No to mamy błąd w kompendium, który trzeba poprawić.kejkun7 pisze:" ta równoważność jest nieprawdziwa."
Ona pochodzi z waszej strony.
stąd: page.php?p=kompendium-wartosc-bezwzgledna
pod " Trick ten wynika z definicji wartości bezwzględnej: "
JK

No to mamy błąd w kompendium, który trzeba poprawić.kejkun7 pisze:" ta równoważność jest nieprawdziwa."
Ona pochodzi z waszej strony.
stąd: page.php?p=kompendium-wartosc-bezwzgledna
pod " Trick ten wynika z definicji wartości bezwzględnej: "

Popatrz na ten układ nierówności. Jeśli połączysz je spójnikiem "i", to dostajesz zdanie: \(\displaystyle{ x \ge \frac{3}{2}}\) oraz jednocześnie \(\displaystyle{ x < \frac{3}{2}}\). Przyznasz chyba sam, że to niemożliwe, żeby jakakolwiek liczba (którą podstawiamy za \(\displaystyle{ x}\)) była jednocześnie większa lub równa trzy drugie ORAZ w tym samym momencie mniejsza od trzech drugich. Np. \(\displaystyle{ 5}\) jest tylko większe lub równe \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\), z kolei \(\displaystyle{ -1}\) jest mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\), a nie ma takiej liczby, która spełniałaby obydwa warunki.kejkun7 pisze:Mam rację, czy nie mam?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge \frac{3}{2} \\ x- \frac{3}{2} \le \frac{1}{2} \end{cases}
\wedge \begin{cases} x < \frac{3}{2} \\ -x+ \frac{3}{2} \le \frac{1}{2} \end{cases}}\)

Po czym to waść wnosisz? Owszem, mogą być połączone "i", jeśli zdania zaczynają się odkejkun7 pisze:jak dwie otoczę klamerką, to wydaję mi się, że wtedy mam spójnik " i " akuratObojętnie czy zapiszesz te nierówności jedna nad drugą, jedna obok drugiej, czy też jedną otoczysz szlaczkiem