Matura podstawowa z matematyki 2017

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Post autor: xxDorianxx »

Zahion, Nie wiem dla czego ((
7991KOR
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: 7991KOR »

Zahion pisze:A czy jakiś argument za tym, że ten trójkąt jest prostokątny był ?
Właściwie, to nic o tym nie napisałam :/ Czy w związku z tym mam szanse na 1 punkt, czy nie?
Zahion
Moderator
Moderator
Podziękował: 139 razy

Post autor: Zahion »

Miara kąta \(\displaystyle{ PAC}\) jest równa \(\displaystyle{ \beta}\), skąd miara kąta \(\displaystyle{ CAB}\) to \(\displaystyle{ 90 - \beta}\), z sumy miar kątów w trójkącie \(\displaystyle{ CAB}\) mamy, że ten trójkąt jest prostokątny. ( ten dowód korzysta z tezy oczywiście )
7991KOR, nie mam pojęcia jak to zostanie zinterpretowane. Ktoś o odpowiednich kwalifikacjach powinien odpowiedzieć na to pytanie. Dowód sam w sobie jest poprawny ( pytanie czy nie zakłada tezy w formie jakiej się znajduje).
7991KOR
Użytkownik
Użytkownik

Czyli dowiem się dopiero w czerwcu
Zahion
Moderator
Moderator
Podziękował: 139 razy

Post autor: Zahion »

u Pana Jan Kraszewski szukałbym wiedzy na ten temat.
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 39 razy

Post autor: karolex123 »

Jako tegoroczny maturzysta pozwolę sobie na kilka uwag .
Jeśli chodzi o zadania zamknięte, to w sumie nie było tam chyba nic, co mogłoby zaskoczyć przygotowanego maturzystę. Słyszałem, że najwięcej problemów sprawiło zadanie z tangensem oraz z procentami (błędna interpretacja ) - czasem z pozoru banalne zagadnienia są najbardziej zdradliwe :p
Jeśli chodzi o zadania otwarte, to w większości z nich były jak najbardziej wykonalne. Dowody dość schematyczne (w algebrze wyłączenie czynnika poza nawias, w geometrii zwykły rachunek kątów). Największe trudności sprawiły chyba geometria analityczna i stereometria. Osobiście uważam, że jak na maturę podstawową były one rzeczywiście złożone rachunkowo, więc niektórzy naprawdę mogli się nieźle pogubić i zestresować tym, jakie okrutne wyniki wychodzą.
Podsumowując- matura jak najbardziej do zdania, ale na więcej niż 90 trzeba było trochę się pomęczyć umysłowo . Serdecznie pozdrawiam wszystkich kolegów maturzystów i powodzenia w dalszych zmaganiach
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Post autor: Rafsaf »

Nie mnie oceniać jak się ma poziom tej matury z tymi z poprzednich lat, ale poziom wciąż nie powala. Geometria prosta, zad 29 to darmowe punkty, w 32 nawet nie trzeba było pamiętać wzorków(które są w kartach), wystarczyło pomyśleć. A to chyba najbardziej punktowane zadanie.

W każdym razie na rozszerzeniu będzie ciekawiej, powodzenia piszącym.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

7991KOR pisze:Właściwie, to nic o tym nie napisałam :/ Czy w związku z tym mam szanse na 1 punkt, czy nie?
Ciężko powiedzieć. Ja bym dał za to zero, ale klucz czasem daje jeden punkt za różne dziwne rzeczy.

JK
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

Post autor: mint18 »

7991KOR, Ja myślę, że na 1 tak, bo z tego co zauważyłem to jeśli za coś mogą dać punkty to dają, może nawet i na 2, napisz nam w lipcu ile dali

A chyba najszybsze rozwiązanie 28 jest takie:
\(\displaystyle{ \angle BRC = 2\beta}\) (z tw. o kącie pomiędzy styczną, a cięciwą), a potem wystarczy tylko zastosować fakt, że suma katów wewnętrznych w czworokącie wynosi \(\displaystyle{ 360^{\circ}}\).
Ostatnio zmieniony 6 maja 2017, o 13:04 przez mint18, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 57 razy

Post autor: Larsonik »

Jako tegoroczny maturzysta też się wypowiem
Pisząc egzamin przy zetknięciu się z zadaniem z procentami wpadło mi do głowy, że pewnie ludzie się na tym wyłożą, bo to podchwytliwe. Podobnie z tangensem, bo na podstawie raczej sobie specjalnie głowy nie zawracali obliczaniem wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów rozwartych, ale można było sobie spokojnie poradzić wzorem redukcyjnym. Cała trudność w zadaniach z analitycznej i stereometrii była głównie rachunkowa. Arkusz skończyłem bardzo szybko, ale spędziłem następnie dwa razy tyle czasu na sprawdzaniu wyników, bo zwątpiłem szczerze mówiąc, kiedy zobaczyłem takie liczby na podstawie w tych dwóch zadaniach .

Zobaczymy, co się wydarzy we wtorek.
Krodinor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Krodinor »

W zadaniu z tangensem można było sobie łatwo poradzić tym, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy temu tangensowi.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Krodinor pisze:W zadaniu z tangensem można było sobie łatwo poradzić tym, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy temu tangensowi.
No i dokładnie o to chodziło w tym zadaniu.

JK
7991KOR
Użytkownik
Użytkownik

Jan Kraszewski pisze:
7991KOR pisze:Właściwie, to nic o tym nie napisałam :/ Czy w związku z tym mam szanse na 1 punkt, czy nie?
Ciężko powiedzieć. Ja bym dał za to zero, ale klucz czasem daje jeden punkt za różne dziwne rzeczy.

JK
A dałby Pan zero, dlatego że nie uzasadniłam, że ten trójkąt jest prostokątny? Czy po prostu całe rozwiązanie jest nieprawidłowe?-- 6 maja 2017, o 09:25 --
mint18 pisze:7991KOR, Ja myślę, że na 1 tak, bo z tego co zauważyłem to jeśli za coś mogą dać punkty to dają, może nawet i na 2, napisz nam w lipcu ile dali

A chyba najszybsze rozwiązanie 28 jest takie:
\(\displaystyle{ \angle BRC = 2\beta}\) (z tw. o kącie pomiędzy styczną, a cięciwą), a potem wystarczy tylko zastosować fakt, że suma katów wewnętrznych w czworokącie wynosi \(\displaystyle{ 360^{\circ}}\).
Wtedy takie rozwiązanie nie przyszło mi do głowy, ale rzeczywiście jest krótkie

Jak nie zapomnę, to napiszę. Tylko czy jak otrzymam wyniki tej matury, to będę wiedzieć ile punktów zostało przydzielone za konkretne zadanie? Czy po prostu podadzą końcowy wynik egzaminu?
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

Post autor: mint18 »

Do zadania 28:
mint18 pisze:7991KOR, Ja myślę, że na 1 tak, bo z tego co zauważyłem to jeśli za coś mogą dać punkty to dają, może nawet i na 2, napisz nam w lipcu ile dali
Przemyślałem i chyba jednak nie jest na 2, bo fakt, że ten trójkąt jest prostokątny jest może i prosty, ale nie jest jakiś znany, żeby można było sobie tak po prostu z niego korzystać (moim zdaniem), ale ja nie jestem egzaminatorem, więc trzeba po prostu poczekać na wyniki.
7991KOR pisze:Jak nie zapomnę, to napiszę. Tylko czy jak otrzymam wyniki tej matury, to będę wiedzieć ile punktów zostało przydzielone za konkretne zadanie? Czy po prostu podadzą końcowy wynik egzaminu?
Będziesz mogła zobaczyć ile dostałaś punktów za każde zadanie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

7991KOR pisze:A dałby Pan zero, dlatego że nie uzasadniłam, że ten trójkąt jest prostokątny?
Tak. Korzystasz z nieuzasadnionej własności. Ale ponieważ to jest poziom podstawowy, to jeden punkt nie jest wykluczony.

JK
ODPOWIEDZ