Przed pierwszym rokiem studiowania matematyki

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Logan123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Logan123 »

Od października zaczynam przygodę z matematyką na UAM'ie. Jakoś ostatnio mam parcie na zrobienie czegoś w tym kierunku. Czy jest sens się jakoś przygotować do tych studiów? Tyle się mówi całkach - może ogarnąć ten temat? A może będziemy mieli to powoli wprowadzane i nudziłbym się potrafiąc już to?

Jeśli nie to może polecilibyście mi jakąś książkę/temat do poczytania w internecie? Lubię tematy związane z liczbami pierwszymi i rozwiązywanie jakiś nieszablonowych zadań. Może "Obsesja Liczb Pierwszych" Derbyshire?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: Kacperdev »

Zależy czego chcesz. "Obsesja liczb pierwszych" Derbyshire nie przyda Ci się za bardzo w sensie merytorycznym na pierwszym roku (merytorycznie pewnie w ogóle na żadnym - popularnonaukowa książka dla laików). Lubię stwierdzenie, że taka książka podniesie Twoją ogólną kulturę matematyczną .

Jeżeli tak na serio chcesz się przygotowywać na studia, to potrzebowałbyś bardziej akademickich niż popularnonaukowych książek.

Sens jest zawsze bo de facto w studiowaniu chodzi o to aby właśnie samemu się rozwijać.
Poza tym więcej czasu na oswojenie się z terminologią i nowymi pojęciami. Nie chodzi o kucie, ale uwierz mi, że takie wcześniejsze rozeznanie się w temacie znacznie pomaga na spokojne zrozumienie.

BTW. Obsesja to naprawdę świetna książka!
Logan123
Użytkownik
Użytkownik

Wiem, że bezpośrednio takie książki się mi nie przydadzą jednak uważam, że jakiekolwiek myślenie matematyczne zwiększa moją zdolność uczenia się i kreatywność. Poza tym mam jeszcze bon na 250 zł do Gandalfa, więc chętnie coś kupię

W kwestii przygotowania - jeśli nie będą na start ode mnie wymagali właśnie rzeczy typu całki to nie chcę psuć sobie zabawy i poczekam do października. Jednak czy nie będzie czasem tak jak słyszałem od brata (studia techniczne), że wykładowca powie "kto nie umie całkować to niech się nauczy, bo szkoda mi na to czasu" (wiem, że miał na myśli jakieś podstawy, bo całki to nie taki krótki temat).
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik

Politechnika gdzie jest matematyka, a studia stricte matematyczne to naprawdę coś różnego. BTW. całkować będziesz pewnie dopiero pod koniec pierwszego roku.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Post autor: Jan Kraszewski »

Logan123 pisze:Jeśli nie to może polecilibyście mi jakąś książkę/temat do poczytania w internecie?
Może na rozgrzewkę

Kod: Zaznacz cały

http://www.math.uni.wroc.pl/mdm/
?

JK
Logan123
Użytkownik
Użytkownik

Zrobiłem sobie test końcowy z "Matematyki dla Myślących" i chyba wolałbym coś trudniejszego (chociaż przez nieuwagę zaznaczyłem, że trójkąt o bokach 30, 40 , 77 jest rozwartokątny ).
Obsesję już zamówiłem.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1589 razy

Post autor: leszczu450 »

Logan123 pisze: A może będziemy mieli to powoli wprowadzane i nudziłbym się potrafiąc już to?
Na pewno nie : ) Matematyki nie da się nauczyć raz i potem "nudzić się". Uwierz mi. Ja proponowałbym mocne powtórzenie sobie całego przerobionego do tej pory materiału. Ale nie tak po łebkach. Cały program z liceum musisz mieć w małym palcu. Jak już przebrniesz przez tak zwaną "matematykę elementarną" to radzę usiąść do analizy I : ) Podpytaj starszych studentów z jakich książek korzysta się na wykładzie, wykorzystaj bon i kup kilka dobrych książek z analizy i obowiązkowo zbiory zadań- Banaś, Wędrychowicz oraz pierwszy tom Krysicki, Włodarski. Dobrze zainwestowane pieniądze.

Powodzenia życzę i gratuluję dobrego wyboru : ) Moim zdaniem studia matematyczne to najlepsza droga do nauczenia się logicznego myślenia i do mocnej pracy nad sobą.
Logan123
Użytkownik
Użytkownik

leszczu450 pisze: Na pewno nie : ) Matematyki nie da się nauczyć raz i potem "nudzić się".
Właśnie w liceum się nudziłem.

Przerabianie tego materiału to dla mnie katorga - liczyć milion razy niemalże identyczne zadania. Większość pamiętam lub jestem w stanie dość szybko wywnioskować (doszedłem tak do finału OM'a), więc daruję sobie ten krok. Książki, o których napisałeś znalazłem w pdf'ie, więc posłucham Twojej rady i przeliczę parę zadanek.

Dziękuję za pomoc ;)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik

Właśnie w liceum się nudziłem.
Ja też, bo to nawet nie jest przedsmak prawdziwej matematyki
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1589 razy

Post autor: leszczu450 »

Logan123, szybko zauważysz, że matematyka na studiach to zupełnie co innego niż ta szkolna. Zupełnie zupełnie inna : )
Logan123
Użytkownik
Użytkownik

Mam tylko nadzieję, że będzie w niej więcej rozkminiania niż nauki teorii. A właśnie - czy ćwiczenia odbywają się na zasadzie, że wykładowca daje zadanie, trochę czasu żebyśmy policzyli, a potem ktoś pokazuje rozwiązanie czy raczej taka klepanka jak w liceum, że podchodzimy po kolei do kolejnych podpunktów i bez czasu na zastanowienie rozwiązujemy jak kolega wcześniej?
Nieszablonowe rozwiązania nie były u mnie mile widziane ;/
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Post autor: AiDi »

Logan123 pisze:Mam tylko nadzieję, że będzie w niej więcej rozkminiania niż nauki teorii.

A czym innym jest nauka teorii jak rozkminianiem?
że wykładowca daje zadanie, trochę czasu żebyśmy policzyli
Większość zadań to nie zadania "na liczenie", przynajmniej nie takie typowo schematyczne. Właśnie o tę różnice chodzi Jest sporo zadań w stylu "udowodnij", albo tego typu. Masz przykład zadań z analizy II z UW:

... r_05a2.pdf
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Post autor: Jan Kraszewski »

Logan123 pisze:Mam tylko nadzieję, że będzie w niej więcej rozkminiania niż nauki teorii.
Zależy, co rozumiesz przez rozkminianie. Jeśli zadania typu olimpijskiego, to takich rzeczy raczej się nie spotyka. Natomiast nauka teorii jest bardzo ciekawa (choć zazwyczaj każdy lubi inną teorię...).

JK
Logan123
Użytkownik
Użytkownik

Źle się wyraziłem - pisząc liczenie miałem na myśli rozwiązywanie.

Szkoda, że nie będzie już takich zadań jak na olimpiadzie, ale zobaczymy. Na razie jednak nie ma sensu się nad tym zastanawiać i myśleć jak ślepy o kolorach.

Przejrzę polecone zbiory i zobaczymy co mnie czeka w październiku.

Dziękuję za pomoc
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: wiedzmac »

Zawsze można robić zadania z olimpiad dla studentów, bo też są takie
ODPOWIEDZ