Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
michauuek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michauuek »

w tym zadaniu z prosta dluzej liczylem . znalazlem srodek okregu opisanego i promien = 4 i potem przeksztalcilem prosta przechodzaca przez punkt E i ktorej odleglosc od tej prostej jest rowna 4 a ja jakos szybko to zrobilem i przez przypadek wstawilem 2 i dalej juz ta prosta z tym bledem dobrze obliczylem. slyszalem ze za taki blad, jak reszte robisz dobrze to zabiora mi punkt ,ale nie wiem czy to prawda. a jak z tym okregiem? myslicie ,ze na uczelnie typu UEK czy jak wspomnialem ekonomia na uw progi poleca troche w dół? Chcialem jak najwyzec zdac ta matme ,bo zdawalem podst polaka i angola co juz w automatycznie w rekrutacji trace sporo punktow.
schleswig
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: schleswig »

Wiem, że to nie tylko moje zdanie.
Ocenianie słuszności tezy na podstawie tego, ile osób w nią wierzy, to niewątpliwie jedna z ostatnich rzeczy, na którą się w swoim życiu zdecyduję.
Po prostu jest to ostatni rok, w którym matura miała być w tej formie - przed zmianami.
Spokojnie, za rok powinna być o wiele prostsza. Mam przed sobą arkusze standaryzacyjne CKE i są one duuużo łatwiejsze od tego, co do tej pory było na maturze z poziomu rozszerzonego. Nie opublikuję ich, bo tak naprawdę nie wiem, na jakiej licencji są, co więcej nie mogę ich znaleźć w Internecie, więc może przypadkiem okazać się, że nie powinny być jawne.
Nie jestem jakoś specjalnie zły, że była trudniejsza i odbiegała od utartych wcześniej schematów ta matura.
Ale matura jest po to, żeby różnicować! Nie mogą jej wszyscy napisać na przynajmniej 90%, bo to bez sensu, wtedy robi się ranking tego, ile ktoś popełnił lite rówek w rozwiązywaniu. Jak spojrzysz na sprawozdania CKE z ubiegłych lat, to wynikom matury rozszerzonej trochę brakowało do rozkładu normalnego (zwanego także rozkładem Buki), a więc coś było z poziomem nie tak.
CoTuZrobic
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: CoTuZrobic »

Z tego co słyszałem, to dla "starych" maturzystów "stara" matura będzie dostępna jeszcze przez 5 lat. Gdybyście chcieli się poprawić, to możecie robić to w "starej" formie właśnie przez kolejne 5 lat. Tak mówili w mojej szkole, ale nie wiem jak z tym faktycznie jest...
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 112 razy

Post autor: mortan517 »

Czyli CKE przez następne 5 lat będzie wypuszczać maturę w dwóch formach?
CoTuZrobic
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: CoTuZrobic »

Tak tylko słyszałem, ale nie mam żadnych potwierdzeń...
romek88
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: romek88 »

Mam pytanka odnośnie kilku zadań:

Zad. 1 (4 pkt) - podzieliłem sobie na 3 przedziały, ale w tym momencie \(\displaystyle{ x \in \left\langle -3;3) \setminus \{0\}}\) zapomniałem wyłączyc \(\displaystyle{ 0}\) z przedziału. Jednak wcześniej napisałem, że \(\displaystyle{ 0}\) nie należy do dziedziny. Reszta w tym zadaniu wyszła mi OK.

Zad. 3 (4 pkt) - na początku podstawiłem \(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1 - \sin ^{2}x}}\) i napisałem, że to pod pierwiastkiem musi byc \(\displaystyle{ \ge 0}\). Na końcu wyszły mi trzy rozwiązania, ale po sprawdzeniu jedno odrzuciłem i wynik mam prawidłowy.

Zad. 6 (3 pkt) - zrobiłem prawidłowy rysunek i udowodniłem, że trójkąt jest rozwartokątny, ale nie starczyło mi czasu na resztę.

Zad. 9 (6 pkt) - obliczyłem prawidłowo pole podstawy, ale potem przyjąłem, że spodek wysokości ostrosłupa to punkt przecięcia środkowych podstawy

Zad. 10 (5 pkt) - na końcu zadania wyszło mi \(\displaystyle{ m= -3, m= -\frac32}\) (odrzuciłem) i \(\displaystyle{ \frac{m}{2}=m}\), co uznałem za sprzecznośc (nie wiem czemu, spieszyłem się). Jako odpowiedź podałem tylko \(\displaystyle{ m= -3}\).

Chciałbym, aby ktoś obeznany w temacie, kto wie, w jaki sposób ocenia się maturę, pomógł mi oszacowac orientacyjnie, ile punktów mogę stracic w tych zadaniach, bo resztę mam OK.

Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 22:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

romek88 pisze:Zad. 1 (4 pkt) - podzieliłem sobie na 3 przedziały, ale w tym momencie \(\displaystyle{ x \in \left\langle -3;3) \setminus \{0\}}\) zapomniałem wyłączyc \(\displaystyle{ 0}\) z przedziału. Jednak wcześniej napisałem, że \(\displaystyle{ 0}\) nie należy do dziedziny. Reszta w tym zadaniu wyszła mi OK.
Podejrzewam, że stracisz jeden punkt. Co z tego, że napisałeś, jak tego nie wykorzystałeś?
romek88 pisze:Zad. 3 (4 pkt) - na początku podstawiłem \(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1 - \sin ^{2}x}}\) i napisałem, że to pod pierwiastkiem musi byc \(\displaystyle{ \ge 0}\). Na końcu wyszły mi trzy rozwiązania, ale po sprawdzeniu jedno odrzuciłem i wynik mam prawidłowy.

Raczej nic nie stracisz.
romek88 pisze:Zad. 6 (3 pkt) - zrobiłem prawidłowy rysunek i udowodniłem, że trójkąt jest rozwartokątny, ale nie starczyło mi czasu na resztę.
Prawdopodobnie dostaniesz 1 pkt.
romek88 pisze:Zad. 9 (6 pkt) - obliczyłem prawidłowo pole podstawy, ale potem przyjąłem, że spodek wysokości ostrosłupa to punkt przecięcia środkowych podstawy
Prawdopodobnie dostaniesz 1 pkt.
romek88 pisze:Zad. 10 (5 pkt) - na końcu zadania wyszło mi \(\displaystyle{ m= -3, m= -\frac32}\) (odrzuciłem) i \(\displaystyle{ \frac{m}{2}=m}\), co uznałem za sprzecznośc (nie wiem czemu, spieszyłem się). Jako odpowiedź podałem tylko \(\displaystyle{ m= -3}\).
Ciężko powiedzieć, nie widząc rozwiązania. Może dostaniesz 3 pkt?

JK
Funkcja
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Funkcja »

mortan517 pisze:Czyli CKE przez następne 5 lat będzie wypuszczać maturę w dwóch formach?
Nie dotyczy to osób poprawiających maturę z przedmiotów nieobowiązkowych z tego co wiem. Matura z naszej podstawy programowej, będzie za rok dla szkół technicznych, oraz dla osób poprawiających przedmioty obowiązkowe. Jeśli ktoś chce poprawiać wynik z matury na niższy, obowiązuje go już nowa matura. Wydaje mi się, że informacja ta jest gdzieś zapisana na stronie CKE.

Czy mógłby mi ktoś również pomóc oszacować ile punktów dostanę, pomimo takich błędów:

zad.1 Dobrze narysowałam wykres, jednak wynik podałam w postaci: Dla \(\displaystyle{ x \in(- \infty ; -3) \ Y=-2}\), dla \(\displaystyle{ x \in\langle -3;3)\ Y = (-\infty;-2\rangle\cup \ (2; \infty )}\) dla \(\displaystyle{ x \in \langle 3; \infty ) \ Y= 2}\)

zad.2 Licząc dwa pierwiastki, jeden obliczyłam poprawnie, natomiast w drugim napisałam \(\displaystyle{ \frac{-2+4}{2}=2}\) Co nie zmieniło faktu, że wynik został odrzucony i pozostał tylko jeden prawidłowy w odpowiedzi.

zad.5 Zauważyłam, że okrąg opisany na trójkącie \(\displaystyle{ KLM}\) ma promień \(\displaystyle{ r}\), jednak nie zapisałam dlaczego tak jest (Zapisałam tylko, że promień \(\displaystyle{ r}\), jest promieniem okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ KLM}\) więc \(\displaystyle{ r=R}\)). Wynik mam ok.

zad.6 Zauważyłam, że kąty oparte na łukach są dwa razy mniejsze od kąta środkowego, jednak miałam błędny rysunek przez co ciąg nie wyszedł mi w poprawnej kolejności. Ostatecznie zmieniłam oznaczenia, jednak nie zmieniłam rysunku.

zad.7 Źle dodałam potęgi wszystkich \(\displaystyle{ q}\) i wyszło mi, że \(\displaystyle{ S= \log \ (a^{100} q^{1+2+3+...+99} )\ = \log \ (a^{100} q^{4948} ) = 100}\) \(\displaystyle{ a^{100} =10^{9998}}\) z czym już nie umiałam nic zrobić...

Jak myślicie, mocno pociachają za takie błędy, czy jakoś ujdzie?
Mam jeszcze pytanie co do dysleksji - czy ono w ogóle coś zmienia na maturze z matematyki?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 16 cze 2014, o 18:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Funkcja pisze:Mam jeszcze pytanie co do dysleksji - czy ono w ogóle coś zmienia na maturze z matematyki?
Tak, pojedyncze zadania mają "dyslektyczną" wersję klucza, która nie karze za "dyslektyczne" pomyłki.

JK
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: jackblack »

Jak myślicie, ile punktów dostanę za to niewyrzucenie w równaniu trygonometrycznym jednego z rozwiązań? Przy podnoszeniu do kwadratu nie założyłem, że cosinus musi być większy od zera.
patokpt
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: patokpt »

jackblack pisze:Jak myślicie, ile punktów dostanę za to niewyrzucenie w równaniu trygonometrycznym jednego z rozwiązań? Przy podnoszeniu do kwadratu nie założyłem, że cosinus musi być większy od zera.
Chyba ze 3/4 pkt. W najgorszym przypadku 2.

Co do egzaminu - Ta matura była z całą pewnością dość dużym szokiem dla wszystkich.. w tym dla mnie :/ To dobrze, że chcieli podwyższyć stopień trudności (bo rzeczywiście mature 2013 praktycznie każdy kto nawet średnio ogarniał materiał rozszerzony mógł napisać na 70-90%), ale ludzie - nie aż tak radykalnie! Moim zdaniem powinno się to robić stopniowo, a nie tak od razu w ciągu jednego roku. Ja się osobiście lekko zawiodłem bo będę mieć 40-50%, a liczyłem na dużo więcej (inna sprawa, że popełniłem masę błędów, a miałem szanse nawet na 70% - stres i te sprawy). Niektóre zadania były proste, ale większość jednak wymagała odejścia od schematów i dużo liczenia, na czym można się było niestety walnąć w wielu miejscach.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: jackblack »

@patokpt

Ja jestem dokładnie w takiej samej sytuacji jak Ty jeżeli chodzi o przewidywany wynik, oczekiwania i głupie błędy. Ja też oczekiwałem czegoś troszkę bardziej schematycznego (nie oszukujmy się). Nawet tego typu zadań nie przerobiłem[bo nie miałem ich w zbiorze, a zbirów miałem 2, poza tym robiłem jeszcze sporo zadań z internetu] a trudno jest w stresie czasem wpaść na dobry pomysł. Poza tym, jeszcze jedna sprawa: Jeżeli się robi zadania, to jeżeli się wie, jak coś zrobić, to trochę łagodzi nerwy, redukuje stres i można nawet spokojnie pomyśleć nad kolejnymi.. ale jeżeli się robi zadania, ale się nawet nie ma pewności, czy to jest słuszna droga i czy rozwiązanie jest dobrze, to niestety jest po ptakach.
Matiu
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Matiu »

Ile punktów mogę stracić za brak jednego przypadku w prawdopodobieństwie (przegapiłem 3=2+1 i przez to wyszło mi 19/120) i w zadaniu z ciągiem po "wciągnieciu" wszystkiego pod jeden logarytm gdy dodawałem potęgi ilorazu zrobiłem błąd rachunkowy przez co później wyszło mi \(\displaystyle{ 10^{51}}\)?
Wszeg
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Wszeg »

Jak myślicie, czy nie napisanie założenia \(\displaystyle{ \cos >0}\) w zadaniu 3 dyskwalifikuje całe rozwiązanie i otrzymam za zadanie 0 punktów?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 11:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Wojtuce
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Wojtuce »

Witam,

mam pytanie odnośnie tego zadania 7:

rozwiązałem je w dość specyficzny sposób, teraz w dzień po maturze sam się zastanawiam dlaczego tak a nie inaczej... Ale do rzeczy. Pierwszy warunek dałem tak:
\(\displaystyle{ a_1+a_3+a_5+…+a_{99}=100∗(a_2+a_4+a_6+...+a_{100}) \\
S_1=a_1+a_3+a_5+…+a_{99}= \frac{a_1+a_{99}}{2} \cdot 50 \\
S_2=a_2+a_4+a_6+…+a_{100}= \frac{a_2+a_{100}}{2} \cdot 50}\)

Rozwiązując dalej pierwszy warunek wyszło mi:
\(\displaystyle{ a_1+a_1q^{98}=100a_1q+100a_1q^{99}}\)
Po przerzuceniu na lewą stronę doszedłem do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ a1(1+q^{98})(1-100q)=0}\)
Tak więc wyszło, że \(\displaystyle{ a_1=0 \vee q^{98}=−1}\) (co daje sprzeczność)\(\displaystyle{ \vee q= \frac{1}{100}}\)

Później wyszło mi tak jak w odpowiedziach, \(\displaystyle{ a_1=10^{100}}\).

Wracając do mojego pytania. Czy całe zadanie, mimo dobrego ostatecznego wyniku, zostanie wyzerowane ze względu na zły wzór na sumę na początku? Czy może utną np 1 punkt? Czy może w ogóle nic nie zrobią i dadzą max (6 pkt.)? Wydaje mi się, że w tym wypadku zastosowanie "trochę innego wzoru" nie miało to wpływu na rozwiązanie.

Dziękuję i pozdrawiam,
Wojjan
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 14:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a: indeksy. Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ