Podaj granicę ciągu
- Thuddy
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Podaj granicę ciągu
Witam, ostatnio na kolokwium z matematyki trafił mi się taki przykład i nie wiedziałem jak go rozwiazać:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{ 2^{n}+ 5^{n} + 7^{n} }}\)
Należy tutaj wykorzystać twierdzenie o 3 ciągach?
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{ 2^{n}+ 5^{n} + 7^{n} }}\)
Należy tutaj wykorzystać twierdzenie o 3 ciągach?
- Thuddy
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Podaj granicę ciągu
No to pierwszy ciag byłby taki:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{ 7^{n} }}\) i jego granica to\(\displaystyle{ 7}\) a drugi:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{7^{n} +7^{n}+7^{n}}}\) a jego granica to też \(\displaystyle{ 7}\)?
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{ 7^{n} }}\) i jego granica to\(\displaystyle{ 7}\) a drugi:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{7^{n} +7^{n}+7^{n}}}\) a jego granica to też \(\displaystyle{ 7}\)?
- Thuddy
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Podaj granicę ciągu
A jak rozwiązać coś takiego?
\(\displaystyle{ \sqrt{n}\left( \sqrt{n+1}- \sqrt{n} \right)}\)
Doprowadziłem to do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \sqrt{n}\left( \frac{n+1-n}{ \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} } \right)}\)
a dalej do \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{n}{2n+1} }}\) Co dalej?
\(\displaystyle{ \sqrt{n}\left( \sqrt{n+1}- \sqrt{n} \right)}\)
Doprowadziłem to do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \sqrt{n}\left( \frac{n+1-n}{ \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} } \right)}\)
a dalej do \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{n}{2n+1} }}\) Co dalej?
- Thuddy
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Podaj granicę ciągu
Robiąc moim sposobem nie dałoby się dojść do tego samego? Wydaje mi się że wszystkie przekształcenia są poprawne.
-
miodzio1988
-
Astose
- Użytkownik

- Posty: 61
- Rejestracja: 10 maja 2013, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 14 razy
Podaj granicę ciągu
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt{ \frac{n}{2n+1} }=\lim_{n \to \infty} \frac{\sqrt{n}}{\sqrt{2n+1}}
=\lim_{n \to \infty} \frac{\sqrt{n}}{\sqrt{n}\cdot\sqrt{2+\frac{1}{n}}}=\lim_{n \to \infty}\frac{1}{\sqrt{2+\frac{1}{n}}}=\frac{1}{\sqrt{2}}}\)
... co jest bledne.
Zrobiles zle obliczenia przy przeksztalceniu
=\lim_{n \to \infty} \frac{\sqrt{n}}{\sqrt{n}\cdot\sqrt{2+\frac{1}{n}}}=\lim_{n \to \infty}\frac{1}{\sqrt{2+\frac{1}{n}}}=\frac{1}{\sqrt{2}}}\)
... co jest bledne.
Zrobiles zle obliczenia przy przeksztalceniu



