Przed pierwszym rokiem studiowania matematyki

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Logan123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Logan123 »

No właśnie z tego co widziałem to uczelnia musi mnie najpierw wytypować do takiej olimpiady (o ile w ogóle bierze udział) , więc dopiero w kolejnych latach zainteresuje się tym tematem bardziej.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Post autor: Jan Kraszewski »

Nawet jeśli uczelnia uczestniczy w takich olimpiadach, to mam wrażenie, że ma to status matematyki rozrywkowej, uprawianej przy okazji w wolnym czasie.

JK
Awatar użytkownika
Arytmetyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 105 razy

Post autor: Arytmetyk »

Mam pytanie w szczególności do Kacperdev, chodź jeśli ktoś czytał tą pozycję: "Obsesja liczb pierwszych" to również bardzo bym prosił o opinię. Po raz drugi stykam się z tym tytułem i w końcu zastanawiam się nad kupnem, pobieżnie czytałem wstęp i 1 rozdział i zastanawiam się czy książka jest właśnie warta kupienia. Bardzo fajnie, że jest tam wiele anegdot, historii , ale czy zagadnienia matematyczne są kompletnie przeznaczone dla laików i ludzi którzy nie mają wiele wspólnego z matematyką czy jednak można tam coś ciekawego znaleźć?

Czy znacie może jakieś inne matematyczne pozycje popularno-naukowe godne uwagi, mogą też być jakieś biografie?
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

Arytmetyk pisze:Czy znacie może jakieś inne matematyczne pozycje popularno-naukowe godne uwagi, mogą też być jakieś biografie?
Może Ian Stewart albo Ciesielski&Pogoda?
Logan123
Użytkownik
Użytkownik

Obsesja przeczytana - polecam. Osoba na niższym poziomie (jak ja) może zobaczyć próbkę tej wyższej matematyki (teoria ciał, całki, liczby zespolone, macierze) przedstawioną w dość przystępny sposób (chociaż tego czwartego wymiaru to dalej nie widzę). Myślę jednak, że bardziej obeznani czytelnicy również nie zmarnują czasu - mogą zyskać szerszy pogląd na HR, a w najgorszym wypadku poczytać anegdoty i biografie.

Powinienem w zasadzie założyć nowy temat, ale tak tylko krótko spytam - czy warto powoli zaczynać się interesować aktuariatem czy zostawić ten temat na później? Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów na przyszłość, ale widzę na razie dwie drogi - doktorat albo finanse. Słyszałem, że zdając egzaminy jestem dość ustawiony na start i odbycie praktyk nie jest problemem. Poza tym podoba mi się to, że zadania są trudne i wymagają pomysłu. Aktualnie nie mam żadnego szczytu na horyzoncie i myślę, że to dobry kandydat . Co sądzicie?
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1019 razy

Post autor: Poszukujaca »

Logan123, na razie chyba nie ma co zastanawiać się nad konkretną pracą po studiach matematycznych. Decyzja o studiach już podjęta (i bardzo gratuluję tej decyzji!!!) A o tym co wydarzy się na studiach, to Ci życie pokaże i na pewno po jakiś czasie studiowania zdecydujesz, w którą stronę rozwoju dalej iść.

Dziękuję za opinie o książce ,,obsesja liczb pierwszych",bo właśnie jej szukałam i chyba też sobie kupię. A co!
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Post autor: AiDi »

Logan123 pisze:(chociaż tego czwartego wymiaru to dalej nie widzę)
I raczej nie zobaczysz :P A już na pewno nie próbuj go wiązać z 'czasem' jak to niektórzy próbują, bo to droga donikąd.
Logan123
Użytkownik
Użytkownik

AiDi pisze: I raczej nie zobaczysz
Ja nie zobaczę? Trzymaj piwo .

Co do książki to nie mogłem jej nigdzie znaleźć i zamówiłem z wyczerpane.pl - fajny pomysł ktoś miał i, ku mojemu zaskoczeniu, nawet sprawnie to działa.

Czekam na inne opinie.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: Kacperdev »

Aktualnie czytam "Pi razy drzwi". Tytuł bardzo nieciekawy a zawartość robi piękne rzeczy.
Książka bardziej o rozumieniu czym jest matematyka, czym jest myślenia i np. dlaczego matematyka działa w rzeczywistości. Piękne pytania i ciekawe dywagację. Jest też kilka rozdziałów poświęconych historii liczenia, ale muszę przyznać, że akurat te fragmenty nie porwały mnie w wir.

Ogólnie książka trochę o historii, trochę o filozofii (przez małe f), trochę ciekawostek i ogrom wyobraźni. Polecam.
Kaf
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kaf »

Kacperdev pisze:Aktualnie czytam "Pi razy drzwi". Tytuł bardzo nieciekawy a zawartość robi piękne rzeczy.
Tytuł angielski jest ładniejszy: "Pi in the sky".
ODPOWIEDZ