Zarobki po matematyce
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Podziękował: 65 razy
Zarobki po matematyce
A jaka jest zdawalność? Bo słyszałem, że są bardzo trudne i jest ich kilka, ale nigdy nie widziałem żadnych danych.
-
robertm19
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Zarobki po matematyce
Ciężko się wypowiedzieć na temat zdawalności. Myślę, że średnio 20-30% przystępujących. Choć zdarzyło mi się uczestniczyć w jednym gdzie tylko jedna osoba zdała.
- VillagerMTV
- Użytkownik

Zarobki po matematyce
To spodziewałem się czegoś na poziomie kilku procent. A studiowałeś matematykę o konkretnej specjalizacji?
-
robertm19
- Użytkownik

Zarobki po matematyce
Tak, konkretnie aktuarialnej na egzaminy chodzą ludzie także po innych kierunkach. Chodzą też starsi ludzie, którzy pracują od lat w aktuariacie i muszą robić egzaminy
- VillagerMTV
- Użytkownik

Zarobki po matematyce
Jest gdzieś w Polsce specjalność aktuarialna? Nie wiedziałem.robertm19 pisze:Tak, konkretnie aktuarialnej
Głównie pewnie matematyka (różne specjalności) i fizyka? Czy się mylę?robertm19 pisze:na egzaminy chodzą ludzie także po innych kierunkach
Niedługo nie będą musieli, bo praktyka + studia matematyczne wystarczą.robertm19 pisze:Chodzą też starsi ludzie, którzy pracują od lat w aktuariacie i muszą robić egzaminy
-
robertm19
- Użytkownik

Zarobki po matematyce
1. Tak, są przykładowo, studia drugiego stopnia na UW lub AGH.VillagerMTV pisze:Jest gdzieś w Polsce specjalność aktuarialna? Nie wiedziałem.robertm19 pisze:Tak, konkretnie aktuarialnej
Głównie pewnie matematyka (różne specjalności) i fizyka? Czy się mylę?robertm19 pisze:na egzaminy chodzą ludzie także po innych kierunkach
2. Spotkałem osobę po metodach ilościowych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Zarobki po matematyce
Na UWr jest ścieżka aktuarialna na II stopniu na specjalności "Zastosowania rachunku prawdopodobieństwa i statystyki".robertm19 pisze:1. Tak, są przykładowo, studia drugiego stopnia na UW lub AGH.
JK
- leszczu450
- Użytkownik

- Podziękował: 1589 razy
Zarobki po matematyce
Jan Kraszewski, a czy wie Pan coś o SGH i kierunku matematyczno-finansowym ? Nie mówię o aktuariacie. Mam na myśli coś pokrewnego, ale nie to. Czuję, ze tych aktuariuszy w ciągu najbliższych kilku lat wyjdzie sporo, a nawet jeśli nie każdy zda egzamin, to z pewnością każdy będzie szukał roboty w tym samym sektorze- ubezpieczenia. A czy jest jakaś inna ścieżka? Szukam czegoś takiego. Szczerze mówiąc bardziej chciałbym coś liczyć i żeby większy związek miało to z matmą niż z finansami. Ma Pan jakąkolwiek wiedzę na ten temat? Albo może wie Pan, gdzie takie wiadomości zdobędę?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Zarobki po matematyce
Nie sądzę - wiele osób to planuje, ale życie weryfikuje te zamierzenia.leszczu450 pisze:Jan Kraszewski, a czy wie Pan coś o SGH i kierunku matematyczno-finansowym ?[/latex]
Nie.
leszczu450 pisze:Czuję, ze tych aktuariuszy w ciągu najbliższych kilku lat wyjdzie sporo,
JK
-
Prefix
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zarobki po matematyce
Jako zainteresowany tematem sprostuję kilka rzeczy, które tu zostały napisane
Pracować jako aktuariusz to można z ulicy (jak Cię będą chcieli), ale być licencjonowanym to już nie.VillagerMTV pisze:Ale nie trzeba już zdać egzaminu aktuarialnego, żeby pracować jako aktuariusz.
Dopiero za co najmniej 6 lat będą tego skutki jak w 2015 roku powstaną kierunki studiów pozwalająca na zwolnienie z części egzaminów i w 2020 wyjdą pierwsi absolwenci.VillagerMTV pisze:Wystarczą studia matematyczne (może nawet fizyczne) i praktyka.
Egzaminy na pewno będą i nikt ich nie planuje zlikwidować. Co do drugiej wypowiedzi - zgadzam się.robertm19 pisze:Dlatego trzeba działać póki są te egzaminy. Całkiem inaczej pracodawca będzie patrzył na ciebie kiedy bedzie widział w CV licencję uzyskaną po zdanych egzaminach a nie po deregularyzacji zawodu. Tak uważam.
Organizator się nie zmieni, rejestr aktuariuszy pozostanie nadal.Jan Kraszewski pisze:Po prostu nie będą obowiązkowe, może zmieni się ich organizator, ale myślę, że jakiś system certyfikacji pozostanie.
Nieprawda. Staż dla wszystkich będzie skrócony do 12 miesięcy, bez względu na to, jak zaliczyli egzamin. Poza tym "egzamin i od razu praca" to też niezbyt prawdziwe stwierdzenie, bo w praktyce to się jedno z drugim nakłada.VillagerMTV pisze:Są i będą, bo mają byćsą dwie drogi. Jedna to egzamin i od razu praca, druga to studia matematyczne i długie przyuczanie się pod okiem aktuariusza.robertm19 pisze: Egzaminy dalej są organizowane.
15-20%.VillagerMTV pisze:A jaka jest zdawalność?
Na SGH na przykład. I to chyba obecnie uczelnia, która wypuszcza znaczną część zdających egzaminy z wynikiem pozytywnym (piszę z doświadczenia i ze słyszenia)VillagerMTV pisze:Jest gdzieś w Polsce specjalność aktuarialna? Nie wiedziałem.
NIE, ponieważ prawo nie działa wstecz i to będzie dotyczyło tylko przyszłych absolwentów, którzy skończą specjalnie utworzone ścieżki na (podobno) międzywydziałowych, utworzonych kierunkach.VillagerMTV pisze:Niedługo nie będą musieli, bo praktyka + studia matematyczne wystarczą.
Dokładnie.Jan Kraszewski pisze: Nie sądzę - wiele osób to planuje, ale życie weryfikuje te zamierzenia.
- VillagerMTV
- Użytkownik

Zarobki po matematyce
@Prefix
Dziękuję za sprostowanie i nowe wiadomości.
Myślałem, że nie będzie to na zasadzie nowych studiów, a utworzeniu listy dopuszczających z obeznych kierunków.
Dziękuję za sprostowanie i nowe wiadomości.
Myślałem, że nie będzie to na zasadzie nowych studiów, a utworzeniu listy dopuszczających z obeznych kierunków.
-
Prefix
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zarobki po matematyce
Zdałem 10 marca PiS oraz majątek. Podchodzę do finansowej za 3 tygodnie.robertm19 pisze:Prefix, udało się coś zdać ostatnio? Do jakich teraz podchodzisz?