Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony
w tym zadaniu z prosta dluzej liczylem . znalazlem srodek okregu opisanego i promien = 4 i potem przeksztalcilem prosta przechodzaca przez punkt E i ktorej odleglosc od tej prostej jest rowna 4 a ja jakos szybko to zrobilem i przez przypadek wstawilem 2 i dalej juz ta prosta z tym bledem dobrze obliczylem. slyszalem ze za taki blad, jak reszte robisz dobrze to zabiora mi punkt ,ale nie wiem czy to prawda. a jak z tym okregiem? myslicie ,ze na uczelnie typu UEK czy jak wspomnialem ekonomia na uw progi poleca troche w dół? Chcialem jak najwyzec zdac ta matme ,bo zdawalem podst polaka i angola co juz w automatycznie w rekrutacji trace sporo punktow.
-
schleswig
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
Ocenianie słuszności tezy na podstawie tego, ile osób w nią wierzy, to niewątpliwie jedna z ostatnich rzeczy, na którą się w swoim życiu zdecyduję.Wiem, że to nie tylko moje zdanie.
Spokojnie, za rok powinna być o wiele prostsza. Mam przed sobą arkusze standaryzacyjne CKE i są one duuużo łatwiejsze od tego, co do tej pory było na maturze z poziomu rozszerzonego. Nie opublikuję ich, bo tak naprawdę nie wiem, na jakiej licencji są, co więcej nie mogę ich znaleźć w Internecie, więc może przypadkiem okazać się, że nie powinny być jawne.Po prostu jest to ostatni rok, w którym matura miała być w tej formie - przed zmianami.
Ale matura jest po to, żeby różnicować! Nie mogą jej wszyscy napisać na przynajmniej 90%, bo to bez sensu, wtedy robi się ranking tego, ile ktoś popełnił lite rówek w rozwiązywaniu. Jak spojrzysz na sprawozdania CKE z ubiegłych lat, to wynikom matury rozszerzonej trochę brakowało do rozkładu normalnego (zwanego także rozkładem Buki), a więc coś było z poziomem nie tak.Nie jestem jakoś specjalnie zły, że była trudniejsza i odbiegała od utartych wcześniej schematów ta matura.
-
CoTuZrobic
- Użytkownik

Z tego co słyszałem, to dla "starych" maturzystów "stara" matura będzie dostępna jeszcze przez 5 lat. Gdybyście chcieli się poprawić, to możecie robić to w "starej" formie właśnie przez kolejne 5 lat. Tak mówili w mojej szkole, ale nie wiem jak z tym faktycznie jest...
-
CoTuZrobic
- Użytkownik

Tak tylko słyszałem, ale nie mam żadnych potwierdzeń...
-
romek88
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Mam pytanka odnośnie kilku zadań:
Zad. 1 (4 pkt) - podzieliłem sobie na 3 przedziały, ale w tym momencie \(\displaystyle{ x \in \left\langle -3;3) \setminus \{0\}}\) zapomniałem wyłączyc \(\displaystyle{ 0}\) z przedziału. Jednak wcześniej napisałem, że \(\displaystyle{ 0}\) nie należy do dziedziny. Reszta w tym zadaniu wyszła mi OK.
Zad. 3 (4 pkt) - na początku podstawiłem \(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1 - \sin ^{2}x}}\) i napisałem, że to pod pierwiastkiem musi byc \(\displaystyle{ \ge 0}\). Na końcu wyszły mi trzy rozwiązania, ale po sprawdzeniu jedno odrzuciłem i wynik mam prawidłowy.
Zad. 6 (3 pkt) - zrobiłem prawidłowy rysunek i udowodniłem, że trójkąt jest rozwartokątny, ale nie starczyło mi czasu na resztę.
Zad. 9 (6 pkt) - obliczyłem prawidłowo pole podstawy, ale potem przyjąłem, że spodek wysokości ostrosłupa to punkt przecięcia środkowych podstawy
Zad. 10 (5 pkt) - na końcu zadania wyszło mi \(\displaystyle{ m= -3, m= -\frac32}\) (odrzuciłem) i \(\displaystyle{ \frac{m}{2}=m}\), co uznałem za sprzecznośc (nie wiem czemu, spieszyłem się). Jako odpowiedź podałem tylko \(\displaystyle{ m= -3}\).
Chciałbym, aby ktoś obeznany w temacie, kto wie, w jaki sposób ocenia się maturę, pomógł mi oszacowac orientacyjnie, ile punktów mogę stracic w tych zadaniach, bo resztę mam OK.
Z góry dzięki
Zad. 1 (4 pkt) - podzieliłem sobie na 3 przedziały, ale w tym momencie \(\displaystyle{ x \in \left\langle -3;3) \setminus \{0\}}\) zapomniałem wyłączyc \(\displaystyle{ 0}\) z przedziału. Jednak wcześniej napisałem, że \(\displaystyle{ 0}\) nie należy do dziedziny. Reszta w tym zadaniu wyszła mi OK.
Zad. 3 (4 pkt) - na początku podstawiłem \(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1 - \sin ^{2}x}}\) i napisałem, że to pod pierwiastkiem musi byc \(\displaystyle{ \ge 0}\). Na końcu wyszły mi trzy rozwiązania, ale po sprawdzeniu jedno odrzuciłem i wynik mam prawidłowy.
Zad. 6 (3 pkt) - zrobiłem prawidłowy rysunek i udowodniłem, że trójkąt jest rozwartokątny, ale nie starczyło mi czasu na resztę.
Zad. 9 (6 pkt) - obliczyłem prawidłowo pole podstawy, ale potem przyjąłem, że spodek wysokości ostrosłupa to punkt przecięcia środkowych podstawy
Zad. 10 (5 pkt) - na końcu zadania wyszło mi \(\displaystyle{ m= -3, m= -\frac32}\) (odrzuciłem) i \(\displaystyle{ \frac{m}{2}=m}\), co uznałem za sprzecznośc (nie wiem czemu, spieszyłem się). Jako odpowiedź podałem tylko \(\displaystyle{ m= -3}\).
Chciałbym, aby ktoś obeznany w temacie, kto wie, w jaki sposób ocenia się maturę, pomógł mi oszacowac orientacyjnie, ile punktów mogę stracic w tych zadaniach, bo resztę mam OK.
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 22:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Podejrzewam, że stracisz jeden punkt. Co z tego, że napisałeś, jak tego nie wykorzystałeś?romek88 pisze:Zad. 1 (4 pkt) - podzieliłem sobie na 3 przedziały, ale w tym momencie \(\displaystyle{ x \in \left\langle -3;3) \setminus \{0\}}\) zapomniałem wyłączyc \(\displaystyle{ 0}\) z przedziału. Jednak wcześniej napisałem, że \(\displaystyle{ 0}\) nie należy do dziedziny. Reszta w tym zadaniu wyszła mi OK.
romek88 pisze:Zad. 3 (4 pkt) - na początku podstawiłem \(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1 - \sin ^{2}x}}\) i napisałem, że to pod pierwiastkiem musi byc \(\displaystyle{ \ge 0}\). Na końcu wyszły mi trzy rozwiązania, ale po sprawdzeniu jedno odrzuciłem i wynik mam prawidłowy.
Raczej nic nie stracisz.
Prawdopodobnie dostaniesz 1 pkt.romek88 pisze:Zad. 6 (3 pkt) - zrobiłem prawidłowy rysunek i udowodniłem, że trójkąt jest rozwartokątny, ale nie starczyło mi czasu na resztę.
Prawdopodobnie dostaniesz 1 pkt.romek88 pisze:Zad. 9 (6 pkt) - obliczyłem prawidłowo pole podstawy, ale potem przyjąłem, że spodek wysokości ostrosłupa to punkt przecięcia środkowych podstawy
Ciężko powiedzieć, nie widząc rozwiązania. Może dostaniesz 3 pkt?romek88 pisze:Zad. 10 (5 pkt) - na końcu zadania wyszło mi \(\displaystyle{ m= -3, m= -\frac32}\) (odrzuciłem) i \(\displaystyle{ \frac{m}{2}=m}\), co uznałem za sprzecznośc (nie wiem czemu, spieszyłem się). Jako odpowiedź podałem tylko \(\displaystyle{ m= -3}\).
JK
Nie dotyczy to osób poprawiających maturę z przedmiotów nieobowiązkowych z tego co wiem. Matura z naszej podstawy programowej, będzie za rok dla szkół technicznych, oraz dla osób poprawiających przedmioty obowiązkowe. Jeśli ktoś chce poprawiać wynik z matury na niższy, obowiązuje go już nowa matura. Wydaje mi się, że informacja ta jest gdzieś zapisana na stronie CKE.mortan517 pisze:Czyli CKE przez następne 5 lat będzie wypuszczać maturę w dwóch formach?
Czy mógłby mi ktoś również pomóc oszacować ile punktów dostanę, pomimo takich błędów:
zad.1 Dobrze narysowałam wykres, jednak wynik podałam w postaci: Dla \(\displaystyle{ x \in(- \infty ; -3) \ Y=-2}\), dla \(\displaystyle{ x \in\langle -3;3)\ Y = (-\infty;-2\rangle\cup \ (2; \infty )}\) dla \(\displaystyle{ x \in \langle 3; \infty ) \ Y= 2}\)
zad.2 Licząc dwa pierwiastki, jeden obliczyłam poprawnie, natomiast w drugim napisałam \(\displaystyle{ \frac{-2+4}{2}=2}\) Co nie zmieniło faktu, że wynik został odrzucony i pozostał tylko jeden prawidłowy w odpowiedzi.
zad.5 Zauważyłam, że okrąg opisany na trójkącie \(\displaystyle{ KLM}\) ma promień \(\displaystyle{ r}\), jednak nie zapisałam dlaczego tak jest (Zapisałam tylko, że promień \(\displaystyle{ r}\), jest promieniem okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ KLM}\) więc \(\displaystyle{ r=R}\)). Wynik mam ok.
zad.6 Zauważyłam, że kąty oparte na łukach są dwa razy mniejsze od kąta środkowego, jednak miałam błędny rysunek przez co ciąg nie wyszedł mi w poprawnej kolejności. Ostatecznie zmieniłam oznaczenia, jednak nie zmieniłam rysunku.
zad.7 Źle dodałam potęgi wszystkich \(\displaystyle{ q}\) i wyszło mi, że \(\displaystyle{ S= \log \ (a^{100} q^{1+2+3+...+99} )\ = \log \ (a^{100} q^{4948} ) = 100}\) \(\displaystyle{ a^{100} =10^{9998}}\) z czym już nie umiałam nic zrobić...
Jak myślicie, mocno pociachają za takie błędy, czy jakoś ujdzie?
Mam jeszcze pytanie co do dysleksji - czy ono w ogóle coś zmienia na maturze z matematyki?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 16 cze 2014, o 18:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Tak, pojedyncze zadania mają "dyslektyczną" wersję klucza, która nie karze za "dyslektyczne" pomyłki.Funkcja pisze:Mam jeszcze pytanie co do dysleksji - czy ono w ogóle coś zmienia na maturze z matematyki?
JK
-
jackblack
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Jak myślicie, ile punktów dostanę za to niewyrzucenie w równaniu trygonometrycznym jednego z rozwiązań? Przy podnoszeniu do kwadratu nie założyłem, że cosinus musi być większy od zera.
Chyba ze 3/4 pkt. W najgorszym przypadku 2.jackblack pisze:Jak myślicie, ile punktów dostanę za to niewyrzucenie w równaniu trygonometrycznym jednego z rozwiązań? Przy podnoszeniu do kwadratu nie założyłem, że cosinus musi być większy od zera.
Co do egzaminu - Ta matura była z całą pewnością dość dużym szokiem dla wszystkich.. w tym dla mnie :/ To dobrze, że chcieli podwyższyć stopień trudności (bo rzeczywiście mature 2013 praktycznie każdy kto nawet średnio ogarniał materiał rozszerzony mógł napisać na 70-90%), ale ludzie - nie aż tak radykalnie! Moim zdaniem powinno się to robić stopniowo, a nie tak od razu w ciągu jednego roku. Ja się osobiście lekko zawiodłem bo będę mieć 40-50%, a liczyłem na dużo więcej (inna sprawa, że popełniłem masę błędów, a miałem szanse nawet na 70% - stres i te sprawy). Niektóre zadania były proste, ale większość jednak wymagała odejścia od schematów i dużo liczenia, na czym można się było niestety walnąć w wielu miejscach.
-
jackblack
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
@patokpt
Ja jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak Ty jeżeli chodzi o przewidywany wynik, oczekiwania i głupie błędy. Ja też oczekiwałem czegoś troszkę bardziej schematycznego (nie oszukujmy się). Nawet tego typu zadań nie przerobiłem[bo nie miałem ich w zbiorze, a zbirów miałem 2, poza tym robiłem jeszcze sporo zadań z internetu] a trudno jest w stresie czasem wpaść na dobry pomysł. Poza tym, jeszcze jedna sprawa: Jeżeli się robi zadania, to jeżeli się wie, jak coś zrobić, to trochę łagodzi nerwy, redukuje stres i można nawet spokojnie pomyśleć nad kolejnymi.. ale jeżeli się robi zadania, ale się nawet nie ma pewności, czy to jest słuszna droga i czy rozwiązanie jest dobrze, to niestety jest po ptakach.
Ja jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak Ty jeżeli chodzi o przewidywany wynik, oczekiwania i głupie błędy. Ja też oczekiwałem czegoś troszkę bardziej schematycznego (nie oszukujmy się). Nawet tego typu zadań nie przerobiłem[bo nie miałem ich w zbiorze, a zbirów miałem 2, poza tym robiłem jeszcze sporo zadań z internetu] a trudno jest w stresie czasem wpaść na dobry pomysł. Poza tym, jeszcze jedna sprawa: Jeżeli się robi zadania, to jeżeli się wie, jak coś zrobić, to trochę łagodzi nerwy, redukuje stres i można nawet spokojnie pomyśleć nad kolejnymi.. ale jeżeli się robi zadania, ale się nawet nie ma pewności, czy to jest słuszna droga i czy rozwiązanie jest dobrze, to niestety jest po ptakach.
-
Matiu
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ile punktów mogę stracić za brak jednego przypadku w prawdopodobieństwie (przegapiłem 3=2+1 i przez to wyszło mi 19/120) i w zadaniu z ciągiem po "wciągnieciu" wszystkiego pod jeden logarytm gdy dodawałem potęgi ilorazu zrobiłem błąd rachunkowy przez co później wyszło mi \(\displaystyle{ 10^{51}}\)?
Jak myślicie, czy nie napisanie założenia \(\displaystyle{ \cos >0}\) w zadaniu 3 dyskwalifikuje całe rozwiązanie i otrzymam za zadanie 0 punktów?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 11:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Wojtuce
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Witam,
mam pytanie odnośnie tego zadania 7:
rozwiązałem je w dość specyficzny sposób, teraz w dzień po maturze sam się zastanawiam dlaczego tak a nie inaczej... Ale do rzeczy. Pierwszy warunek dałem tak:
\(\displaystyle{ a_1+a_3+a_5+…+a_{99}=100∗(a_2+a_4+a_6+...+a_{100}) \\
S_1=a_1+a_3+a_5+…+a_{99}= \frac{a_1+a_{99}}{2} \cdot 50 \\
S_2=a_2+a_4+a_6+…+a_{100}= \frac{a_2+a_{100}}{2} \cdot 50}\)
Rozwiązując dalej pierwszy warunek wyszło mi:
\(\displaystyle{ a_1+a_1q^{98}=100a_1q+100a_1q^{99}}\)
Po przerzuceniu na lewą stronę doszedłem do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ a1(1+q^{98})(1-100q)=0}\)
Tak więc wyszło, że \(\displaystyle{ a_1=0 \vee q^{98}=−1}\) (co daje sprzeczność)\(\displaystyle{ \vee q= \frac{1}{100}}\)
Później wyszło mi tak jak w odpowiedziach, \(\displaystyle{ a_1=10^{100}}\).
Wracając do mojego pytania. Czy całe zadanie, mimo dobrego ostatecznego wyniku, zostanie wyzerowane ze względu na zły wzór na sumę na początku? Czy może utną np 1 punkt? Czy może w ogóle nic nie zrobią i dadzą max (6 pkt.)? Wydaje mi się, że w tym wypadku zastosowanie "trochę innego wzoru" nie miało to wpływu na rozwiązanie.
Dziękuję i pozdrawiam,
Wojjan
mam pytanie odnośnie tego zadania 7:
rozwiązałem je w dość specyficzny sposób, teraz w dzień po maturze sam się zastanawiam dlaczego tak a nie inaczej... Ale do rzeczy. Pierwszy warunek dałem tak:
\(\displaystyle{ a_1+a_3+a_5+…+a_{99}=100∗(a_2+a_4+a_6+...+a_{100}) \\
S_1=a_1+a_3+a_5+…+a_{99}= \frac{a_1+a_{99}}{2} \cdot 50 \\
S_2=a_2+a_4+a_6+…+a_{100}= \frac{a_2+a_{100}}{2} \cdot 50}\)
Rozwiązując dalej pierwszy warunek wyszło mi:
\(\displaystyle{ a_1+a_1q^{98}=100a_1q+100a_1q^{99}}\)
Po przerzuceniu na lewą stronę doszedłem do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ a1(1+q^{98})(1-100q)=0}\)
Tak więc wyszło, że \(\displaystyle{ a_1=0 \vee q^{98}=−1}\) (co daje sprzeczność)\(\displaystyle{ \vee q= \frac{1}{100}}\)
Później wyszło mi tak jak w odpowiedziach, \(\displaystyle{ a_1=10^{100}}\).
Wracając do mojego pytania. Czy całe zadanie, mimo dobrego ostatecznego wyniku, zostanie wyzerowane ze względu na zły wzór na sumę na początku? Czy może utną np 1 punkt? Czy może w ogóle nic nie zrobią i dadzą max (6 pkt.)? Wydaje mi się, że w tym wypadku zastosowanie "trochę innego wzoru" nie miało to wpływu na rozwiązanie.
Dziękuję i pozdrawiam,
Wojjan
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 14:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a: indeksy. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a: indeksy. Symbol mnożenia to \cdot.