Gdzie studiować informatykę w Warszawie?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
makeout
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: makeout »

Witam.
Matura z matematyki za mną, wydaje mi się że poszło mi nie najgorzej, zobaczymy jeszcze co będzie w poniedziałek na fizyce. Niedługo ruszają zapisy na studia i no właśnie: gdzie studiować informatykę? Słyszałem wiele głosów że na UW informatyka jest na b. wysokim poziomie, podobno też jest tam dużo maty. Na PW dochodzi fizyka (więcej jest jej pewnie na EiTI). Jeżeli potem planuję zostać programistą to co najlepiej wybrać? UW, czy EiTi lub MiNI na PW?
Pozdrawiam.
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

Post autor: rymek94 »

Z EiTI a Mini wybrałbym EiTI, Co do UW to na MIMIE jest tak że jeżeli ktoś tam nie daje rady to idzie na EiTI. Ale uprzedzam, jeżeli nie umiesz już programować w jakimś języku, jeżeli nie wiesz z czym to się je to będzie ci bardzo ciężko niezależnie czy wybierzesz MIM czy PW. Mój wspólokator studiuje na EiTI informatykę, z tego co widzę to jest tam bardzo dużo algebry, analizy może mniej, ale abstrakcje, które spotykane są w algebrze są mocno wymagane. Poza tym po pierwszym semestrze mocny odsiew właśnie z algebry i analizy. Na Informatykę są zawsze bardzo wysokie progi, jest to chyba drugi najbardziej oblegany kierunek na PW. Pierwszy to bodajże AiR na MEL'u. Jeżeli miałbyś możliwość pójścia na MIM, to też bym się zastanowił, nie znam nikogo z MIM'u osobiście ale z tego co wiem to nie chodzą tam "normalni" ludzie.
(nie mam zamiaru nikogo obrażać, powtarzam tylko to co usłyszałem).
Co do fizyki, nie jest to ponoć aż tak bardzo ciężki przedmiot.(na EiTI).
Powodzenia.
makeout
Użytkownik
Użytkownik

Jakieś podstawy algorytmiki mam, znam C++. Zdaję maturę z informatyki i głównie pod tym kątem się uczyłem do tej pory programowania.
Na EiTI nawet progi lekko niższe niż na MiNI są (więcej miejsc niż na MiNI).
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

Post autor: rymek94 »

No możliwe, ja zdawałem na PW 2 lata temu więc nie wiem dokładnie jak to jest. Z tego co mój wspólokator mówi to matura z informatyki( 2 lata temu), nie bardzo się miała do tego co należałoby wiedzieć. To samo poza tym z matematyki. Jeżeli masz jeszcze siły to poświęciłbym może z tydzień na wstęp do analizy, żeby policzyć sobie kilka pochodnych(jakoś we wrześniu). I oczywiście na C++ i C. To warto naprawdę znać, im dokładniej tym lepiej.
makeout
Użytkownik
Użytkownik

Program z matematyki się również zmienił, w liceum miałem pochodne do liczenia granic pionowych i ukośnych, stycznych do wykresu i ekstremów lokalnych. Ale oczywiście wiedzy nigdy nie za wiele i nie wykluczam że w wakacje nawet zacznę całki, ale najpierw się muszę gdzieś dostać na studia
fizzybarrel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: fizzybarrel »

Podczepię się pod temat, ponieważ mam podobne pytanie jak autor.
Ze swojej strony mogę dodać, że Informatyka na UW uważana jest za najtrudniejszą i ma typowo algorytmiczne podejście. Trochę podobnie jest na MiNI, ale poziom nieco niższy. Poza tym wiem, że na MiNI gości fizyka w 5 i chyba 6 semestrze. Generalnie jest to niezłe środowisko dla przyszłych programistów, bo dużo tam różnych języków i technologii z tym związanych, natomiast jak nazwa wydziału wskazuje - nie odpuszczają matematyki i na pierwszych semestrach odpada z jej powodu wiele osób.

Co do EiTI to na pewno trochę lżej z matematyką i co udało mi się wyczuć - bardziej indywidualne podejście do informatyki. Może ona być związana z czystą elektroniką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby równie świetnie programować. Jest jakby - wielobranżowa. Wydział uchodzi za całkiem przyjazny dla studentów, o ile się uczą - bo akurat na poziom nie można narzekać. Jest też fizyka (na informatyce - 2 i 3 semestr). Sam się jej boję, bo moja fizyka w liceum była żartem, ale podobno nie jest jakaś trudna.

Jeśli chodzi o mnie to gdybym był trochę lepszy z maty - poszedłbym na MiNI, ale że nie jestem talentem matematycznym skłaniam się ku EiTI.

Jeszcze pytanie: jak myślicie w którym kierunku pójdą tegoroczne progi w rekrutacji?
Mogę (bezpiecznie) liczyć na ok. 170-175 pkt. , może nieco więcej, bo troszkę popsułem matematykę. Ostatni próg na EiTI to było około 170 pkt. Będą szanse na październik, czy raczej luty? Wiem, że jeszcze fizyka, ale na podstawie matematyki może też da się coś wywnioskować?
makeout
Użytkownik
Użytkownik

Powiem szczerze że fizyka nie była najłatwiejsza, ale ponad 70% powinienem mieć.
justright
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: justright »

Z tego co wiem informatyka najbardziej polecana jest na UW. Nie wiem natomiast jak jest na PW, MiNI to odpowiednik MIMu, ale czy lepszy jest od EiTI to nie powiem.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Medea 2 »

rymek94 pisze:Mój wspólokator studiuje na EiTI informatykę, z tego co widzę to jest tam bardzo dużo algebry, analizy może mniej, ale abstrakcje, które spotykane są w algebrze są mocno wymagane.
Masz na myśli algebrę liniową czy abstrakcyjną? To zasadnicza różnica, a chciałabym wiedzieć.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Post autor: Igor V »

Medea 2 pisze: Masz na myśli algebrę liniową czy abstrakcyjną? To zasadnicza różnica, a chciałabym wiedzieć.
Liniowa i nie tak dużo bo to tylko jeden przedmiot + na metodach numerycznych (chyba że weźmie się coś tam z obieralnych).
justright pisze:ale czy lepszy jest od EiTI to nie powiem
Wszystko zależy od tego co preferujesz.Na MiNI/MiM masz typowo informatyczno - matematyczne studia (na UW to już w ogóle) ,algorytmika itd.Na EiTI z kolei jest więcej fizyki, techniki cyfrowej ,układów logicznych, scalonych itp.Informatyka jest skierowana nie tylko na typową informatykę ,ale także hardware i programowanie niskopoziomowe.
Awatar użytkownika
Walczi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: Walczi »

Ja osobiście wybrałbym informatykę na EITI na Politechnice, dlatego że możesz ukierunkować się w dowolną branżę jaką sobie upodobasz ( szeroki wachlarz obieralnych przedmiotów na to pozwala ). Ja wychodzę z założenia , że idąc na studia nie można otworzyć sobie jednej furtki zamykając setki innych.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

Medea 2 pisze:
rymek94 pisze:Mój wspólokator studiuje na EiTI informatykę, z tego co widzę to jest tam bardzo dużo algebry, analizy może mniej, ale abstrakcje, które spotykane są w algebrze są mocno wymagane.
Masz na myśli algebrę liniową czy abstrakcyjną? To zasadnicza różnica, a chciałabym wiedzieć.
Uczenie informatyków algebry abstrakcyjnej nie jest chyba powszechną praktyką.
Wojtuce
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Wojtuce »

makeout pisze:Witam.
Matura z matematyki za mną, wydaje mi się że poszło mi nie najgorzej, zobaczymy jeszcze co będzie w poniedziałek na fizyce. Niedługo ruszają zapisy na studia i no właśnie: gdzie studiować informatykę? Słyszałem wiele głosów że na UW informatyka jest na b. wysokim poziomie, podobno też jest tam dużo maty. Na PW dochodzi fizyka (więcej jest jej pewnie na EiTI). Jeżeli potem planuję zostać programistą to co najlepiej wybrać? UW, czy EiTi lub MiNI na PW?
Pozdrawiam.
Hej,

jestem po jednym (pierwszym) semestrze na MIM, nie udało mi się go zaliczyć i jak chyba ktoś tu już pisał, wylądowałem na Elce (mają dodatkową rekrutację na semestr zimowy).

Z informatyką i programowaniem nie miałem wcześniej wogóle styczności. I mimo tego, że na początku na UW nic z tego nie ogarniałem, pierwsze kolosy i kartkówki, projekty były na 0, to pod koniec zacząłem już zaliczać i pewnie gdyby nie olimpijska/naukowa matma studiowałbym tam dalej.

Podejście do informatyki jest według mnie bardzo dobre - mieliśmy 2 razy w tygodniu wykład i ćwiczenia. W porównaniu do Elki na informie mieliśmy ćwiczenia raz na 2 tygodnie :S Według mnie to mało.
Projekty na Elce również o wiele łatwiejsze niż na UW. Bardziej na zakodzenie niż na wymyślenie/pracę twórczą (przynajmniej na pierwszym semestrze). O wiele łagodniej oceniane. Na UW jest tak, że przepuszczają przez ileś testów z przypadkami granicznymi, i dopiero jak przejdzie jeden test dostajesz 1 pkt. Tak więc twój program może nie działać w bardzo małym stopniu (np. 90% funkcjonalności) a i tak dostaniesz 0. Co jeszcze. Na UW o wiele mniej czasu na projekty - 2 tygodnie i nie ma zmiłuj. Na Elce na projekt masz miesiąc a i tak możesz się spóźnić.

Na plus elki - łatwiejsza (przynajmniej dla mnie) matma - więcej liczenia, mniej dowodzenia. Na UW np na kolosie masz zadania typu podaj twierdzenie jakieś tam.

Mam nadzieję, że trochę naświetliłem sprawę.
Pozdrawiam,
Wojtek
fedrick
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: fedrick »

@Wojtuce
Hej, mam zamiar studiować na MIMie właśnie (oczywiście wszystko zależne od wyniku matury). Boje się troche że nawet jak się dostane to mnie wywalą po 1 semestrze ;p Dlatego mam parę pytań.

1. Pisząc o 'olimpijskiej matematyce' masz na myśli sposób myślenia czy jakieś konkretne partie materiału?
2. Jakie działy matematyki polecałbyś zacząć jeszcze przed studiami, w wakacje (zawsze lepiej mieć jakieś tam pojęcie o temacie niż żadne).
3. Co zacząć z informatyki przed studiami (podobnie jak ty nie miałem dotąd styczności, tylko troche w szkole na lekcjach, ale to wiadomo - większość CS).
4. Sądząc z Twojej wypowiedzi nie byłeś laureatem, więc jaki wynik miałeś z matmy rozszerzonej na maturze i które dało Ci to miejsce w rekrutacji?
Wojtuce
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Wojtuce »

W rekrutacji miałem tak:
- matematykę rozszerzoną 94%
- j. niemiecki rozszerzony chyba 90%
- j. polski podstawowy chyba 60%

Byłem jakoś pod koniec listy przyjętych w pierwszej turze, dużo było osób z olimpiad.

Co do matmy.

Miałem tak właściwie na myśli jeden przedmiot, a mianowicie Podstawy matematyki - uczą Cię pisania dowodów matematycznych. Mi coś takiego nie odpowiada kompletnie, nie lubię się zastanawiać nad dowodem czegoś tam przez 1/4 ćwiczeń. Wolę coś policzyć. Dlatego pod tym względem lepsza jest PW. Ogólnie to chodzi po prostu o to, że jest dużo teoretycznych zadań, niewiele liczenia. I poza tym materiału jest sporo. Choć w pierwszym semie na analizie nawet nie doszliśmy do pochodnych chyba, a na PW mam już funkcje dwóch zmiennych i ich ekstrema . Mieliśmy dużo rozwodzenia się nad ciągami, podciągami, granicami funkcji...

Ogólnie na UW chodzi o wyrobienie myślenia, co jest bardzo dobre, ale nie każdemu takie podejście w matematyce podchodzi... Gdyby nie matma, bardzo chętnie studiowałbym tam dalej.

Co do zajrzenia przez wakacje.
Najlepiej popatrz sobie granice ciągów, funkcji, rozwiązywanie układów równań liniowych, liczby zespolone.
Hmm, z informatyki to ciężka sprawa Bo na UW jest bardzo algorytmiczne podejście na początku (co jest bardzo dobre, tak właściwie właśnie pobytowi na UW przez jeden semestr zawdzięczam to, jak teraz myślę w programowaniu). Dlatego albo jakiś kurs C++ w internecie, albo jakaś książka o algorytmice.

Mimo tego, że nie udało mi się zaliczyć pierwszego semestru, nie żałuję tego semestru na UW. Nauczyłem tam się naprawdę dużo w programowaniu (a nie umiałem kompletnie nic). Ważne jednak by chodzić na wykłady i ćwiczenia - inaczej nie ma to sensu.

Na UW jest podział na 2 potoki - jeden dla zaawansowanych (funkcyjny) i dla początkujących/średniozaawansowanych (imperatywny). Aby pójść na funkcyjny pisze się taki test przez platformę codelime chyba, jakoś na początku września. Ale jak nie miałeś nic do czynienia z programowaniem, to i tak się pewnie nie dostaniesz na ten wyższy

Ogólnie to MIM jak najbardziej polecam
Jest ciężko, ale warto. Może spodoba Ci się takie podejście do matmy?

Tak czy inaczej trudna decyzja
ODPOWIEDZ