Na przykład przez podstawienie:
\(\displaystyle{ 1-x ^{2} =t}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =1-t}\)
\(\displaystyle{ dx= \frac{dt}{-2x}}\)
Po podstawieniu:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x ^{3} }{ \sqrt{t} } \cdot \frac{dt}{-2x}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \cdot \int_{}^{} \frac{x ^{2} }{ \sqrt{t} } dt}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \cdot \int_{}^{} \frac{1-t }{ \sqrt{t} } dt}\)
Całka nieoznaczona.
-
xsenon
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
Całka nieoznaczona.
Jeszcze zostały mi 2 całeczki z którymi mam problem.. Siedziałem bardzo długo i próbowałem na różne sposoby... Może ktoś mi je rozwiązać?
1) \(\displaystyle{ \int_{}^{} x \sin^2x dx}\)
2) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x^2 \sin x}{\cos^3x} dx}\)
1) \(\displaystyle{ \int_{}^{} x \sin^2x dx}\)
2) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x^2 \sin x}{\cos^3x} dx}\)
- filiipp666
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Całka nieoznaczona.
W pierwszej całce przez części. Całkując \(\displaystyle{ \sin^2 x}\) zniknie nam potem \(\displaystyle{ x}\), bo \(\displaystyle{ x'=1}\)
Gdybyś miał problem ze scałkowaniem \(\displaystyle{ \sin^2 x}\) wykorzystaj jedynkę trygonometryczną i tożsamość \(\displaystyle{ \cos 2x = \cos^2 x - \sin^2 x}\)
Gdybyś miał problem ze scałkowaniem \(\displaystyle{ \sin^2 x}\) wykorzystaj jedynkę trygonometryczną i tożsamość \(\displaystyle{ \cos 2x = \cos^2 x - \sin^2 x}\)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, o 01:47 przez filiipp666, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Całka nieoznaczona.
W drugiej dwukrotnie przez części. Najpierw całkuj \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos ^{3} x}}\) (podstawienie \(\displaystyle{ t=\cos x}\) i automatycznie wychodzi), różniczkuj \(\displaystyle{ x ^{2}}\); następnie całkuj \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2}x }}\) (znana pochodna), różniczkuj \(\displaystyle{ x}\)