Nierównosci modułowe, spójniki
-
kejkun7
- Użytkownik

- Posty: 402
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierównosci modułowe, spójniki
Witam, zastanawiam się czy użyłem tu odpowiednio spójnika " I "
czy też powinien być " LUB "??
\(\displaystyle{ |x - \frac{3}{2}| \le \frac{1}{2}}\)
Wydaję mi się, że w przypadku \(\displaystyle{ <}\) \(\displaystyle{ \le}\) będzie to spójnik " I "
Natomiast nauczyciel na czerwono napisał "LUB".
Mam rację, czy nie mam?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge \frac{3}{2} \\ x- \frac{3}{2} \le \frac{1}{2} \end{cases}
\wedge \begin{cases} x < \frac{3}{2} \\ -x+ \frac{3}{2} \le \frac{1}{2} \end{cases}}\)
czy też powinien być " LUB "??
\(\displaystyle{ |x - \frac{3}{2}| \le \frac{1}{2}}\)
Wydaję mi się, że w przypadku \(\displaystyle{ <}\) \(\displaystyle{ \le}\) będzie to spójnik " I "
Natomiast nauczyciel na czerwono napisał "LUB".
Mam rację, czy nie mam?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge \frac{3}{2} \\ x- \frac{3}{2} \le \frac{1}{2} \end{cases}
\wedge \begin{cases} x < \frac{3}{2} \\ -x+ \frac{3}{2} \le \frac{1}{2} \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 21 gru 2014, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
miodzio1988
-
kejkun7
- Użytkownik

- Posty: 402
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierównosci modułowe, spójniki
czyli za każdym razem w takich przypadkach jest to spójnik " LUB " ?
a co jakby było
\(\displaystyle{ |x - \frac{3}{2}| > \frac{1}{2}}\)
?
a co jakby było
\(\displaystyle{ |x - \frac{3}{2}| > \frac{1}{2}}\)
?
Nierównosci modułowe, spójniki
Wtedy:kejkun7 pisze:czyli za każdym razem w takich przypadkach jest to spójnik " LUB " ?
a co jakby było
\(\displaystyle{ |x - \frac{3}{2}| > \frac{1}{2}}\)
?
\(\displaystyle{ x - \frac{3}{2} < -\frac{1}{2} \vee x - \frac{3}{2} > \frac{1}{2}}\)
-
kejkun7
- Użytkownik

- Posty: 402
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierównosci modułowe, spójniki
no spoko, rozumiem natomiast, że
\(\displaystyle{ |x - \frac{3}{2}| \le \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x - \frac{3}{2} \le \frac{1}{2} \wedge x - \frac{3}{2} \ge - \frac{1}{2}}\)
Mógłby ktoś mi wyjaśnić jak z tego sposobu w pierwszym poście dochodzimy do tego jaki tutaj spójnik wybrac, jeśli w moim sposobie zawsze stosujemy " LUB " ?
\(\displaystyle{ |x - \frac{3}{2}| \le \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x - \frac{3}{2} \le \frac{1}{2} \wedge x - \frac{3}{2} \ge - \frac{1}{2}}\)
Mógłby ktoś mi wyjaśnić jak z tego sposobu w pierwszym poście dochodzimy do tego jaki tutaj spójnik wybrac, jeśli w moim sposobie zawsze stosujemy " LUB " ?
-
miodzio1988
Nierównosci modułowe, spójniki
Ale równie dobrze możesz napisać:
\(\displaystyle{ |x - \frac{3}{2}| > \frac{1}{2}}\)
tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge \frac{3}{2} \\ x- \frac{3}{2} > \frac{1}{2} \end{cases}
\vee \begin{cases} x < \frac{3}{2} \\ -x+ \frac{3}{2} > \frac{1}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ |x - \frac{3}{2}| > \frac{1}{2}}\)
tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge \frac{3}{2} \\ x- \frac{3}{2} > \frac{1}{2} \end{cases}
\vee \begin{cases} x < \frac{3}{2} \\ -x+ \frac{3}{2} > \frac{1}{2} \end{cases}}\)
-
kejkun7
- Użytkownik

- Posty: 402
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierównosci modułowe, spójniki
Miodzio,
"Mógłby ktoś mi wyjaśnić jak z tego sposobu w pierwszym poście dochodzimy do tego jaki tutaj spójnik wybrac, jeśli w moim sposobie zawsze stosujemy " LUB " ?"
"Mógłby ktoś mi wyjaśnić jak z tego sposobu w pierwszym poście dochodzimy do tego jaki tutaj spójnik wybrac, jeśli w moim sposobie zawsze stosujemy " LUB " ?"
-
kejkun7
- Użytkownik

- Posty: 402
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierównosci modułowe, spójniki
"Trick ten wynika z definicji wartości bezwzględnej:"
a jakby można było szerzej uzasadnić ?
\(\displaystyle{ |x| > a \Leftrightarrow \begin{cases} x > a, x \geqslant 0\\ -x > a, x < 0\end{cases}}\)
tak warunki z prawej są połączone " i "
ale jak zrobimy:
\(\displaystyle{ x > a}\)
"LUB"
\(\displaystyle{ x < -a}\)
gdy pomnoże drugą nierówność razy - 1.
Odwracam również relacja ich łączącą czy jak to mam rozumieć ?
a jakby można było szerzej uzasadnić ?
\(\displaystyle{ |x| > a \Leftrightarrow \begin{cases} x > a, x \geqslant 0\\ -x > a, x < 0\end{cases}}\)
tak warunki z prawej są połączone " i "
ale jak zrobimy:
\(\displaystyle{ x > a}\)
"LUB"
\(\displaystyle{ x < -a}\)
gdy pomnoże drugą nierówność razy - 1.
Odwracam również relacja ich łączącą czy jak to mam rozumieć ?
Ostatnio zmieniony 21 gru 2014, o 20:12 przez kejkun7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miodzio1988
Nierównosci modułowe, spójniki
Masz zapamiętać tylko kiedy masz lub a kiedy i, nie jest to trudne do zapamiętania
-
kejkun7
- Użytkownik

- Posty: 402
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierównosci modułowe, spójniki
Ale ja to pamiętam, ale chcę to uzasadnić.
Pytam skąd się to bierze. Uzasadnienie matematyczne.
\(\displaystyle{ |x| > a \Leftrightarrow \begin{cases} x > a, x \geqslant 0\\ -x > a, x < 0\end{cases}}\)
tak warunki z prawej są połączone " i "
ale jak zrobimy:
\(\displaystyle{ x > a}\)
"LUB"
\(\displaystyle{ x < -a}\)
gdy pomnoże drugą nierówność razy - 1.
Odwracam również relacja ich łączącą czy skąd bierze się ta zmiana " i " na "lub" ?
Pytam skąd się to bierze. Uzasadnienie matematyczne.
\(\displaystyle{ |x| > a \Leftrightarrow \begin{cases} x > a, x \geqslant 0\\ -x > a, x < 0\end{cases}}\)
tak warunki z prawej są połączone " i "
ale jak zrobimy:
\(\displaystyle{ x > a}\)
"LUB"
\(\displaystyle{ x < -a}\)
gdy pomnoże drugą nierówność razy - 1.
Odwracam również relacja ich łączącą czy skąd bierze się ta zmiana " i " na "lub" ?
-
miodzio1988
Nierównosci modułowe, spójniki
Możesz to np sobie uzasadnić za pomocą interpretacji geometrycznej.
A jak chcesz zobaczyć na własne oczy jak coś działa to wstaw sobie konkretne \(\displaystyle{ a}\) i zobacz czy się zgadza
A jak chcesz zobaczyć na własne oczy jak coś działa to wstaw sobie konkretne \(\displaystyle{ a}\) i zobacz czy się zgadza
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36048
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Nierównosci modułowe, spójniki
Najprościej uzasadnić to stosując interpretację graficzną wartości bezwzględnej.kejkun7 pisze:Ale ja to pamiętam, ale chcę to uzasadnić.
Wcale nie są połączone "i" - ta równoważność jest nieprawdziwa.kejkun7 pisze:\(\displaystyle{ |x| > a \Leftrightarrow \begin{cases} x > a, x \geqslant 0\\ -x > a, x < 0\end{cases}}\)
tak warunki z prawej są połączone " i "
JK
-
kejkun7
- Użytkownik

- Posty: 402
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierównosci modułowe, spójniki
"Najprościej uzasadnić to stosując interpretację graficzną wartości bezwzględnej."
No faktycznie, racja.
A jak uzasadnić to za pomocą zapisu ?
" ta równoważność jest nieprawdziwa."
Ona pochodzi z waszej strony.
stąd: page.php?p=kompendium-wartosc-bezwzgledna
pod " Trick ten wynika z definicji wartości bezwzględnej: "
No faktycznie, racja.
A jak uzasadnić to za pomocą zapisu ?
" ta równoważność jest nieprawdziwa."
Ona pochodzi z waszej strony.
stąd: page.php?p=kompendium-wartosc-bezwzgledna
pod " Trick ten wynika z definicji wartości bezwzględnej: "
