Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony
Dzięki wielkie. Z tym pomnożeniem : to pisałem obok z własności kątów środkowych itp... ale przez nieuwagę zapomniałem pomnożyc przez \(\displaystyle{ 2}\) . Zresztą jak zobaczyłem, że z tego co napisałem wychodzi ciąg arytmetyczny to pomyślałem, że to już jest dobrze i do tego nie wracałem . I ostatnia wątpliwość:
w tym zadaniu z prosta dluzej liczylem. znalazlem srodek okregu opisanego i promien \(\displaystyle{ = 4}\) i potem przeksztalcilem prosta przechodzaca przez punkt \(\displaystyle{ E}\) i ktorej odleglosc od tej prostej jest rowna \(\displaystyle{ 4}\) a ja jakos szybko to zrobilem i przez przypadek wstawilem \(\displaystyle{ 2}\) i dalej juz ta prosta z tym bledem dobrze obliczylem. slyszalem ze za taki blad, jak reszte robisz dobrze to zabiora mi punkt ,ale nie wiem czy to prawda?
Mam nadzieję że już więcej błędów nie będzie.
w tym zadaniu z prosta dluzej liczylem. znalazlem srodek okregu opisanego i promien \(\displaystyle{ = 4}\) i potem przeksztalcilem prosta przechodzaca przez punkt \(\displaystyle{ E}\) i ktorej odleglosc od tej prostej jest rowna \(\displaystyle{ 4}\) a ja jakos szybko to zrobilem i przez przypadek wstawilem \(\displaystyle{ 2}\) i dalej juz ta prosta z tym bledem dobrze obliczylem. slyszalem ze za taki blad, jak reszte robisz dobrze to zabiora mi punkt ,ale nie wiem czy to prawda?
Mam nadzieję że już więcej błędów nie będzie.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, o 22:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Błędy ortograficzne: nieuwagę, zresztą. Poprawa wiadomości.
Powód: Błędy ortograficzne: nieuwagę, zresztą. Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Ale ja nie bardzo wiem, jak Ci wyszło \(\displaystyle{ 3\alpha, 2\alpha, \alpha}\).michauuek pisze:Dzięki wielkie. Z tym pomnożeniem: to pisałem obok z własności kątów środkowych itp... ale przez nieuwagę zapomniałem pomnożyć przez \(\displaystyle{ 2}\).
Zazwyczaj zabierają punkt.michauuek pisze:w tym zadaniu z prosta dluzej liczylem. znalazlem srodek okregu opisanego i promien \(\displaystyle{ = 4}\) i potem przeksztalcilem prosta przechodzaca przez punkt \(\displaystyle{ E}\) i ktorej odleglosc od tej prostej jest rowna \(\displaystyle{ 4}\) a ja jakos szybko to zrobilem i przez przypadek wstawilem \(\displaystyle{ 2}\) i dalej juz ta prosta z tym bledem dobrze obliczylem. slyszalem ze za taki blad, jak reszte robisz dobrze to zabiora mi punkt ,ale nie wiem czy to prawda?
JK
Zrobiłem tak jak tutaj ,tyle że nie mnożyłem przez 2 ,przez nieuwagę.
[ciach]
[ciach]
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, o 23:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Nie wolno linkować obrazków.
Jeżeli faktycznie tak masz, z komentarzem, to masz szansę na 1 pkt (za tę część zadania).
JK
Jeżeli faktycznie tak masz, z komentarzem, to masz szansę na 1 pkt (za tę część zadania).
JK
A wiadomo już może, jak będzie oceniany ten nieszczęsny zapis w postaci dla \(\displaystyle{ x=... Y=...}\) w zad.1?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

A dokładniej jaki zapis?Funkcja pisze:A wiadomo już może, jak będzie oceniany ten nieszczęsny zapis w postaci dla \(\displaystyle{ x=... Y=...}\) w zad.1?
JK
Dokładnie o ten z postu szybciej:
Funkcja pisze:
zad.1 Dobrze narysowałam wykres, jednak wynik podałam w postaci: Dla \(\displaystyle{ x \in(- \infty ; -3) \ Y=-2}\), dla \(\displaystyle{ x \in\langle -3;3)\ Y = (-\infty;-2\rangle\cup \ (2; \infty )}\) dla \(\displaystyle{ x \in \langle 3; \infty ) \ Y= 2}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

-
Piotrek172
- Użytkownik

Jest ktoś w posiadaniu arkuszy/zadań z matury z czerwca br. ??
-
CoTuZrobic
- Użytkownik

Jeśli w zadaniu z sześciokątem zrobiłem podglądowy rysuneczek i wszystko dobrze policzyłem do końca, tylko na początku napisałem:
"Oczywistym jest, że sześciokąt będzie miał wierzchołki \(\displaystyle{ A = (x_a,y_a), B = .....}\)"
to dostanę jakieś punkty, czy niestety 0 za całość?
Jakiś komentarz o ile pamiętam dopisałem. W sumie to liczyłem na 96%, ale jeśli za zadanie dostanę 0 punktów to tracę jeszcze całe 8%...
Tutaj już raczej widzi-mi-się egzaminatora i jest szansa na 4/4, czy mogę zapomnieć?
"Oczywistym jest, że sześciokąt będzie miał wierzchołki \(\displaystyle{ A = (x_a,y_a), B = .....}\)"
Jakiś komentarz o ile pamiętam dopisałem. W sumie to liczyłem na 96%, ale jeśli za zadanie dostanę 0 punktów to tracę jeszcze całe 8%...
Tutaj już raczej widzi-mi-się egzaminatora i jest szansa na 4/4, czy mogę zapomnieć?
Ostatnio zmieniony 17 cze 2014, o 21:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

A co podglądałeś?CoTuZrobic pisze:Jeśli w zadaniu z sześciokątem zrobiłem podglądowy rysuneczek
Nie bardzo rozumiem, jaki jest Twój problem.CoTuZrobic pisze: i wszystko dobrze policzyłem do końca, tylko na początku napisałem:
JK
-
CoTuZrobic
- Użytkownik

Boję się, że wyzerują mi zadanie za to, iż nie zastosowałem matematycznej formuły celem wyznaczenia wierzchołków sześciokąta, tylko "stwierdziłem oczywistość"... Punkty za wypis wierzchołków bez ich policzenia będą, czy zero, albo nawet ewentualne dochodzenie odnośnie ściągania?
Teraz wydaje mi się, że wierzchołki należało wyliczyć z wektorów, a nie filozofować i stwierdzać oczywistości...
Potrafisz jakoś się do tego odnieść?
Teraz wydaje mi się, że wierzchołki należało wyliczyć z wektorów, a nie filozofować i stwierdzać oczywistości...
Potrafisz jakoś się do tego odnieść?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ale w jaki sposób stwierdziłeś tę oczywistość? Te wierzchołki nie są "odgadywalne", więc skąd je wziąłeś?
JK
JK
-
CoTuZrobic
- Użytkownik

Z głowy, nie wiem, nie pamiętam, zajęło mi to z minutę i trzy-cztery linijki, też rysunek podglądowy sobie zrobiłem... Zero?