Podaj granicę ciągu
- Thuddy
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Podaj granicę ciągu
Czyli przekształcenie wyrażenia w nawiasie ze wzoru na różnicę kwadratów jest błędne? Nie można tak zrobić?
- Thuddy
- Użytkownik

Podaj granicę ciągu
Skorzystałem ze wzoru \(\displaystyle{ a^{2}- b^{2}=\left( a-b\right) \left( a+b\right)}\)
Gdzie moje \(\displaystyle{ a}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}}\) a moje \(\displaystyle{ b}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\)
Gdzie moje \(\displaystyle{ a}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}}\) a moje \(\displaystyle{ b}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Podaj granicę ciągu
tak, a jak z \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}+\sqrt{n}}\) wyszło \(\displaystyle{ \sqrt{2n+1}}\) ? U mnie za coś takiego dostaje się ndst za totalny brak logiki.
Bo skoro to jest prawda, to po jaki grzyb robić cokolwiek z tym ułamkiem. Przecież na tej samej zasadzie \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}-\sqrt{n}=\sqrt{1}}\), nieprawdaż?
Bo skoro to jest prawda, to po jaki grzyb robić cokolwiek z tym ułamkiem. Przecież na tej samej zasadzie \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}-\sqrt{n}=\sqrt{1}}\), nieprawdaż?
- Thuddy
- Użytkownik

Podaj granicę ciągu
Rozumiem, ale chyba samo przekształcenie jest dobre, i do tego momentu jest w porządku tak?
\(\displaystyle{ \sqrt{n}\left( \frac{n+1-n}{ \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} } \right)}\)
Następnie jedyna metoda rozwiazania to taka jak podał użytkownik piasek101?
\(\displaystyle{ \sqrt{n}\left( \frac{n+1-n}{ \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} } \right)}\)
Następnie jedyna metoda rozwiazania to taka jak podał użytkownik piasek101?