[MIX] Ostatnie zadania przeróżne
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Ostatnie zadania przeróżne
1. Na przyjęciu u państwa Szaradków jest łącznie 10 osób (tj. cztery małżeństwa i państwo Szaradkowie).
Goście witają się ze sobą, przy czym małżonkowie nie. W pewnej chwili gospodarz przerywa powitania i prosi każdą osobę, oprócz siebie, o napisanie na karteczce liczby osób z którymi się ta osoba przywitała. Kiedy karteczki zostały zebrane okazało się, że na każdej z nich jest inna liczba. Z iloma gośćmi przywitała się pani Szaradkowa ?
2. Dla jakich liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) liczby \(\displaystyle{ p^2+ q^3}\) oraz \(\displaystyle{ p^3+ q^2}\) są kwadratami liczb całkowitych ?
3. Czy istnieje \(\displaystyle{ n>1}\) oraz podzbiór płaszczyzny, którego rzut na dowolną prostą jest zbiorem \(\displaystyle{ n}\) elementowym ?
4. Udowodnić, że istnieje nieskończona ilość liczb \(\displaystyle{ n}\) takich, że największy dzielnik pierwszy \(\displaystyle{ n^4+n^2+1}\) i \(\displaystyle{ (n+1)^4+ (n+1)^2+ 1}\) jest ten sam.
5. Rozłożyć na iloczyn wyrażenie \(\displaystyle{ -x^5y + x^4 - 2x^2y + xy^3 + x - y^2}\)
6. Czy istnieje nieograniczona funkcja \(\displaystyle{ f: Z \mapsto Z}\) że \(\displaystyle{ f(f(x) - y)=f(y) - f(f(x))}\) gdy \(\displaystyle{ x, y \in Z}\) ?
7. Obliczyć \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{+\infty} \frac{(-1)^n}{3n+1}}\)
8. Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^3 = 9(y^2 -3y+3) \\ y^3 = 9(z^2 -3z+3) \\ z^3 =9(x^2 -3x+3) \end{cases}}\)
9. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{1+\sqrt{3+\sqrt{...+\sqrt{2n-1}}}}< 2}\) dla \(\displaystyle{ n=1, 2, 3, …}\)
10. Niech \(\displaystyle{ k}\) to ilość dzielników liczby \(\displaystyle{ n}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ k^2 <4n}\)
11. Czy istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ n > 1}\) taka, że jej kolejne
i) potęgi tj. \(\displaystyle{ n, n^2, n^3, ...}\)
ii) wielokrotności tj. \(\displaystyle{ n, 2n, 3n, ...}\)
iii) następniki tj. \(\displaystyle{ n, n+1, n+2, ….}\)
ułożone po przecinku są liczbą wymierną ?
Uwagi: Każdy podpunkt jest osobnym zadaniem
12. Jak czworokąt wklęsły podzielić na trzy części o równych polach ?
13. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+ \lfloor y \rfloor + \{z \}=1,1 \\ \lfloor x \rfloor +\{y \}+z=2,2 \\ \{x \}+y +\lfloor z \rfloor=3,3 \end{cases}}\)
14. Mając dane \(\displaystyle{ x+y+z=0}\) oraz \(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3 = x^5+y^5+z^5}\) obliczyć \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2}\)
15. Niech \(\displaystyle{ W}\) będzie wielomianem stopnia większego od 2, który ma co najmniej trzy różne pierwiastki rzeczywiste. Udowodnić, że wielomian \(\displaystyle{ P(x)= W^{\prime \prime}(x) +W^{\prime}(x)^2}\) ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty
M
16. Siedem punktów jest w kole jednostkowym i odległość między dowolnymi dwoma z nich jest nie większa niż \(\displaystyle{ 1}\). Udowodnić, że jednym z tych punktów jest środek koła.
17. Wyznaczyć wielomian \(\displaystyle{ W \in Z[x]}\) stopnia trzeciego o niezerowych współczynnikach, którego pierwiastek jest przybliżeniem liczby \(\displaystyle{ e}\)
Uwagi: Im lepsze przybliżenie tym lepsze rozwiązanie
18. Wyznaczyć w grafie Petersena drogę długości dziewięć
19. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sqrt{x}= \sqrt{a-x} + \sqrt{b-x} + \sqrt{c-x}}\)
20. Czy na szachownicę \(\displaystyle{ 10 \times 10}\) można nałożyć kostki domino \(\displaystyle{ 2 \times 1}\) tak, aby połowa z nich była ułożona poziomo a połowa pionowo ?
21. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są liczbami całkowitymi to \(\displaystyle{ \frac{2a^2-1}{b^2+2 }}\) nie jest liczbą całkowitą
22. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ |z+1| \leq 1}\) i \(\displaystyle{ |z^2+1| \leq 1}\) to \(\displaystyle{ |z| \leq 1}\)
23. W kwadracie o boku długości \(\displaystyle{ 2}\) jest sześć punktów. Udowodnić, że istnieją wśród nich takie trzy, że suma odległości między nimi jest nie większa niż \(\displaystyle{ 3\sqrt{2}}\)
24. Rozwiązać równanie diofantyczne \(\displaystyle{ p(p-1) = 2(n^3+1)}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą naturalna, a \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą
25. Niech dany będzie ciąg \(\displaystyle{ a_1=3}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=3 - \frac{1}{a_n}}\) i niech ciąg \(\displaystyle{ b_n = \frac{1}{a_1…a_n} (\frac{3+ \sqrt{5}}{2})^n}\). Udowodnić, że ciąg \(\displaystyle{ b_n}\) jest zbieżny i obliczyć jego granicę.
M
26. Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem boku \(\displaystyle{ AB}\) w trójkącie ostrokątnym \(\displaystyle{ ABC}\), a \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\) są spodkami wysokości z wierzchołków \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Prosta do której należy punkt \(\displaystyle{ M}\) i która jest prostopadła do \(\displaystyle{ DE}\) przecina prostą \(\displaystyle{ AD}\) w punkcie \(\displaystyle{ K}\). Udowodnić, że punkty \(\displaystyle{ A, M, K, E}\) są na jednym okręgu
27. Udowodnić, że jeśli liczby dodatnie spełniają:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \geq x \geq y \geq z \\ a^2+ b^2 \geq x^2+y^2 \\ a^3+ b^3+ c^3 \geq x^3+y^3 + z^3 \end{cases}}\)
to \(\displaystyle{ a^6+ b^6 +c^6 \geq x^6 + y^6 + z^6}\)
28. Trzy półproste o wspólnym końcu \(\displaystyle{ P}\) z których każde dwie tworzą kąt prosty, poruszają się w przestrzeni w ten sposób, że są stale styczne do elipsoidy. Znaleźć zbiór, jaki tworzą punkty \(\displaystyle{ P}\)
M
29. Majac dane
\(\displaystyle{ \begin{cases}ax+by=3 \\ a x^2 + b y^2 = 7 \\ ax^3 + by^3 = 16 \\ ax^4 + by^4 = 42\end{cases}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ ax^5 + by^5}\)
30. Rozwiązać problem komiwojażera dla układu
\(\displaystyle{ \begin{cases}A_1A_2 = 120 \\ A_1A_3 = 140 \\ A_1A_4 = 180 \\ A_2A_3 = 70 \\ A_2A_4 = 100 \\ A_3A_4 = 110 \end{cases}}\)
Komiwojażer mieszka w mieście \(\displaystyle{ A_1}\) i ma odwiedzić miasta \(\displaystyle{ A_2, A_3, A_4}\). Znaleźć najkrótszą trasę z \(\displaystyle{ A_1}\) przez pozostałe trzy miasta z powrotem do \(\displaystyle{ A_1}\)
Ore
Goście witają się ze sobą, przy czym małżonkowie nie. W pewnej chwili gospodarz przerywa powitania i prosi każdą osobę, oprócz siebie, o napisanie na karteczce liczby osób z którymi się ta osoba przywitała. Kiedy karteczki zostały zebrane okazało się, że na każdej z nich jest inna liczba. Z iloma gośćmi przywitała się pani Szaradkowa ?
2. Dla jakich liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) liczby \(\displaystyle{ p^2+ q^3}\) oraz \(\displaystyle{ p^3+ q^2}\) są kwadratami liczb całkowitych ?
3. Czy istnieje \(\displaystyle{ n>1}\) oraz podzbiór płaszczyzny, którego rzut na dowolną prostą jest zbiorem \(\displaystyle{ n}\) elementowym ?
4. Udowodnić, że istnieje nieskończona ilość liczb \(\displaystyle{ n}\) takich, że największy dzielnik pierwszy \(\displaystyle{ n^4+n^2+1}\) i \(\displaystyle{ (n+1)^4+ (n+1)^2+ 1}\) jest ten sam.
5. Rozłożyć na iloczyn wyrażenie \(\displaystyle{ -x^5y + x^4 - 2x^2y + xy^3 + x - y^2}\)
6. Czy istnieje nieograniczona funkcja \(\displaystyle{ f: Z \mapsto Z}\) że \(\displaystyle{ f(f(x) - y)=f(y) - f(f(x))}\) gdy \(\displaystyle{ x, y \in Z}\) ?
7. Obliczyć \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{+\infty} \frac{(-1)^n}{3n+1}}\)
8. Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^3 = 9(y^2 -3y+3) \\ y^3 = 9(z^2 -3z+3) \\ z^3 =9(x^2 -3x+3) \end{cases}}\)
9. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{1+\sqrt{3+\sqrt{...+\sqrt{2n-1}}}}< 2}\) dla \(\displaystyle{ n=1, 2, 3, …}\)
10. Niech \(\displaystyle{ k}\) to ilość dzielników liczby \(\displaystyle{ n}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ k^2 <4n}\)
11. Czy istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ n > 1}\) taka, że jej kolejne
i) potęgi tj. \(\displaystyle{ n, n^2, n^3, ...}\)
ii) wielokrotności tj. \(\displaystyle{ n, 2n, 3n, ...}\)
iii) następniki tj. \(\displaystyle{ n, n+1, n+2, ….}\)
ułożone po przecinku są liczbą wymierną ?
Uwagi: Każdy podpunkt jest osobnym zadaniem
12. Jak czworokąt wklęsły podzielić na trzy części o równych polach ?
13. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+ \lfloor y \rfloor + \{z \}=1,1 \\ \lfloor x \rfloor +\{y \}+z=2,2 \\ \{x \}+y +\lfloor z \rfloor=3,3 \end{cases}}\)
14. Mając dane \(\displaystyle{ x+y+z=0}\) oraz \(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3 = x^5+y^5+z^5}\) obliczyć \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2}\)
15. Niech \(\displaystyle{ W}\) będzie wielomianem stopnia większego od 2, który ma co najmniej trzy różne pierwiastki rzeczywiste. Udowodnić, że wielomian \(\displaystyle{ P(x)= W^{\prime \prime}(x) +W^{\prime}(x)^2}\) ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty
M
16. Siedem punktów jest w kole jednostkowym i odległość między dowolnymi dwoma z nich jest nie większa niż \(\displaystyle{ 1}\). Udowodnić, że jednym z tych punktów jest środek koła.
17. Wyznaczyć wielomian \(\displaystyle{ W \in Z[x]}\) stopnia trzeciego o niezerowych współczynnikach, którego pierwiastek jest przybliżeniem liczby \(\displaystyle{ e}\)
Uwagi: Im lepsze przybliżenie tym lepsze rozwiązanie
18. Wyznaczyć w grafie Petersena drogę długości dziewięć
19. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sqrt{x}= \sqrt{a-x} + \sqrt{b-x} + \sqrt{c-x}}\)
20. Czy na szachownicę \(\displaystyle{ 10 \times 10}\) można nałożyć kostki domino \(\displaystyle{ 2 \times 1}\) tak, aby połowa z nich była ułożona poziomo a połowa pionowo ?
21. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są liczbami całkowitymi to \(\displaystyle{ \frac{2a^2-1}{b^2+2 }}\) nie jest liczbą całkowitą
22. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ |z+1| \leq 1}\) i \(\displaystyle{ |z^2+1| \leq 1}\) to \(\displaystyle{ |z| \leq 1}\)
23. W kwadracie o boku długości \(\displaystyle{ 2}\) jest sześć punktów. Udowodnić, że istnieją wśród nich takie trzy, że suma odległości między nimi jest nie większa niż \(\displaystyle{ 3\sqrt{2}}\)
24. Rozwiązać równanie diofantyczne \(\displaystyle{ p(p-1) = 2(n^3+1)}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą naturalna, a \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą
25. Niech dany będzie ciąg \(\displaystyle{ a_1=3}\) oraz \(\displaystyle{ a_{n+1}=3 - \frac{1}{a_n}}\) i niech ciąg \(\displaystyle{ b_n = \frac{1}{a_1…a_n} (\frac{3+ \sqrt{5}}{2})^n}\). Udowodnić, że ciąg \(\displaystyle{ b_n}\) jest zbieżny i obliczyć jego granicę.
M
26. Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem boku \(\displaystyle{ AB}\) w trójkącie ostrokątnym \(\displaystyle{ ABC}\), a \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\) są spodkami wysokości z wierzchołków \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Prosta do której należy punkt \(\displaystyle{ M}\) i która jest prostopadła do \(\displaystyle{ DE}\) przecina prostą \(\displaystyle{ AD}\) w punkcie \(\displaystyle{ K}\). Udowodnić, że punkty \(\displaystyle{ A, M, K, E}\) są na jednym okręgu
27. Udowodnić, że jeśli liczby dodatnie spełniają:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \geq x \geq y \geq z \\ a^2+ b^2 \geq x^2+y^2 \\ a^3+ b^3+ c^3 \geq x^3+y^3 + z^3 \end{cases}}\)
to \(\displaystyle{ a^6+ b^6 +c^6 \geq x^6 + y^6 + z^6}\)
28. Trzy półproste o wspólnym końcu \(\displaystyle{ P}\) z których każde dwie tworzą kąt prosty, poruszają się w przestrzeni w ten sposób, że są stale styczne do elipsoidy. Znaleźć zbiór, jaki tworzą punkty \(\displaystyle{ P}\)
M
29. Majac dane
\(\displaystyle{ \begin{cases}ax+by=3 \\ a x^2 + b y^2 = 7 \\ ax^3 + by^3 = 16 \\ ax^4 + by^4 = 42\end{cases}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ ax^5 + by^5}\)
30. Rozwiązać problem komiwojażera dla układu
\(\displaystyle{ \begin{cases}A_1A_2 = 120 \\ A_1A_3 = 140 \\ A_1A_4 = 180 \\ A_2A_3 = 70 \\ A_2A_4 = 100 \\ A_3A_4 = 110 \end{cases}}\)
Komiwojażer mieszka w mieście \(\displaystyle{ A_1}\) i ma odwiedzić miasta \(\displaystyle{ A_2, A_3, A_4}\). Znaleźć najkrótszą trasę z \(\displaystyle{ A_1}\) przez pozostałe trzy miasta z powrotem do \(\displaystyle{ A_1}\)
Ore
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2016, o 13:24 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 2 razy.
[MIX] Ostatnie zadania przeróżne
W 13. zadaniu notacja \(\displaystyle{ \left\{ x\right\}}\) oznacza zaokrąglenie w górę czy część ułamkową?
Edit: W treści 2. też chyba wkradł się błąd.
Edit: W treści 2. też chyba wkradł się błąd.
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2016, o 17:26 przez dec1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
[MIX] Ostatnie zadania przeróżne
Słowo ,,ostatnie' w nagłówku tematu brzmi dość złowróżbnie. Mam (lub mamy) się martwić?
Ad 16
Przypuszczam że tu także chochlik namieszał
Ad 3
Ad 16
Przypuszczam że tu także chochlik namieszał
Ukryta treść:
Dla sufitu układ jest sprzeczny, ale dla mantys jest rozwiązaniedec1 pisze:W 13. zadaniu notacja \(\displaystyle{ \left\{ x\right\}}\) oznacza zaokrąglenie w górę czy część ułamkową?.
Ukryta treść:


