Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Z głowy? Bez wyznaczenia długości boku sześciokąta?
JK
JK
-
CoTuZrobic
- Użytkownik

Staram się odtworzyć to z pamięci (możliwe, że w arkuszu jest inaczej)...
Pierwsza linijka - określenie długości boku sześciokąta z punktów AB podanych w zadaniu.
Druga linijka - napisałem, że z treści wynika, iż punkt C ma współrzędne albo C1 albo C2, ale C2 by nie stworzyło sześciokąta, zatem został punkt C1.
Trzecia linijka - mając trzy wierzchołki napisałem "oczywistym jest, że pozostałe wierzchołki sześciokąta mają współrzędne: ...", bez liczenia z wektorów ani nic, potem jeszcze z boku machnąłem sobie rysunek podglądowy - czy się zgadza... i wyszło OK.
Chodzi mi tutaj o to, że nie wykorzystałem wektorów ani nic, tylko w pewnym momencie stwierdziłem "oczywistość", a z niej wyciągnąłem wierzchołek E, który potem "rozwiązał mi" całe zadanie...
Możesz się do tego jakoś odnieść?
Zero, maks, czy kwestia egzaminatora?
EDIT:
Z dołu potem napisałem, że ta "oczywistość" jest nawet widoczna na rysunku.
Pierwsza linijka - określenie długości boku sześciokąta z punktów AB podanych w zadaniu.
Druga linijka - napisałem, że z treści wynika, iż punkt C ma współrzędne albo C1 albo C2, ale C2 by nie stworzyło sześciokąta, zatem został punkt C1.
Trzecia linijka - mając trzy wierzchołki napisałem "oczywistym jest, że pozostałe wierzchołki sześciokąta mają współrzędne: ...", bez liczenia z wektorów ani nic, potem jeszcze z boku machnąłem sobie rysunek podglądowy - czy się zgadza... i wyszło OK.
Chodzi mi tutaj o to, że nie wykorzystałem wektorów ani nic, tylko w pewnym momencie stwierdziłem "oczywistość", a z niej wyciągnąłem wierzchołek E, który potem "rozwiązał mi" całe zadanie...
Możesz się do tego jakoś odnieść?
Zero, maks, czy kwestia egzaminatora?
EDIT:
Z dołu potem napisałem, że ta "oczywistość" jest nawet widoczna na rysunku.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Dokładnie Ci nie powiem, bo to nie moje zadanie, ale myślę, że może być maks.
JK
JK
-
greg1413
- Użytkownik

Mam jeszcze jedno pytanie .Jeżeli w zadaniu 10 obliczylem jeden pierwiastek \(\displaystyle{ -1}\) a potem zrobilem funkcje z rownania z parametrem Napisałem ze delta musi bycc dodatnia i obliczylem ze \(\displaystyle{ f}\) od \(\displaystyle{ -1}\) nie moze byc rowne \(\displaystyle{ 0}\) i wykluczylem jakies tam emy. Nie policzylem pierwiastkjow tego rownania mimi ze delta wyszla \(\displaystyle{ 1}\) . Nastepnie zapisalem warunek na srednie arytmetyczne(3 przypadki)i tylko w jednym udalo sie skorzystac ze wzorow vieta Ile dostane pkt za to zadanie??
Ostatnio zmieniony 18 cze 2014, o 12:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Jeśli chodzi o to zadanie, to nie będę się wypowiadał - nie znam zasad jego oceniania.
JK
JK
-
greg1413
- Użytkownik

No to kolejne pytanie . jeżeli w zadaniu 4 doszlem do prawdziwej rownosci i napisalem pod kwantyfikatorem ze kwadrat roznicy jest dodatni a nie nieujemny to strace pkt?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

-
greg1413
- Użytkownik

A oceniając prace maturalne jaki był najczęstszy wynik procentowy?Co Pan uwaza o tej maturze?
-
wdsk90
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
To chyba dość kretyńskie pytanie. Poza tym Pan Kraszewski jest wykładowcą, a matury poprawiają nauczyciele.greg1413 pisze:A oceniając prace maturalne jaki był najczęstszy wynik procentowy?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Jestem egzaminatorem maturalnym i dziewięciu lat sprawdzam matury.wdsk90 pisze:Poza tym Pan Kraszewski jest wykładowcą, a matury poprawiają nauczyciele.
Natomiast na pytanie o wynik procentowy nie ma dobrej odpowiedzi - to zależy, jaką szkołę dostanie się do sprawdzania. Wnioskowanie na tej podstawie o czymkolwiek jest bezcelowe.
JK
A ja mam jeszcze jedno dręczące mnie pytanie
W zad. 5 napisałam, że promień okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ KLM}\) jest równy \(\displaystyle{ r}\), czyli \(\displaystyle{ r=R}\) (gdzie \(\displaystyle{ r}\), było promieniem najmniejszego okręgu, a \(\displaystyle{ R}\) promieniem okręgu opisanego na tym trójkącie \(\displaystyle{ KLM}\)), po czym policzyłam pole ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\). Wynik mi się zgadza, jednak czy zostanie mi zabrany punkt, za niewyjaśnienie dlaczego \(\displaystyle{ r=R}\)? Czy może jest to fakt tak "widoczny", że uzasadnienie było zbędne?
W zad. 5 napisałam, że promień okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ KLM}\) jest równy \(\displaystyle{ r}\), czyli \(\displaystyle{ r=R}\) (gdzie \(\displaystyle{ r}\), było promieniem najmniejszego okręgu, a \(\displaystyle{ R}\) promieniem okręgu opisanego na tym trójkącie \(\displaystyle{ KLM}\)), po czym policzyłam pole ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\). Wynik mi się zgadza, jednak czy zostanie mi zabrany punkt, za niewyjaśnienie dlaczego \(\displaystyle{ r=R}\)? Czy może jest to fakt tak "widoczny", że uzasadnienie było zbędne?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ja myślę, że zabiorą Ci więcej niż jeden punkt. Rozwiązanie może być potraktowane jako zgadnięte.
JK
JK
W takim momencie otrzymuje się 0 za zadanie, czy punkty są przyznawane do pewnego momentu?
Na maturze zauważyłam, że przez punkt \(\displaystyle{ K}\) oraz \(\displaystyle{ M}\) można przeprowadzić proste styczne do okręgów (prostopadłe do \(\displaystyle{ KA, KM}\)), które przetną się w środku trójkąta \(\displaystyle{ KLM}\), a skoro \(\displaystyle{ KM=r \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ BAC}\) jest kątem prostym, to \(\displaystyle{ KS}\) i \(\displaystyle{ MS (R)}\) musiało być równe \(\displaystyle{ r}\), tylko z pośpiechu tego nie zapisałam.
Na maturze zauważyłam, że przez punkt \(\displaystyle{ K}\) oraz \(\displaystyle{ M}\) można przeprowadzić proste styczne do okręgów (prostopadłe do \(\displaystyle{ KA, KM}\)), które przetną się w środku trójkąta \(\displaystyle{ KLM}\), a skoro \(\displaystyle{ KM=r \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ BAC}\) jest kątem prostym, to \(\displaystyle{ KS}\) i \(\displaystyle{ MS (R)}\) musiało być równe \(\displaystyle{ r}\), tylko z pośpiechu tego nie zapisałam.
-
greg1413
- Użytkownik

Mam jeszcze jedno pytanie. W zad 6 obliczylem miary szukanych katow ktore mialy w jakiejs kolejnosci tworzyc ciag arytmetyczny i napisalem ze beda tworzyly ten ciag jezeli podwojony wyraz srodkowy jest suma wyrazo sasiednich. przeksztalcilem ta rwonosc i doszlem do prawdy ze 360=360 i napisalem ze to rownosc prawdziwa co dowodzi ze ciag jest aryttmetyczny. Czy to poprwane rozwiazanie?Czy w tym adaniu nalezalo udzielac odp. skoro to bylo dowod?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Niekoniecznie zero, można dostać "częściowe" punkty.Funkcja pisze:W takim momencie otrzymuje się 0 za zadanie, czy punkty są przyznawane do pewnego momentu?
Dowód koślawy, ale jeżeli poprawnie wyznaczyłeś kąty, to będzie maks.greg1413 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. W zad 6 obliczylem miary szukanych katow ktore mialy w jakiejs kolejnosci tworzyc ciag arytmetyczny i napisalem ze beda tworzyly ten ciag jezeli podwojony wyraz srodkowy jest suma wyrazo sasiednich. przeksztalcilem ta rwonosc i doszlem do prawdy ze 360=360 i napisalem ze to rownosc prawdziwa co dowodzi ze ciag jest aryttmetyczny. Czy to poprwane rozwiazanie?Czy w tym adaniu nalezalo udzielac odp. skoro to bylo dowod?
JK