LXVI (66) OM-I etap
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
LXVI (66) OM-I etap
Świstak, mnie się wydaje, że w tym zadaniu bardzo narzuca się symediana, a potem już łatwo dojść do tego, po co jest ten fikuśny okrąg.
- Michalinho
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXVI (66) OM-I etap
Ja zrobiłem tylko 5,6 i 7 zadanie. Swoją drogą zauważam, że zadania z tegorocznego I-go etapu są prawie żywcem brane z książek, wykładów lub internetu Tak było z zadaniami: 1 - "Imperium liczb" (tw. Erdösa-Nivena), 6 - "Kącik Olimpijski" Kourliandtchika, 8 tak jak wspomniał Świstak. Możliwe, że jakby ktoś się pokusił to by więcej znalazł. Tak samo jak Wy zachwycam się 6-stym zadaniem, dlatego zamieszczę tu swoje rozwiązania:
5:
6:
7:
-
Pinionrzek
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
Mam pytanie, odnoszące się do treści zadania 12. Otóż czy ta łamana z zadania, jest łamaną złożona z odcinków, łączacych tylko z wierzchołki tego wielokata, czy też punkty przecięcia przekatnych wewnątrz tego wielokata także bierzemy pod uwagę?
- krolikbuks42
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
Moje rozwiązania są nieco inne:
5.
6.
7.
8. najciekawsze zadanie jak dla mnie:
Z pierwszej serii też udało mi się zrobić wszystkie ale podobnie jak te rozwiązania z forum.
Jeśli chodzi o trudność 2 serii to od najłatwiejszego do najtrudniejszego w moim odczuciu: 6 5 8 7
5.
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Jeśli chodzi o trudność 2 serii to od najłatwiejszego do najtrudniejszego w moim odczuciu: 6 5 8 7
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
LXVI (66) OM-I etap
nie bierzemy pod uwagę punktów przecięcia przekątnych wewnątrz wielokątaPinionrzek pisze:Mam pytanie, odnoszące się do treści zadania 12. Otóż czy ta łamana z zadania, jest łamaną złożona z odcinków, łączacych tylko z wierzchołki tego wielokata, czy też punkty przecięcia przekatnych wewnątrz tego wielokata także bierzemy pod uwagę?
ps. jak widać warto przeglądać stare tematy z kółka 258441.htm
- Michalinho
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
Mam pytanie. Czy jeżeli w rozwiązaniu korzystam z twierdzeń typu: tw. Cevy, Menelaosa, Desarguesa itp. to muszę je dowodzić, albo czy obcinają punkty za to?
-
gomoku123
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
A ja mam pytanie kiedy mniej więcej będą wyniki i czy będzie opcja sprawdzenia na ile punktów oceniono poszczególne zadania?
-
porfirion
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
Desargue to standard, lol. No może wielu o nim słyszało w ramach ciekawostki (i nawet wie jak udowodnić), ale żeby spotkać w jakimś rozwiązaniu, albo samemu użyć - toż to jakaś hiperegzotyka
-
Mihalke
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
LXVI (66) OM-I etap
Wybaczcie za moje banalne pytanie, ale dlaczego można przyjąć w zadaniu 5. że
\(\displaystyle{ 4y^{4} +12y^{2}+4y+1 \le (2y^{2}+3)^{2}}\)
byłbym wdzięczny za krótkie wytłumaczenie
\(\displaystyle{ 4y^{4} +12y^{2}+4y+1 \le (2y^{2}+3)^{2}}\)
byłbym wdzięczny za krótkie wytłumaczenie
-
Pinionrzek
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
To można przyjąć tylko dla \(\displaystyle{ x<0}\), a dowiedzenie tego polega po prostu na otworzeniu nawiasow i skróceniu odpowiednich wyrazów
- Vax
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
LXVI (66) OM-I etap
Jak teraz przeczytałem rozwiązanie timona to wychodzi, że mam tak samo A co do traumy to nie wiem o czym mówisz Po prostu mała przerwa.Ponewor pisze:to że jest to tamto ortocentrum to widać łatwo z twierdzenia o odbiciach \(\displaystyle{ H}\), a jak przeliczasz, że to środek wpisanego (w sensie jakoś inaczej niż posługując się równoległobokiem timona?)?
btw o, w końcu wróciłeś, dawno Cię nie było widać, myślałem, że wciąż trauma po ostatnim finale
- Jever
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
LXVI (66) OM-I etap
Mam takie 2 małe pytanka:
Po pierwsze (może trochę głupie): w 9 zadaniu sumujemy od i=1, j=2 do i=n-1, j=n, czy dowolnie?
Po drugie (może jeszcze głupsze): jest szansa na 2-gi etap przy zrobieniu 6 zadań (2 z pierwszej, i optymistycznie patrząc 4 z ostatniej serii)?
Po pierwsze (może trochę głupie): w 9 zadaniu sumujemy od i=1, j=2 do i=n-1, j=n, czy dowolnie?
Po drugie (może jeszcze głupsze): jest szansa na 2-gi etap przy zrobieniu 6 zadań (2 z pierwszej, i optymistycznie patrząc 4 z ostatniej serii)?
-
Pinionrzek
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
W zadaniu 9. sprawdzasz najpierw dla i=1 wszystkie j od 2 do n, potem dla i=2 wszystkie j od 3 do n itp do i=n-1.
Co do pytania drugiego, to patrząc na województwo, z którego jesteś, myślę, że 6 zadań jest wystarczającym wynikiem, ale mogę się mylić.
Co do pytania drugiego, to patrząc na województwo, z którego jesteś, myślę, że 6 zadań jest wystarczającym wynikiem, ale mogę się mylić.