zadaniu, na rysunku dołączonym do niego, punkt poruszający się po równoleżniku ma oznaczenie A, środek koła wyznaczonego równoleżnikiem O' W.Kr. ) .
i dalej cytata:" Przyspieszenie Coriolisa jest prostopadłe do osi; (tu należy rozumieć do osi Ziemi W.Kr. ); leży zatem w płaszczyźnie równoleżnika, jest prostopadłe do prędkośvci względnej, a więc leży na prostej \(\displaystyle{ O'A}\) i jest skierowane do punktu \(\displaystyle{ O'}\) . Rozłożymy je na składową pionową \(\displaystyle{ \overline p ^{(v)}_c}\) i poziomą \(\displaystyle{ \overline p ^{(h)}_c}\)
Składowa pozioma będzie skierowana stycznie do południka, w lewo od kierunku ruchu."
J. Buchholtz, J. Leyko. Mechanika ogólna, Część II, Kinematyka. Wydanie III PWN 1962,
str.202.

W.Kr.
Wykorzystuje się tu fakt, że wektor przyspieszenia Coriolisa ma zwrot wektora prędkości względnej ( prędkości punktu względem Ziemi) obróconego o kąt prosty zgodnie z kierunkiem prędkości kątowej, Na półkuli północnej jest to obrót wektora prędkości względnej zawsze w lewo.
mikii7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: mikii7 »

To czy w koncu wniosek bedzie taki:
Na półkuli północnej sila Coriolisa w ruchu wzdłuż równoleżnika samolot odchyla w jego lewa strone, a na południowej w jego prawa strone.
A w ruchu wzdłuż południków - na półkuli północnej odchyla cialo poruszajace sie w prawo, a na południowej w lewo.
???

I jak z tym satelitą geostacjonarnym- czy nie wykonuje on żadnego ruchu- i dlaczego umieszcza się go nad równikiem?

Myślę, że jeśli ciało porusza się wzdłuż równika to na niego też działa siła Coriolisa. Tylko dlaczego podstawiając do wzoru na kąt szerokości geograficznej, po której się porusza wynosi 0 i wszystko się poredukuje i w necie pisza, ze Siła Coriolisa na rowniku wynosi 0, ale przeciez skoro cialo sie porusza wzdluz równika to chyba musi dzialac tez na nie sila Coriolisa- czy tak?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Proszę zaglądnąć tu:
423518.htm#p5503250
i przeczytać listy "towarzyszące".
mikii7
Użytkownik
Użytkownik

Przejrzałam, ale nie wiem nadal dlaczego po podstawieniu do wzoru na siłę Coriolisa na równiku wynosi 0- w jakiej to będzie sytuacji?. Skoro samolot leci wzdłuż równika z zachodu na wschód, to siłą rzeczy musi na niego działać siła Coriolisa… więc tego nie mogę zrozumieć skąd wartość 0 i czy dlatego, że wartość na równiku siły Coriolisa wynosi 0 umieszcza się satelitę geostacjonarnego, tylko wydaje mi się, że jest nieruchomy względem Ziemi i dlatego nie działa na niego siła Coriolisa.

Proszę o sprowadzenie mnie na dobrą drogę…
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Bo "brakuje" rzutu prędkości na promień ziemski dla tak leżącego (na równiku) punktu. Wektor prędkości przynależy do płaszczyzny prostopadłej do promienia ziemskiego.
mikii7
Użytkownik
Użytkownik

Nie rozumiem... myślałam, że rysunek będzie wykonany podobnie jak te przez Pana i siła zadziała. Na stronie

Kod: Zaznacz cały

http://fizyka.net.pl/ciekawostki/ciekawostki_cwz8.html
w punkcie 4 na rysunku siła Coriolisa nie jest równa zero... tylko w punkcie 1, gdy kierunki prędkości są równoległe...
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

W dotychczasowej dyskusji jest mowa o punkcie poruszającym się po powierzchni Ziemi, wzdłuż czy w poprzek równoleżników. Zagadnienie, które Koleżanka poruszyła w ostanich listach, dotyczy swobodnego spadku ciężkiego punktu i jest rozpatrywane w mechanice jako zagadnienie zboczenia od pionu swobodnie spadających ciał. Zauważyć wypada, że w ogólności, torem swobodnie spadającego ciała nie jest linia od punktu początowego ruchu do środka masy Ziemi. Na opadające swobodnie ciało działa bowiem siła ciężkości bezwzględnej, czystej grawitacyjnej, oraz siły bezwładności: odśrodkowej i Coriolisa. Wypadkowa dwu pierwszych to siła ciężkości względnej, nazywana powszechnie siłą ciężkości.
ODPOWIEDZ