Matura podstawowa z matematyki 2017
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Matura podstawowa z matematyki 2017
Dyskutujemy w tym wątku (ale dopiero po zakończeniu egzaminu).
("nowa" matura)
("stara" matura)
JK
("nowa" matura)
("stara" matura)
JK
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Posty: 411
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Matura podstawowa z matematyki 2017
Zadania już się pojawiły na internecie
[ciach]
-- 5 maja 2017, o 14:33 --
Jak na moje oko zadania trudniejsze niż w zeszłym roku :3
[ciach]
-- 5 maja 2017, o 14:33 --
Jak na moje oko zadania trudniejsze niż w zeszłym roku :3
Ostatnio zmieniony 5 maja 2017, o 20:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wstawiłem już powyżej linki do strony CKE.
Powód: Wstawiłem już powyżej linki do strony CKE.
-
Xiaos
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 25 paź 2016, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Matura podstawowa z matematyki 2017
zamknięte 23/25 - tangsens i proporcja mnie zniszczyły, a zadanie 2 trochę strzelałem, lecz trafiłem
W otwartych dostałem raka i jak przeczytałem w 29 zadaniu \(\displaystyle{ f(-6) = f(0) = \frac{3}{2}}\)
to zapisałem \(\displaystyle{ f(x) = a \cdot (x+6) \cdot (x)}\) i znalazłem \(\displaystyle{ f(-3) = 6}\) , czyli tragicznie,
a na 34 i 28 nie miałem pomysłu.
Cóż, szkoda mi tego 29, a tak generalnie to dość przyjemna / dość łatwa była ta matura.
W otwartych dostałem raka i jak przeczytałem w 29 zadaniu \(\displaystyle{ f(-6) = f(0) = \frac{3}{2}}\)
to zapisałem \(\displaystyle{ f(x) = a \cdot (x+6) \cdot (x)}\) i znalazłem \(\displaystyle{ f(-3) = 6}\) , czyli tragicznie,
a na 34 i 28 nie miałem pomysłu.
Cóż, szkoda mi tego 29, a tak generalnie to dość przyjemna / dość łatwa była ta matura.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2017, o 20:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Posty: 411
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Matura podstawowa z matematyki 2017
Prosta ale jak przeglądam sobie zadania np zadanie 1 z tego a z poprzedniego roku to różnica jest tak samo z logarytmem cięższe
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Posty: 411
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Matura podstawowa z matematyki 2017
Niech będzie,teraz czekać tylko na wtorek.Obstawiam standard wartość bezwzględna geometrycznie,pochodna,granica,dowód nierówności i jakiś trudna geometria
-
Xiaos
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 25 paź 2016, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Matura podstawowa z matematyki 2017
Obstawiam optymalizacja ze wzorami na odległość punktów.xxDorianxx pisze:Niech będzie,teraz czekać tylko na wtorek.Obstawiam standard wartość bezwzględna geometrycznie,pochodna,granica,dowód nierówności i jakiś trudna geometria
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Posty: 411
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Matura podstawowa z matematyki 2017
Matura raczej prosta (mam nadzieję, że pycha mnie nie zgubi), więc osoby, które potrzebują tylko zdać powinny być chyba zadowolone. Oby zadania na rozszerzeniu robiło się równie przyjemnie :^) Powodzenia wszystkim we wtorek.
Matura podstawowa z matematyki 2017
Witam
Wie ktoś, czy takie rozwiązanie zadania 28 jest prawidłowe?
Połączyłam punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) i otrzymałam trójkąt prostokątny \(\displaystyle{ ABC}\)
\(\displaystyle{ \angle ACB=90^\circ\\
\angle CAB= 180^\circ- 90^\circ- \beta= 90^\circ-\beta\\
\angle PAC= \angle PCA}\)
\(\displaystyle{ 90^\circ- (90^\circ-\beta)= 90^\circ- 90^\circ+ \beta= \beta}\) (miara kątów: \(\displaystyle{ PAC}\) oraz \(\displaystyle{ PCA}\))
\(\displaystyle{ 180^\circ-\beta-\beta= \alpha\\
\alpha= 180^\circ- 2\beta}\)
Wie ktoś, czy takie rozwiązanie zadania 28 jest prawidłowe?
Połączyłam punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) i otrzymałam trójkąt prostokątny \(\displaystyle{ ABC}\)
\(\displaystyle{ \angle ACB=90^\circ\\
\angle CAB= 180^\circ- 90^\circ- \beta= 90^\circ-\beta\\
\angle PAC= \angle PCA}\)
\(\displaystyle{ 90^\circ- (90^\circ-\beta)= 90^\circ- 90^\circ+ \beta= \beta}\) (miara kątów: \(\displaystyle{ PAC}\) oraz \(\displaystyle{ PCA}\))
\(\displaystyle{ 180^\circ-\beta-\beta= \alpha\\
\alpha= 180^\circ- 2\beta}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2017, o 20:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Posty: 411
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
-
jerylee
- Użytkownik

- Posty: 9
- Rejestracja: 29 cze 2015, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 2 razy
Matura podstawowa z matematyki 2017
Jeśli w zadaniu 34 z ostrosłupem, policzyłem krawędź podstawy, wysokość podstawy i ułożyłem równanie z twierdzenia Pitagorasa na wysokość. Następnie popełniłem błąd rachunkowy licząc wysokość ostrosłupa i dalej policzyłem objętość to mogę liczyć na 2 lub 3 punkty?


