Gdzie studiować informatykę w Warszawie?
Myślałem, ze na informatyce jest tylko jedna tura zawsze
Z granicami nie ma kłopotów, bo rozszerzyli podstawę programowa liceów i uczyliśmy sie tego. Generalnie wole właśnie takie podejście do matematyki (mało liczenia, dużo myślenia), dlatego chce studiować infe na uniwersytecie. Mam tylko nadzieje ze błąd w mnożeniu nie zaprzepaści mi szansy na dostanie sie Zawsze lepiej pójść i wylecieć niż w ogóle nie spróbować.
Dzięki za informacje, pocieszyles mnie z ta informatyka (ze można dawać radę bez znajomosci wcześniejszej).
Z granicami nie ma kłopotów, bo rozszerzyli podstawę programowa liceów i uczyliśmy sie tego. Generalnie wole właśnie takie podejście do matematyki (mało liczenia, dużo myślenia), dlatego chce studiować infe na uniwersytecie. Mam tylko nadzieje ze błąd w mnożeniu nie zaprzepaści mi szansy na dostanie sie Zawsze lepiej pójść i wylecieć niż w ogóle nie spróbować.
Dzięki za informacje, pocieszyles mnie z ta informatyka (ze można dawać radę bez znajomosci wcześniejszej).
-
Wojtuce
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Dodatkowa tura jest na PW, na UW jest tylko na zimowy semestr.
Właśnie to jest taki trochę paradoks, że ze stosunkowo dobrze zdaną maturą z matmy da się dostać (nie trzeba podawać np fizyki).
Powodzenia
Właśnie to jest taki trochę paradoks, że ze stosunkowo dobrze zdaną maturą z matmy da się dostać (nie trzeba podawać np fizyki).
Powodzenia
Na razie ustawiłem sobie na PW EiTI na 1 pozycje, na UW też składam. Gorzej że wciąż nie jestem pewien co zrobić gdy przyjmą mnie na obie uczelnie, ale może nie będzie takiego problemu.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Złożyć papiery na obie i dalej myśleć...makeout pisze:Gorzej że wciąż nie jestem pewien co zrobić gdy przyjmą mnie na obie uczelnie,
JK
-
mac18
- Użytkownik

- Podziękował: 88 razy
A mógłby ktoś porównać informatykę na PW na EiTI i MiNI ? Oczywiście sprawdziłem syllabusy i bardziej odpowiada mi wydział matematyczny, elektronika, architektura komputerów nie interesuje mnie wcale. Jednak w obu przypadkach martwią mnie specjalizacje, które wcale mi się nie podobają .
Chciałbym być frontendowcem i już sam nie wiem, czy studia nie będą mi tylko przeszkadzać. "Sztuczna inteligencja", "systemy CAD", "Inżynieria systemów informatycznych", "Systemy informacyjno - decyzyjne" oto specjalizacje z obu kierunków. Zapewne jest to po prostu cecha politechnik. Jednocześnie specjalizacje na UW brzmią jak marzenie, tylko ten poziom...
Chciałbym być frontendowcem i już sam nie wiem, czy studia nie będą mi tylko przeszkadzać. "Sztuczna inteligencja", "systemy CAD", "Inżynieria systemów informatycznych", "Systemy informacyjno - decyzyjne" oto specjalizacje z obu kierunków. Zapewne jest to po prostu cecha politechnik. Jednocześnie specjalizacje na UW brzmią jak marzenie, tylko ten poziom...
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
Mogę się chyba wypowiedzieć w kwestii informatyki na MINI (w końcu to mój wydział ). Na pierwszych dwóch semestrach jest praktycznie sama matematyka i nie jest to do końca matematyka szkolna. Wykłady z analizy i algebry są ukierunkowane na dowodzenie twierdzeń, nie aż tak bardzo jak na UW, poziomu u nas nie nazwałbym olimpijskim, ale naprawdę trzeba się przyłożyć i nie ma niczego na matmie za darmo (chyba że się było olimpijczykiem, albo posiadło się doświadczenie matematyczne jakoś inaczej). Wszystko jest oczywiście do zaliczenia. Do tego na pierwszych dwóch semestrach jest C i C++, ale tutaj nawet bez jakiejkolwiek wiedzy na starcie studiów człowiek może sobie poradzić. Jednakże filozofia wydziału jest nieco dziwna (to znaczy raczej rzadko spotykana), to znaczy na pierwszym i drugim roku praktycznie nie ma żadnych projektów a jedynie punktowane laboratoria (dużo...). Projekty zastępują punktowane laborki dopiero od czwartego semestru tak naprawdę.
Koniecznym odnotowania jest fakt, iż na każdym semestrze występuje "przedmiot z eiti", związany nieco z elektroniką (na pierwszym roku są to Elektronika oraz Elementy konstrukcji sprzętu cyfrowego). Niestety, przedmioty te są fatalnie prowadzone (przynajmniej w mojej opinii, a ja niezbyt lubię elektronikę), jednak zazwyczaj nie ma żadnych problemów z ich zaliczeniem.
Podsumowując, nawet nie umiejąc nic da się solidną pracą wszystko pozaliczać, na tym kierunku nie występuje zjawisko 50-cio procentowego przesiewu po pierwszym semestrze (roku), w przeciwieństwie do matematyki na MINI.
Jeśli chodzi o specjalizacje, to tutaj nie mam praktycznie żadnej wiedzy, natomiast słyszałem, że nie jest to jakieś mocno nakierowane na dane zagadnienie, tak naprawdę możesz wybrać sobie przedmioty, które Ci się podobają i rozwijać się w kierunku który Cię interesuje. Ale ja przed rozpoczęciem studiów nie zawracałbym sobie głowy specjalnością na magisterce, wszakże do niej jest jeszcze 3,5 roku ciekawych, ale i wyczerpujących studiów.
W każdym razie, mi się tu gdzie jestem bardzo podoba, materiał jest ciekawy, poznałem wielu wspaniałych ludzi. Zdecydowanie polecam MINI
Koniecznym odnotowania jest fakt, iż na każdym semestrze występuje "przedmiot z eiti", związany nieco z elektroniką (na pierwszym roku są to Elektronika oraz Elementy konstrukcji sprzętu cyfrowego). Niestety, przedmioty te są fatalnie prowadzone (przynajmniej w mojej opinii, a ja niezbyt lubię elektronikę), jednak zazwyczaj nie ma żadnych problemów z ich zaliczeniem.
Podsumowując, nawet nie umiejąc nic da się solidną pracą wszystko pozaliczać, na tym kierunku nie występuje zjawisko 50-cio procentowego przesiewu po pierwszym semestrze (roku), w przeciwieństwie do matematyki na MINI.
Jeśli chodzi o specjalizacje, to tutaj nie mam praktycznie żadnej wiedzy, natomiast słyszałem, że nie jest to jakieś mocno nakierowane na dane zagadnienie, tak naprawdę możesz wybrać sobie przedmioty, które Ci się podobają i rozwijać się w kierunku który Cię interesuje. Ale ja przed rozpoczęciem studiów nie zawracałbym sobie głowy specjalnością na magisterce, wszakże do niej jest jeszcze 3,5 roku ciekawych, ale i wyczerpujących studiów.
W każdym razie, mi się tu gdzie jestem bardzo podoba, materiał jest ciekawy, poznałem wielu wspaniałych ludzi. Zdecydowanie polecam MINI
-
cachete
- Użytkownik

Ja również nie wiem, gdzie podjąć studia w Warszawie.
Czy informatyka na MINI, czy informatyka na MIMie raz jeszcze - z MIMu wyleciałem po pierwszym semestrze, ale muszę przyznać, że nie dałem z siebie wszystkiego, poddałem się praktycznie na początku. Zaliczyłem Wstęp do Programowania w pierwszym terminie, z matmy zaś do niczego nawet nie podszedłem.
Może bym i wybrał się na MINI dla odmiany, ale znowuż nie znam nawet podstaw fizyki. Czy fizyka na MINI jest w miarę łatwa i prowadzona od zera? Czy te przedmioty związane z elektroniką wymagają solidnego przygotowania i jakiejś wiedzy z fizyki wyniesionej z liceum?
Muszę przyznać, że na MIMie trochę nie odpowiadała mi gburowatość i przemądrzałość towarzystwa, nieadekwatne do posiadanej wiedzy (poza matematyczną, oczywiście.) Ach, ci olimpijczycy.
Czy informatyka na MINI, czy informatyka na MIMie raz jeszcze - z MIMu wyleciałem po pierwszym semestrze, ale muszę przyznać, że nie dałem z siebie wszystkiego, poddałem się praktycznie na początku. Zaliczyłem Wstęp do Programowania w pierwszym terminie, z matmy zaś do niczego nawet nie podszedłem.
Może bym i wybrał się na MINI dla odmiany, ale znowuż nie znam nawet podstaw fizyki. Czy fizyka na MINI jest w miarę łatwa i prowadzona od zera? Czy te przedmioty związane z elektroniką wymagają solidnego przygotowania i jakiejś wiedzy z fizyki wyniesionej z liceum?
Muszę przyznać, że na MIMie trochę nie odpowiadała mi gburowatość i przemądrzałość towarzystwa, nieadekwatne do posiadanej wiedzy (poza matematyczną, oczywiście.) Ach, ci olimpijczycy.
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
Nie, przedmioty elektroniczne na MiNI są prowadzone i traktowane nieco jak zapychacze bym powiedział. Nie trzeba nic umieć wielkiego żeby sobie poradzić. Odnośnie fizyki, tak są jej dwa semestry, ale dopiero na trzecim roku. Nie wiem dokładnie jak to wygląda (jeszcze nie miałem fizyki, dopiero teraz mnie czeka), ale z tego co słyszałem, nie ma z nią żadnych problemów, po prostu można to spokojnie zaliczyć.
Okej, już mam wyniki:
mata 96%
ang 92%
polski (podstawa) 84
Co, jeżeli dobrze liczę, daje mi 91,04pkt na UW więc powinienem się dostać. Pytanie tylko czy chcę
mata 96%
ang 92%
polski (podstawa) 84
Co, jeżeli dobrze liczę, daje mi 91,04pkt na UW więc powinienem się dostać. Pytanie tylko czy chcę
-
skiline11
- Użytkownik

W sumie przy takich wynikach to niewiele jest lepszego do wyboru. Gratki wyników. Ja trochę słabiej bo:makeout pisze:Pytanie tylko czy chcę
matma(r):98%, polski (p):57%, ang (p):90%. Ang rozszerzenie skopałem bo tylko 52%. Tak bardzo chciałbym się dostać...
Ciekawe jakie będą progi... bo mi wychodzi 87,22pkt
Ostatnio zmieniony 30 cze 2015, o 20:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: w sumie, niewiele.
Powód: Poprawa wiadomości: w sumie, niewiele.
Życzę powodzenia, raczej będziesz nad progiem (dla porównania 2011 - 79, 2012 - 84.04, 2014 - 84.18).
-
skiline11
- Użytkownik

Gdzie znaleźć te dane? Bo o ile progi z poprzedniego roku są dostępne, o tyle z poprzednich lat nigdzie nie mogę znaleźć.
Szczerze powiem że na stronie UW to nie wiem, znalazłem na forum 339931.htm
-
skiline11
- Użytkownik

A ok. No na forum nie szukałem. A oficjalnych właśnie nie mogłem znaleźć. No to dzieki, trochę mnie uspokoiłeś. Chociaż pamiętam jak ok. 2005 roku próg był ok 91pkt. Może się to nie powtórzy.
Wydaje mi się że matematyka nie była aż taka łatwa więc raczej nie powinien podskoczyć, przynajmniej nie tak mocno.