Kierunki zamawiane - UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Piotr Jucha »

pog pisze:a słyszeliście że mimo to że informatyka na UJ jest zamawiana, to nikt nie chce tam studiować, i jest mniej chętnych niż miejsc?
Nie znam szczegółów, ale skoro na informatyce nie było dodatkowej rekrutacji, to pewnie są zadowoleni z liczby kandydatów - w szczególności, powinno być dostatecznie dużo studentów, aby zgodnie z zasadami móc przyznać maksymalną liczbę stypendiów w ramach kierunku zamawianego.

To, że na takich kierunkach jak matematyka czy informatyka zostają wolne miejsca nie jest niczym nadzwyczajnym, a wynika to z systemu rekrutacji i z tego, że na ogół kandydaci rejestrują się na kilka kierunków jednocześnie.
Przykład: wyobraźmy sobie, że na jakimś kierunku jest 200 miejsc i że do rekrutacji przystąpiło dużo więcej kandydatów. W I etapie przyjęto na studia 200 osób (bo nie można przyjąć więcej niż jest miejsc); spośród przyjętych wpisało się tylko 150 osób, więc zostaje jeszcze 50 wolnych miejsc. W II etapie przyjęto kolejne 50 osób na te istniejące wolne miejsca, ale znowu spośród nich wpisało się tylko 30, czyli zostało jeszcze 20 wolnych miejsc. Można powtarzać procedurę kilka razy, ale żeby w ten sposób wyczerpać pełen limit trzeba by to robić bez końca.
Jeżeli kierunek nie jest jakoś szczególnie oblegany i jednostka, która go prowadzi chciałaby mieć co najmniej 180 studentów na I roku, to najczęściej tworzy trochę więcej miejsc, np. 200 (oczywiście, nie mogą to być wirtualne miejsca - trzeba mieć możliwość przyjęcia wszystkich).
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dumel »

Kitka1990 pisze:Zdawałam rozszerzona mialam 40% ( musze podkreslic ze uczylam sie od 3 klasy od listopada) jestem bardzo szczesliwa z tego ze zdalam bo z tego co slyszalam duzo osob oblalo.. a w tym roku byla trudna matura ( tak wiekszosc mowi)
hmmm wynik dość mizerny jak na przedmiot studiów. w ostatniej chwili odkryłaś swoje powołanie, czy idziesz na matematyke tylko aby *gdzieś* pójść?
Kitka1990
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Kitka1990 »

Zawsze b. lubilam matematyke i umialam, ale dopiero w ostatniej klasie w liceum postanowilam ze pojde w kierunku matmy i zaczelam sie uczyc do matury rozszerzonej. Ten przedmiot bardzo dobrze umiem chociaz nie wynika to moze z matury ale zawsze mialam 4 i 5 na koniec. Wybralam tez ten kierunek dlatego bo na drugim roku mozna wybrac specjalnosc ekonomia.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Wybralam tez ten kierunek dlatego bo na drugim roku mozna wybrac specjalnosc ekonomia.
po pierwsze: formalnie matematyka w ekonomii to nie specjalność tylko ścieżka na specjalności ogólnej.
po drugie: wybiera się ją od razu na początku
Kitka1990
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

OK, w takim razie mam pytanie:Jeśli wybiorę specjalność ogólną o ścieżce matematyka w ekonomii, to poźniej, gdyby udało mi się kontynuować naukę, mogę wybrać na studiach II stopnia specjalność finansową, prawda??

Jest jakiś limit miejsc przyjmowania osób na tych specjalnościach????
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Kitka1990 pisze:OK, w takim razie mam pytanie:Jeśli wybiorę specjalność ogólną o ścieżce matematyka w ekonomii, to poźniej, gdyby udało mi się kontynuować naukę, mogę wybrać na studiach II stopnia specjalność finansową, prawda??
Prawda. Ale trzeba pamiętać, że na studia II stopnia też są kwalifikacje.
Jest jakiś limit miejsc przyjmowania osób na tych specjalnościach????
Na studiach I stopnia jest limit miejsc na I roku (w tym roku 240), ale nie ma limitu na poszczególnych specjalnościach. Jeśli ktoś się dostanie i wybierze ścieżkę matematyka w ekonomii, to na pewno będzie to studiował.
Nie wiem, jak to dokładnie wygląda na studiach II stopnia - dowiem się i napiszę później.
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Wojciech S?omczy?ski »

Dumel pisze:zostało bardzo dużo wolnych miejsc. matematyka jest niestety mało popularna
Prawdziwa przesłanka, błędny wniosek. Tak dużo chętnych jak w tym roku dawno nie mieliśmy, więc trudno mówić o braku popularności. Tak jest w przypadku fizyki, ale już nie w przypadku matematyki. To, że są wolne miejsca jest wyłącznie wynikiem tak wysokiego limitu jakiego na UJ dawno nie mieliśmy i, mówiąc szczerze, liczba chętnych przeszła nasze oczekiwania. A to dlaczego ten limit musiał być taki wysoki wynika z obowiązujacego w naszym kraju systemu przyjęć na studia i z warunków konkursu na studia zamawiane. Daje nam to jednak możliwość przyjęcia w praktyce wszystkich chętnych, a system zajęć integrujących i uzupełniających, również finansowany ze środków tego konkursu pozwala wierzyć, że wielu z przyjętych uda się otrzymać za trzy lata tytuł licencjata.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2009, o 20:49 przez Wojciech S?omczy?ski, łącznie zmieniany 1 raz.
czachur
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: czachur »

Wojciech Słomczyński pisze:
Dumel pisze:zostało bardzo dużo wolnych miejsc. matematyka jest niestety mało popularna
(...) a system zajęć integrujących i uzupełniających(...)
Pozwolę sobie zapytać: wiadomo już coś konkretniej na temat tego, kiedy i jak te zajęcia mają się odbywać?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

czachur pisze:
Wojciech Słomczyński pisze: (...) a system zajęć integrujących i uzupełniających(...)
Pozwolę sobie zapytać: wiadomo już coś konkretniej na temat tego, kiedy i jak te zajęcia mają się odbywać?
Tak, wiadomo już prawie wszystko.
Zajęcia adaptacyjne odbędą się w pierwszym tygodniu zajęć (2-9 października). Będą dość intensywne, bo po 6 godzin lekcyjnych dziennie. Mają składać się z kilku modułów - ich celem jest m.in. powtórzenie materiału ze szkoły średniej i uzupełnienie go o treści, które naszym zdaniem studenci I roku powinni znać, a przede zwrócenie uwagi na najbardziej istotne elementy matematyki (np. rozumowanie dowodowe), które często w szkołach są zaniedbywane.
Zajęcia wyrównawcze odbędą się w 3 seriach w pierwszym semestrze (pierwsze będą chyba w listopadzie) i raz w drugim. Będą polegać na powtórzeniu lub przerobieniu najtrudniejszych partii materiału z programu I roku studiów.
O wszystkich szczegółach studenci dowiedzą się 1. października. (będą informacje, informatory, informatorzy itp.), a może jeszcze wcześniej wszystko pojawi się na stronach internetowych.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Zajęcia adaptacyjne odbędą się w pierwszym tygodniu zajęć (2-9 października). Będą dość intensywne, bo po 6 godzin lekcyjnych dziennie.
na zajęcia co prawda nie planuję chodzić, ale podoba mi się że już od pierwszego dnia uczelnia funkcjonuje na pełnych obrotach , nie to co w liceum/gimnazjum/podstawówce/zerówce/przedszkolu/żłobku jakieś lekcje organizacyjne, zapoznawcze itp.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Dumel pisze:
Zajęcia adaptacyjne odbędą się w pierwszym tygodniu zajęć (2-9 października). Będą dość intensywne, bo po 6 godzin lekcyjnych dziennie.
na zajęcia co prawda nie planuję chodzić...
Te zajęcia są oczywiście nieobowiązkowe, ale zachęcamy wszystkich studentów I roku do wzięcia w nich udziału, zwłaszcza, że innych zajęć w tym tygodniu nie będzie. Myślę, że olimpijczycy też mogą z nich coś pożytecznego wynieść, bo to nie będzie tylko banalna powtórka z liceum.
A może nawet uda się przygotować nadprogramowo coś dla tych, którzy nie potrzebują powtórki ze szkoły...

Jeszcze tytułem wyjaśnienia: zajęcia adaptacyjne (2-9 października) i wyrównawcze (później w trakcie semestru) mają zupełnie inny charakter i cel. Te pierwsze są skierowane do wszystkich, a te drugie - przede wszystkim do tych, którzy będą mieć mniejsze lub większe problemy z opanowaniem materiału.
Kitka1990
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Piotr Jucha pisze:
Dumel pisze:
.

To swietnie:):) juz nie mogę doczekać sie nauki. Stęskniłam się za matematyką;)
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Kibu »

Na stronie pojawił się już harmonogram zajęć na 2009/10....
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 17:09 przez Kibu, łącznie zmieniany 1 raz.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Piotr Jucha pisze:zachęcamy wszystkich studentów I roku do wzięcia w nich udziału, zwłaszcza, że innych zajęć w tym tygodniu nie będzie.
aha, czyli jeśli się na nie nie zdecyduję to mam tydzień dłuższe wakacje?
troche dziwne mi sie wydaje aby te zajęcia odbywały sie zamiast normalnych zajęć ale mniejsza z tym
To swietnie:):) juz nie mogę doczekać sie nauki. Stęskniłam się za matematyką;)
jak tak tęsknisz/tęskniłaś to nie lepiej w wakacje było się pouczyć?

-- 15 września 2009, 17:00 --

o a jeszcze mam pytanko: jaki jest oficjalny herb UJ? ten który mam w avatarze czy może np. ten ze strony lub ... endarz.jsp albo jeszcze jakiś inny?
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Kibu »

A ja mam jeszcze pytanie ad vocem do zajęć adaptacyjnych-one będą w formie wykładów, ćwiczeń, czy jednego i drugiego?
ODPOWIEDZ