Matura podstawowa z matematyki 2017
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Podziękował: 88 razy
Właściwie, to nic o tym nie napisałam :/ Czy w związku z tym mam szanse na 1 punkt, czy nie?Zahion pisze:A czy jakiś argument za tym, że ten trójkąt jest prostokątny był ?
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
Miara kąta \(\displaystyle{ PAC}\) jest równa \(\displaystyle{ \beta}\), skąd miara kąta \(\displaystyle{ CAB}\) to \(\displaystyle{ 90 - \beta}\), z sumy miar kątów w trójkącie \(\displaystyle{ CAB}\) mamy, że ten trójkąt jest prostokątny. ( ten dowód korzysta z tezy oczywiście )
7991KOR, nie mam pojęcia jak to zostanie zinterpretowane. Ktoś o odpowiednich kwalifikacjach powinien odpowiedzieć na to pytanie. Dowód sam w sobie jest poprawny ( pytanie czy nie zakłada tezy w formie jakiej się znajduje).
7991KOR, nie mam pojęcia jak to zostanie zinterpretowane. Ktoś o odpowiednich kwalifikacjach powinien odpowiedzieć na to pytanie. Dowód sam w sobie jest poprawny ( pytanie czy nie zakłada tezy w formie jakiej się znajduje).
- karolex123
- Użytkownik

- Podziękował: 39 razy
Jako tegoroczny maturzysta pozwolę sobie na kilka uwag .
Jeśli chodzi o zadania zamknięte, to w sumie nie było tam chyba nic, co mogłoby zaskoczyć przygotowanego maturzystę. Słyszałem, że najwięcej problemów sprawiło zadanie z tangensem oraz z procentami (błędna interpretacja ) - czasem z pozoru banalne zagadnienia są najbardziej zdradliwe :p
Jeśli chodzi o zadania otwarte, to w większości z nich były jak najbardziej wykonalne. Dowody dość schematyczne (w algebrze wyłączenie czynnika poza nawias, w geometrii zwykły rachunek kątów). Największe trudności sprawiły chyba geometria analityczna i stereometria. Osobiście uważam, że jak na maturę podstawową były one rzeczywiście złożone rachunkowo, więc niektórzy naprawdę mogli się nieźle pogubić i zestresować tym, jakie okrutne wyniki wychodzą.
Podsumowując- matura jak najbardziej do zdania, ale na więcej niż 90 trzeba było trochę się pomęczyć umysłowo . Serdecznie pozdrawiam wszystkich kolegów maturzystów i powodzenia w dalszych zmaganiach
Jeśli chodzi o zadania zamknięte, to w sumie nie było tam chyba nic, co mogłoby zaskoczyć przygotowanego maturzystę. Słyszałem, że najwięcej problemów sprawiło zadanie z tangensem oraz z procentami (błędna interpretacja ) - czasem z pozoru banalne zagadnienia są najbardziej zdradliwe :p
Jeśli chodzi o zadania otwarte, to w większości z nich były jak najbardziej wykonalne. Dowody dość schematyczne (w algebrze wyłączenie czynnika poza nawias, w geometrii zwykły rachunek kątów). Największe trudności sprawiły chyba geometria analityczna i stereometria. Osobiście uważam, że jak na maturę podstawową były one rzeczywiście złożone rachunkowo, więc niektórzy naprawdę mogli się nieźle pogubić i zestresować tym, jakie okrutne wyniki wychodzą.
Podsumowując- matura jak najbardziej do zdania, ale na więcej niż 90 trzeba było trochę się pomęczyć umysłowo . Serdecznie pozdrawiam wszystkich kolegów maturzystów i powodzenia w dalszych zmaganiach
- Rafsaf
- Użytkownik

- Podziękował: 54 razy
Nie mnie oceniać jak się ma poziom tej matury z tymi z poprzednich lat, ale poziom wciąż nie powala. Geometria prosta, zad 29 to darmowe punkty, w 32 nawet nie trzeba było pamiętać wzorków(które są w kartach), wystarczyło pomyśleć. A to chyba najbardziej punktowane zadanie.
W każdym razie na rozszerzeniu będzie ciekawiej, powodzenia piszącym.
W każdym razie na rozszerzeniu będzie ciekawiej, powodzenia piszącym.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Ciężko powiedzieć. Ja bym dał za to zero, ale klucz czasem daje jeden punkt za różne dziwne rzeczy.7991KOR pisze:Właściwie, to nic o tym nie napisałam :/ Czy w związku z tym mam szanse na 1 punkt, czy nie?
JK
-
mint18
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
7991KOR, Ja myślę, że na 1 tak, bo z tego co zauważyłem to jeśli za coś mogą dać punkty to dają, może nawet i na 2, napisz nam w lipcu ile dali
A chyba najszybsze rozwiązanie 28 jest takie:
\(\displaystyle{ \angle BRC = 2\beta}\) (z tw. o kącie pomiędzy styczną, a cięciwą), a potem wystarczy tylko zastosować fakt, że suma katów wewnętrznych w czworokącie wynosi \(\displaystyle{ 360^{\circ}}\).
\(\displaystyle{ \angle BRC = 2\beta}\) (z tw. o kącie pomiędzy styczną, a cięciwą), a potem wystarczy tylko zastosować fakt, że suma katów wewnętrznych w czworokącie wynosi \(\displaystyle{ 360^{\circ}}\).
Ostatnio zmieniony 6 maja 2017, o 13:04 przez mint18, łącznie zmieniany 2 razy.
- Larsonik
- Użytkownik

- Podziękował: 57 razy
Jako tegoroczny maturzysta też się wypowiem
Pisząc egzamin przy zetknięciu się z zadaniem z procentami wpadło mi do głowy, że pewnie ludzie się na tym wyłożą, bo to podchwytliwe. Podobnie z tangensem, bo na podstawie raczej sobie specjalnie głowy nie zawracali obliczaniem wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów rozwartych, ale można było sobie spokojnie poradzić wzorem redukcyjnym. Cała trudność w zadaniach z analitycznej i stereometrii była głównie rachunkowa. Arkusz skończyłem bardzo szybko, ale spędziłem następnie dwa razy tyle czasu na sprawdzaniu wyników, bo zwątpiłem szczerze mówiąc, kiedy zobaczyłem takie liczby na podstawie w tych dwóch zadaniach .
Zobaczymy, co się wydarzy we wtorek.
Pisząc egzamin przy zetknięciu się z zadaniem z procentami wpadło mi do głowy, że pewnie ludzie się na tym wyłożą, bo to podchwytliwe. Podobnie z tangensem, bo na podstawie raczej sobie specjalnie głowy nie zawracali obliczaniem wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów rozwartych, ale można było sobie spokojnie poradzić wzorem redukcyjnym. Cała trudność w zadaniach z analitycznej i stereometrii była głównie rachunkowa. Arkusz skończyłem bardzo szybko, ale spędziłem następnie dwa razy tyle czasu na sprawdzaniu wyników, bo zwątpiłem szczerze mówiąc, kiedy zobaczyłem takie liczby na podstawie w tych dwóch zadaniach .
Zobaczymy, co się wydarzy we wtorek.
-
Krodinor
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
W zadaniu z tangensem można było sobie łatwo poradzić tym, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy temu tangensowi.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

No i dokładnie o to chodziło w tym zadaniu.Krodinor pisze:W zadaniu z tangensem można było sobie łatwo poradzić tym, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy temu tangensowi.
JK
A dałby Pan zero, dlatego że nie uzasadniłam, że ten trójkąt jest prostokątny? Czy po prostu całe rozwiązanie jest nieprawidłowe?-- 6 maja 2017, o 09:25 --Jan Kraszewski pisze:Ciężko powiedzieć. Ja bym dał za to zero, ale klucz czasem daje jeden punkt za różne dziwne rzeczy.7991KOR pisze:Właściwie, to nic o tym nie napisałam :/ Czy w związku z tym mam szanse na 1 punkt, czy nie?
JK
Wtedy takie rozwiązanie nie przyszło mi do głowy, ale rzeczywiście jest krótkiemint18 pisze:7991KOR, Ja myślę, że na 1 tak, bo z tego co zauważyłem to jeśli za coś mogą dać punkty to dają, może nawet i na 2, napisz nam w lipcu ile dali
Jak nie zapomnę, to napiszę. Tylko czy jak otrzymam wyniki tej matury, to będę wiedzieć ile punktów zostało przydzielone za konkretne zadanie? Czy po prostu podadzą końcowy wynik egzaminu?
-
mint18
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
Do zadania 28:
Przemyślałem i chyba jednak nie jest na 2, bo fakt, że ten trójkąt jest prostokątny jest może i prosty, ale nie jest jakiś znany, żeby można było sobie tak po prostu z niego korzystać (moim zdaniem), ale ja nie jestem egzaminatorem, więc trzeba po prostu poczekać na wyniki.mint18 pisze:7991KOR, Ja myślę, że na 1 tak, bo z tego co zauważyłem to jeśli za coś mogą dać punkty to dają, może nawet i na 2, napisz nam w lipcu ile dali
Będziesz mogła zobaczyć ile dostałaś punktów za każde zadanie.7991KOR pisze:Jak nie zapomnę, to napiszę. Tylko czy jak otrzymam wyniki tej matury, to będę wiedzieć ile punktów zostało przydzielone za konkretne zadanie? Czy po prostu podadzą końcowy wynik egzaminu?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Tak. Korzystasz z nieuzasadnionej własności. Ale ponieważ to jest poziom podstawowy, to jeden punkt nie jest wykluczony.7991KOR pisze:A dałby Pan zero, dlatego że nie uzasadniłam, że ten trójkąt jest prostokątny?
JK