Całka nieoznaczona.
-
xsenon
- Użytkownik

- Posty: 94
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
Całka nieoznaczona.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych całek.
a) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{e^{3x}}{e^{2x} +1} dx}\)
Podstawiłem za \(\displaystyle{ e^x=t}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t^3}{t^2+1}}\) nie wiem co dalej...
b) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x^2 \arctan x}{1+x^2} dx}\)
a) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{e^{3x}}{e^{2x} +1} dx}\)
Podstawiłem za \(\displaystyle{ e^x=t}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t^3}{t^2+1}}\) nie wiem co dalej...
b) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x^2 \arctan x}{1+x^2} dx}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2014, o 22:35 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Całka nieoznaczona.
Źle podstawiasz. Masz \(\displaystyle{ \dd t=e^x \dd x}\), więc \(\displaystyle{ e^{3x}\dd x=t^2\dd t}\).xsenon pisze: a) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{e^{3x}}{e^{2x} +1} dx}\)
Podstawiłem za \(\displaystyle{ e^x=t}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t^3}{t^2+1}}\) nie wiem co dalej...
\(\displaystyle{ x^2\arctan x=(x^2+1)\arctan x-\arctan x}\).xsenon pisze: b) \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x^2 \arctan x}{1+x^2} dx}\)
-
xsenon
- Użytkownik

- Posty: 94
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
Całka nieoznaczona.
W pkt. a po podstawieniu wyszło mi \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t^2}{t^2+1} dt}\) Nie wiem jak dalej zrobić...
W pkt. b Twoja podpowiedź mi nic nie dała, dopiero zaczynam, Czy ktoś może zrobić w całości te całki, abym mógł to przeanalizować kro po kroku? Z góry dziękuję.
W pkt. b Twoja podpowiedź mi nic nie dała, dopiero zaczynam, Czy ktoś może zrobić w całości te całki, abym mógł to przeanalizować kro po kroku? Z góry dziękuję.
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Całka nieoznaczona.
Podstaw to do całki i podziel na sumę dwóch całek zgodnie ze znakiem minusa.xsenon pisze: W pkt. b Twoja podpowiedź mi nic nie dała
Dodaj i odejmij jedynkę i postępuj dalej zgodnie ze wskazówką do b) - podziel na dwie całki.xsenon pisze:W pkt. a po podstawieniu wyszło mi \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{t^2}{t^2+1} dt}\) Nie wiem jak dalej zrobić...
-
xsenon
- Użytkownik

- Posty: 94
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
Całka nieoznaczona.
Dziękuję Wam za pomoc. Wszystko wyszło tak jak powinno.
Ale mam jeszcze taką całkę i nie wiem jak ją ugryźć. Na zastosowałem metodę przez części a następnie podstawienie \(\displaystyle{ \arcsin x = t}\) ale coś mi nie wychodzi...
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x \arcsin x}{ \sqrt{1-x^2} }dx}\)
Ale mam jeszcze taką całkę i nie wiem jak ją ugryźć. Na zastosowałem metodę przez części a następnie podstawienie \(\displaystyle{ \arcsin x = t}\) ale coś mi nie wychodzi...
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x \arcsin x}{ \sqrt{1-x^2} }dx}\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 17:36 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Ambrose
- Użytkownik

- Posty: 52
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: D-ca
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Całka nieoznaczona.
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x \arcsin x}{ \sqrt{1-x^2} }dx}\)
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{\arcsin \left( x\right) }{ \sqrt{1-x ^{2} } }}\)
funkcją \(\displaystyle{ f\left( x\right)}\) będzie \(\displaystyle{ x}\), natomiast \(\displaystyle{ g'\left( x\right)}\) będzie \(\displaystyle{ \frac{\arcsin \left( x\right) }{ \sqrt{1-x ^{2} } }}\)
rozwiązanie przez podstawienie, gdzie \(\displaystyle{ \arcsin \left( x\right) =t}\)
zatem \(\displaystyle{ g\left( x\right)}\) będzie równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot arc \sin ^{2} \left( x\right)}\)
W efekcie otrzymujemy równanie:
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{1}{2} \cdot arc \sin ^{2} \left( x\right) - \frac{1}{2} \cdot \int_{}^{} arc \sin ^{2} \left( x\right)dx}\)
Rozwiązanie całki \(\displaystyle{ \int_{}^{} arc \sin ^{2} \left( x\right)dx}\) jest choćby tutaj:
46045.htm
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{\arcsin \left( x\right) }{ \sqrt{1-x ^{2} } }}\)
funkcją \(\displaystyle{ f\left( x\right)}\) będzie \(\displaystyle{ x}\), natomiast \(\displaystyle{ g'\left( x\right)}\) będzie \(\displaystyle{ \frac{\arcsin \left( x\right) }{ \sqrt{1-x ^{2} } }}\)
rozwiązanie przez podstawienie, gdzie \(\displaystyle{ \arcsin \left( x\right) =t}\)
zatem \(\displaystyle{ g\left( x\right)}\) będzie równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot arc \sin ^{2} \left( x\right)}\)
W efekcie otrzymujemy równanie:
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{1}{2} \cdot arc \sin ^{2} \left( x\right) - \frac{1}{2} \cdot \int_{}^{} arc \sin ^{2} \left( x\right)dx}\)
Rozwiązanie całki \(\displaystyle{ \int_{}^{} arc \sin ^{2} \left( x\right)dx}\) jest choćby tutaj:
46045.htm
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 17:37 przez Ambrose, łącznie zmieniany 2 razy.
-
xsenon
- Użytkownik

- Posty: 94
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
Całka nieoznaczona.
A jakimi metodami rozwiązać te całki ?
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{arc \sin x}{x^2} dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} x^2 * arc\sin x dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{arc \sin x}{x^2} dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} x^2 * arc\sin x dx}\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2014, o 19:35 przez xsenon, łącznie zmieniany 3 razy.
-
xsenon
- Użytkownik

- Posty: 94
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
Całka nieoznaczona.
yorgin pisze:Na dobry początek całkując przez części
\(\displaystyle{ f=\arcsin x\qquad g'=\frac{1}{x^2}}\)
Zrobiłem tak i powstała mi następna taka całka:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{x \sqrt{1-x^2} } dx}\)
Czy ktoś mógłby mi pomóc z tą całką?
-
xsenon
- Użytkownik

- Posty: 94
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
Całka nieoznaczona.
rafalpw pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{x \sqrt{1-x^2} }=\frac{x}{x^2 \sqrt{1-x^2} }}\)
Podstaw \(\displaystyle{ t= \sqrt{1-x^2}}\) .
Otrzymałem \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{t^2-1}dt}\)
Czy dalej coś się z tym zrobić?
-
Ambrose
- Użytkownik

- Posty: 52
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: D-ca
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Całka nieoznaczona.
\(\displaystyle{ \frac{1}{t^2-1}= \frac{A}{\left( t+1\right) } + \frac{B}{\left( t-1\right) }}\)
\(\displaystyle{ 1=A \cdot t-A+B \cdot t+B}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A=- \frac{1}{2} \\ B= \frac{1}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 1=A \cdot t-A+B \cdot t+B}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A=- \frac{1}{2} \\ B= \frac{1}{2} \end{cases}}\)
-
xsenon
- Użytkownik

- Posty: 94
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
Całka nieoznaczona.
Wszystko wyszło tak jak powinno.
A ktoś ma pomysł na taką całkę?
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x^3}{ \sqrt{1-x^2} } dx}\)
A ktoś ma pomysł na taką całkę?
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x^3}{ \sqrt{1-x^2} } dx}\)
