Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
agggnes
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Post autor: agggnes »

sinus alfa pisze:No i wszystko byłoby ok, gdyby było na to więcej czasu. Z poprzednich matur z automatu można było zrobić nawet z 3/4 całego testu, a z tej może ze 2, 3 zadania? I gdyby chociaż można było to pisać o pół godziny dłużej, to jestem niemal pewien że poszłoby to lepiej wszystkim.
Dokładnie tak. Ta matura rzeczywiście była trudniejsza, ale nie przez konieczność znania jakichś skomplikowanych twierdzeń, tylko właśnie przez obszerne rachunki, dużo warunków do jednego zadania. Ja nigdy na maturach z matmy nie musiałam się martwić o czas- zostawało mi go aż za dużo. A tutaj albo powinni wyrzucić chociaż jedno zadanie, albo ze 2 uprościć. Jestem strasznie zła, bo popełniłam 2 głupie błędy, stać mnie było na dużo więcej. Gdybym miała jeszcze chociaż pół godziny
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: jackblack »

Jak myślicie, ile dostanę pkt za policzenie pola podstawy bryły w zadaniu 9? Policzyłbym wszystko do końca, i nawet tak zrobiłem, ale się okazuje, że źle wyliczyłem promień okręgu opisanego i całe zadanie poszło się paść..A czy w zadaniu 4 za wyliczenie omegi dostanę chociaż punkt?

Pozdrawiam serdecznie.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

jackblack pisze:A czy w zadaniu 4 za wyliczenie omegi dostanę chociaż punkt?
Chodzi Ci chyba o zadanie \(\displaystyle{ 11}\). Podobno kiedyś tak było, a teraz już nie. Można było bez czytania treści napisać \(\displaystyle{ |\Omega|=2}\) i miało się punkt.
Burkat
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Burkat »

jackblack pisze:Policzyłbym wszystko do końca, i nawet tak zrobiłem, ale się okazuje, że źle wyliczyłem promień okręgu opisanego i całe zadanie poszło się paść..
Jeżeli jest to tylko błąd obliczeniowy dostaniesz 5/6p. Jeżeli obliczyłeś podstawę, a potem rozwiązywałeś niepoprawną metodą spodziewałbym się 1/6p.
arturo91
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: arturo91 »

Punkty przyznawane są do pierwszego błedu w zadaniu
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

arturo91 pisze:Punkty przyznawane są do pierwszego błedu w zadaniu
Hmmm... No powiedzmy...

JK
HastiaN
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: HastiaN »

Ciesze się, że trochę zmienił się wasz sposób patrzenia na maturę.

AD.1 Wiem, że mamy tu samych profesorów matematyki, samych korepetytorów i asów tej pięknej dziedziny sztuki, dlatego niezależnie od matury wasz werdykt jest taki sam - " nie była zła"

AD.2 Co do schematów ... Jak myślicie, czego uczą nas w szkołach ? Uczą schematów. "Takie zadania były na poprzedniej maturze, tak się uczymy robić." A na tej maturze schemat był zupełnie inny, zgodze się 2 zadania banalne.

AD.3 Zadania były inne ... Wiem co to znaczy. Wiecie ile jest czasu na zadanie ? Około 15 minut na jedno. Jak w tym czasie masz je poprawnie zanalizować i obliczyć ? Takie zadania widzieliśmy pierwszy raz w życiu, nie dość, że stres robi swoje, to jeszcze widzisz coś pierwsze w życiu. I proszę nie mówcie, że ktoś mało robi, siedziałem jak większość długie godziny pisząc poprzednie matury na 80%.

Liczę tylko, że progi mocno spadną na kierunki techniczne, a poprzednie roczniki zajmą niezbyt dużo miejsc. Tak około 25% )
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 09:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisz staranniej.
michauuek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michauuek »

Myślicie ,że progi na ekonomię na UW spadną chociaż o 2-3 punkty. Matma nie poszła mi źle ,ale mam głupie błędy ,bo nie zdążyłem wszystkiego sprawdzić. Jak myślicie ile dostanę punktów za zadanie z tą prostą, jezeli w ostatnim przekształceniu podstawilem zla liczbe i wyszedl mi inny wynik : 2 czy 3 na 4? A jak były te kąty i napisalem \(\displaystyle{ \alpha, 2\alpha}\) i \(\displaystyle{ 3\alpha}\) i wyszedl mi ciag arytmetyczny ale powinien pomnozyc do razy dwa to dostanę jakis punkt?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 14:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

AD.1 Wiem, że mamy tu samych profesorów matematyki, samych korepetytorów i asów tej pięknej dziedziny sztuki, dlatego niezależnie od matury wasz werdykt jest taki sam - " nie była zła"
Nie. Obiektywnie to można napisać. Patrzę się na rozwiązania i widzę klepanie klepanie klepanie, więc jeśli ktoś przez trzy lata stukał zadanka to powinien być zadowolony z takiej matury
A na tej maturze schemat był zupełnie inny, zgodze się 2 zadania banalne.
jaki niby?
AD.3 Zadania były inne ... Wiem co to znaczy. Wiecie ile jest czasu na zadanie ? Około 15 minut na jedno. Jak w tym czasie masz je poprawnie zanalizować i obliczyć
Ale tutaj nic nie było do analizowania w \(\displaystyle{ 9}\) zadaniach. Po prostu się jechało i tylko liczyć bylo trzeba w miarę szybko. Z takim podejściem nie masz co na studia iść, zobaczysz wtedy co to jest trudny egzamin i nie bedziesz mial \(\displaystyle{ 16}\) minut na zadanie
akie zadania widzieliśmy pierwszy raz w życiu, nie dość, że stres robi swoje, to jeszcze widzisz coś pierwsze w życiu. I proszę nie mówcie, że ktoś mało robi, siedziałem jak większość długie godziny pisząc poprzednie matury na 80%.
No to tych \(\displaystyle{ 20}\) procent zabraklo w przygotowaniu co wyszlo dzisiaj. Stres chyba kazdy z nas rozumie, ale patrząc na spokojnie nie była aż tak trudna matura jak piszesz
Banner
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Banner »

Ta matura na pewno była o wiele trudniejsza od tej z zeszłego roku. Owszem, do zrobienia, ale dużo liczenia i łatwo o jakieś byki. Poza tym stres. Pierwsze zadanie, darmowe 8%, kompletnie źle zrobiłem. Zadanie z ciągiem - na maturze nie wiedziałem jak się za to zabrac, a w domu, na spokojnie niecałe 5 minut roboty. Przy tym akurat mało liczenia było. Ogólnie trzeba było po parę razy polecenia czytac, bo zawierały dużo informacji.
Poza tym mam pytanie. Wiem, że nie ma jeszcze klucza, ale jak myslicie, ile punktów zabiorą w zadaniu z równaniem trygonometrycznym, jeśli przy podnoszeniu do kwadratu nie uwzględniłem dziedziny i w końcowym rozwiązaniu napisałem 5/6 pi? Może byc tak, że dadzą zero, czy tylko jeden punkt odejmą, jak reszta jest poprawnie? I jeszcze w zadaniu 10 (to z parametrem m) przy równaniu, którego rozwiązaniem było zero napisałem, że nie ma rozwiązania. Reszta dobrze. Ile, Waszym zdaniem, punktów obetną?
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

Wy wszyscy myślicie, że matura to powinien być teścik, w którym każdy, który się przygotował powinien dostać \(\displaystyle{ 90 \% - 100 \%}\). NIEPRAWDA. Matura ma różnicować. Wynik o którym pisałem powinni osiągać tylko wybitni, a nie "piątkowi uczniowie". Cieszę się, że była w Waszym odczuciu trudna - taka powinna być.

Kwestia tego, że starsze roczniki mogą na swoich maturach łatwiej wejść - no życie. W którymś momencie trzeba było zakończyć te łatwiutkie matury. Choć mimo wszystko brakuje mi w tegorocznym arkuszu paru zadań dosłownie trywialnych i jednego-dwóch kosmicznych. Bo arkusz sam w sobie jest średnio-trudny raczej i to tak jednolicie.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, o 14:42 przez Marcinek665, łącznie zmieniany 1 raz.
michauuek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michauuek »

odpowie mi ktoś na pytanie ? myslicie czy wynik 86-90 jest dobry z tej matury?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

Jest dobry.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

HastiaN pisze: AD.3 Zadania były inne ... Wiem co to znaczy. Wiecie ile jest czasu na zadanie ? Około 15 minut na jedno. Jak w tym czasie masz je poprawnie zanalizować i obliczyć ? Takie zadania widzieliśmy pierwszy raz w życiu, nie dość, że stres robi swoje, to jeszcze widzisz coś pierwsze w życiu.
Jak dadzą zadania, które gdzieś wcześniej można było znaleźć w internecie, to źle. Jak dadzą nowe zadania, to też źle. Nie da się każdemu dogodzić.
schleswig
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: schleswig »

michauuek pisze:odpowie mi ktoś na pytanie ?
To zależy jakie błędy zrobiłeś, trochę mało precyzujesz w poprzedniej wiadomości. Co innego dokonać czegoś takiego jak ja w zadaniu z turystą na maturze podstawowej, czyli \(\displaystyle{ \frac{7}{2} = 3}\), za co prawdopodobnie stracę jeden punkt, a co innego podstawić do wzoru złą wartość, bo np. nie rozumiesz (albo nie stwarzasz dla egzaminatora powodów, by uważał, że mimo błędu rozumiesz), w jaki sposób wylicza się równanie prostej. Wtedy stracisz prawdopodobnie więcej.
ODPOWIEDZ