[MIX] Ostatnie zadania przeróżne
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
marcin7Cd
- Użytkownik

17. Moniczność nie wystarczy, bo można manipulować wyrazem wolnych i wyrazem przy \(\displaystyle{ x}\), aby otrzymać pierwiastek między dwoma różnymi liczbami rzeczywistymi \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\). Wystarczy, aby \(\displaystyle{ |W(\alpha)-W(\beta)|\ge 1}\), bo wtedy można zmienić wyraz wolny tak ,aby \(\displaystyle{ W(\alpha) \ge 0}\) i \(\displaystyle{ W(\beta)\le 0}\) (albo na odwrót). \(\displaystyle{ |W(\alpha)-W(\beta)|=|\alpha-\beta|\cdot |(\alpha^2+\alpha \beta +\beta^2)+a_2(\alpha+\beta)+a_1|}\) To wyrażenie może być dowolnie duże zmieniając wartość \(\displaystyle{ a_1}\)
-
M Maciejewski
- Użytkownik

17. (monotoniczny wielomian)
-- 25 maja 2016, o 21:21 --
-- 25 maja 2016, o 22:57 --7.
Ukryta treść:
Właśnie robię sobie te zadania i to zadanie zrobiłem inaczej.Premislav pisze:25. Może ktoś ma ładniejsze podejście?
Ukryta treść:
Myślę, że pierwsza część Twojego rozwiązania jest ,,optymalna", ale druga niepotrzebna.Premislav pisze:O mado morska, jakie żmudne zadanie.
...
ta część zadania najmniej mi się podoba, dlatego zostawiam ją na koniec.
Ukryta treść:
- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 335 razy
Re: [MIX] Ostatnie zadania przeróżne
Zaglądnąłem, skoro ostatnio wspomniano ten mix ( 421326.htm )
PS
Ponieważ 16 figuruje jako nierozwiązane to przypomnę:
18:
23:
30:
Ponieważ 16 figuruje jako nierozwiązane to przypomnę:
kerajs pisze: Ad 16
Przypuszczam że tu także chochlik namieszałUkryta treść:
-
arek1357
Re: [MIX] Ostatnie zadania przeróżne
zad 19 samobójcze jest bo po skróceniach wyjdzie:
\(\displaystyle{ 5x^4-4Ax^3+x^2\left( \frac{A^2+4B}{2} \right) -4Cx- \frac{\left( A^2-4B\right)^2 }{16}=0}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ A=a+b+c}\)
\(\displaystyle{ B=ab+ac+bc}\)
\(\displaystyle{ C=abc}\)
A czym to równanie grozi wystarczy próbować rozwiązać choćby i na wolframie niestety nic się nie skraca...
\(\displaystyle{ 5x^4-4Ax^3+x^2\left( \frac{A^2+4B}{2} \right) -4Cx- \frac{\left( A^2-4B\right)^2 }{16}=0}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ A=a+b+c}\)
\(\displaystyle{ B=ab+ac+bc}\)
\(\displaystyle{ C=abc}\)
A czym to równanie grozi wystarczy próbować rozwiązać choćby i na wolframie niestety nic się nie skraca...