Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 270 razy

Post autor: pawlo392 »

Jestem załamany, jak można rozwiązywać nierówność i zapomnieć że to nierówność ale równanie.
Peterek_w
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Peterek_w »

Witam

Uważam, że arkusz był dosyć trudny. Normalnie całe zestawy robiłem po 1-1,5h, a tutaj ledwo się wyrobiłem. Głupich błędów też narobiłem - bo jak można wyznaczyć dziedzinę i jej nie uwzględnić?
Przy pomyślnych wiatrach będzie 92%, ale nie liczyłbym na to I zgodzę się, że zadanie z kombinatoryki było prezentem
Janpostal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: Janpostal »

Jak myślicie odnośnie innych rozszerzeń? Bo pewnie jak zdajecie matmę to niektórzy też fizykę, czy będzie na podobnym poziomie jak matematyka?
Peterek_w
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Peterek_w »

W piątek pisałem angielski. Był trudniejszy od tego, co było w zeszłym roku. Matma też była trudniejsza niż w zeszłym roku, więc fizyki zaczynam się coraz bardziej obawiać.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 84 razy

Post autor: Milczek »

Odnośnie angielskiego, część słuchowa oraz pisanie było bardzo przyjemne, pisałem artykuł który wydał mi się bardzo prosty zatem wrażenie pozytywne. Natomiast zaskoczył mnie reading który był dla mnie trudny, ciężko było się wczytać.

Rozszerzony polski był też do napisania jak ktoś się postarał. Osobiście pisałem temat nr.1 o pisarzach i generalnie, obstawiam wynik wyższy niż z podstawy

Na fizykę się zbytnio nie nastawiam, pomijając to że być może skończę na fuwie chyba że progi na matme na uw utrzymają się na podobnym poziomie jak zeszłoroczne bądź ewentualnie spadną
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

Post autor: mint18 »

Moim zdaniem poziom podobny, jedynie dowód geometryczny był w tym roku dużo trudniejszy Jak myślicie jaka część tych osób które będą miały wynik powyżej 80%, zrobiła również ten dowód?
Astrol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Astrol »

mint18 pisze:Moim zdaniem poziom podobny, jedynie dowód geometryczny był w tym roku dużo trudniejszy Jak myślicie jaka część tych osób które będą miały wynik powyżej 80%, zrobiła również ten dowód?
Ja liczę na 70% a dowody wszystkie na tej maturze zrobiłem
Alad
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Alad »

Generalnie myślę, że progi pójdą w górę bo matura była prosta. Sam liczę na 100%.-- 9 maja 2016, o 16:48 --Zadanie z dowodem nierówności zrobiłem za to w następujący sposób: Zapisałem, że \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=2}\) daje nam jakiś punkt na okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) a następnie zapisując jego współrzędne przy pomocy funkcji trygonometrycznych \(\displaystyle{ x+y= \sqrt{2} \sin \alpha+ \sqrt{2}\cos\alpha}\) z którego to równania już łatwo jest udowodnić nierówność zadaną w zadaniu.
Astrol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Astrol »

Alad pisze: Zadanie z dowodem nierówności zrobiłem za to w następujący sposób: Zapisałem, że \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=2}\) daje nam jakiś punkt na okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) a następnie zapisując jego współrzędne przy pomocy funkcji trygonometrycznych \(\displaystyle{ x+y= \sqrt{2} \sin \alpha+ \sqrt{2}\cos\alpha}\) z którego to równania już łatwo jest udowodnić nierówność zadaną w zadaniu.
A u mnie to wygląda tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{xy} \le \frac{x+y}{2} \Rightarrow 2xy \le x^{2} + y^{2} \Rightarrow 2xy \le 2 \\
(x+y)^{2}= x^{2} + y^{2} +2xy \ \Rightarrow x+y= \sqrt{x^{2} + y^{2} +2xy} \Rightarrow x+y= \sqrt{2 +2xy}}\)

I dalej już słownie.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Swoją drogą nie mam pojęcia, po co jest w treści założenie na temat dodatniości tych liczb. Nierówność zachodzi tak czy inaczej.-- 9 maja 2016, o 17:22 --Tylko że np. powyższe rozwiązanie (i pewnie wiele innych) korzysta z dodatniości.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 84 razy

Post autor: Milczek »

Hmm, źle obliczyłem wyróżnik trójmianu w \(\displaystyle{ 12}\). Czy mogę już sobie ucinać do \(\displaystyle{ 2}\) pkt bo dobrze obliczyłem to że pierwiastki mają być tych samych znaków natomiast inna delta znacząco zmieniała postępowanie przy rozwiązywaniu nierówności \(\displaystyle{ |x_{1}-x_{2}|<3}\) nie wspominając już o wyniku.
krx122
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: krx122 »

Jak dla mnie to był jakiś dramat. Niby matura nie wydawała się jakoś bardzo trudna a tyle błędów porobiłem. Miało byc 75%+ a tak teraz patrze ledwo 50% będzie. Cóż trzeba szukać innej uczelni i kierunku. Najbardziej szkoda czasu jaki włożyłem w te przygotowania bo podstawe na 90% na luzie można było napisać. ehhh
Krzychu12321
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 20 razy

Post autor: Krzychu12321 »

Czy za niewpisanie odpowiedzi w zadaniu z kombinatoryki coś mogą zabrać?
golter
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: golter »

Krzychu12321 pisze:Czy za niewpisanie odpowiedzi w zadaniu z kombinatoryki coś mogą zabrać?

Myślę, że jeśli doszedłeś do końcowego wyniku i napisałeś c.n.d bądź c.k.d to powinieneś dostać maksa. W końcu w treści proszono o uzasadnienie, a to niewątpliwie zrobiłeś i na koniec skomentowałeś.

Dla tych co zrobili głupiutkie błędy - ja w ostrosłupie do objętości wstawiłem wzór na pole podstawy \(\displaystyle{ \frac{{a}^2 \sqrt{3}} {4}}\), a przecież to był perfidny kwadrat, którego ze 3 razy rysowałem

Zaś co do całej matury rozszerzonej - u mnie w klasie nastroje bardzo ponure i zgodne zdanie, że była trudna. Myślę, że tegoroczne progi powinny być nieco niższe niż rok temu.
vicossess
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: vicossess »

Czy ktoś jeszcze, oprócz mnie, zrobił to zadanie nr 8(? - to, gdzie było \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 2}\)) powołując się na nierówność Cauchy'ego między średnimi (tu kwadratową i arytmetyczną), po czym zajęło dwie linijki? Sądzicie, że za to rozwiązanie będzie max punktów, czy coś mogą urwać? :)
ODPOWIEDZ