zależności pomiędzy dwoma zbiorami:

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak to nie zmienia? Przecież masz kwantyfikatory w innej kolejności.

JK
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 696 razy

Post autor: tukanik »

robię drugi przykład:
Jakie zależności są pomiędzy \(\displaystyle{ \bigcap \bigcup_{i \in I } A_i \ \mbox{oraz} \ \bigcup_{i\in I} \bigcap A_i}\)
\(\displaystyle{ B = \bigcup_{i \in I}A_i \\
x \in \bigcap B \Leftrightarrow (\forall k \in B) x \in k \Leftrightarrow (\forall k) ( \exists i \in I )(k\in A_i \wedge x \in k)\\ \\
B_i = \bigcap A_i \\
x \in \bigcup_{i \in I } B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I) x \in B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I )(\forall m \in A_i) ( x\in m)}\)

Stąd widać równość.
Teraz nie masz wyjścia, musisz powiedzieć, że dobrze bez żadnego ale

-- 10 lis 2013, o 23:39 --
Jak to nie zmienia? Przecież masz kwantyfikatory w innej kolejności.
Kiedy ja się tego nauczę?

\(\displaystyle{ (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b)}\)
yorgin mi mówił kiedyś o takiej implikacji:
\(\displaystyle{ (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b) \rightarrow (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b)}\)
A teraz chyba już możemy wyciągnąć wyciągnąć to \(\displaystyle{ b}\) z koniunkcji? \(\displaystyle{ (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b) \Leftrightarrow (\forall i\in I)(\exists b\in A_i ) x \in b}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 00:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

tukanik pisze:Jakie zależności są pomiędzy \(\displaystyle{ \bigcap \bigcup_{i \in I } A_i \ \mbox{oraz} \ \bigcup_{i\in I} \bigcap A_i}\)
\(\displaystyle{ B = \bigcup_{i \in I}A_i \\
x \in \bigcap B \Leftrightarrow (\forall k \in B) x \in k \Leftrightarrow (\forall k) ( \exists i \in I )(k\in A_i \wedge x \in k)\\ \\
B_i = \bigcap A_i \\
x \in \bigcup_{i \in I } B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I) x \in B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I )(\forall m \in A_i) ( x\in m)}\)

Stąd widać równość.
Teraz nie masz wyjścia, musisz powiedzieć, że dobrze bez żadnego ale
Rozpisane dobrze, ale jak Ty zauważyłeś z tego równość pozostanie Twoją słodką tajemnicą...
tukanik pisze:\(\displaystyle{ (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b)}\)
yorgin mi mówił kiedyś o takiej implikacji:
\(\displaystyle{ (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b) \rightarrow (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b)}\)
A teraz chyba już możemy wyciągnąć wyciągnąć to \(\displaystyle{ b}\) z koniunkcji? \(\displaystyle{ (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b) \Leftrightarrow (\forall i\in I)(\exists b\in A_i ) x \in b}\)
Zgadza się. I jaki stąd wniosek?

JK
tukanik
Użytkownik
Użytkownik

Rozpisane dobrze, ale jak Ty zauważyłeś z tego równość pozostanie Twoją słodką tajemnicą...
Nie pozostanie, bo się z Tobą ją podzielę. Tylko nikomu nie mów

\(\displaystyle{ x \in \bigcap B \Leftrightarrow (\forall k \in B) x \in k \Leftrightarrow (\forall k) ( \exists i \in I )(k\in A_i \wedge x \in k)\\ x \in \bigcup_{i \in I } B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I) x \in B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I )(\forall m \in A_i) ( x\in m)}\)
Wiem, że tu z tej implikacji nie możemy skorzystać, bo pierwszy w kolejności jest kwantyfikator ogólny.
Ale ja myślę tak:
Skoro w pierwszym dla każdego \(\displaystyle{ k}\) istnieje \(\displaystyle{ i}\) w \(\displaystyle{ I}\) takie, że każde \(\displaystyle{ k}\) należy do \(\displaystyle{ A_i}\) i \(\displaystyle{ x}\) należy do \(\displaystyle{ k}\)

W drugim istnieje takie \(\displaystyle{ i}\), że dla każdego \(\displaystyle{ m}\) należącego do \(\displaystyle{ A_i}\) mamy \(\displaystyle{ x}\) należy do \(\displaystyle{ m}\).
Ja tu nie widzę różnicy, skąd Ty ją widzisz?

-- 11 lis 2013, o 10:51 --

w tym drugim też proszę o wyjaśnienie. Po prostu mam problem z tymi zapisami. Bo raz jest tak, że zapisujesz koniunkcję, nie wiem kiedy tak wolno a kiedy nie. Powiedz proszę
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 16:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

tukanik pisze:\(\displaystyle{ x \in \bigcap B \Leftrightarrow (\forall k \in B) x \in k \Leftrightarrow (\forall k) ( \exists i \in I )(k\in A_i \wedge x \in k)\\ x \in \bigcup_{i \in I } B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I) x \in B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I )(\forall m \in A_i) ( x\in m)}\)
Wiem, że tu z tej implikacji nie możemy skorzystać, bo pierwszy w kolejności jest kwantyfikator ogólny.
Ale ja myślę tak:
Skoro w pierwszym dla każdego \(\displaystyle{ k}\) istnieje \(\displaystyle{ i}\) w \(\displaystyle{ I}\) takie, że każde \(\displaystyle{ k}\) należy do \(\displaystyle{ A_i}\) i \(\displaystyle{ x}\) należy do \(\displaystyle{ k}\)

W drugim istnieje takie \(\displaystyle{ i}\), że dla każdego \(\displaystyle{ m}\) należącego do \(\displaystyle{ A_i}\) mamy \(\displaystyle{ x}\) należy do \(\displaystyle{ m}\).
Ja tu nie widzę różnicy, skąd Ty ją widzisz?
To bardzo proste, różnica wynika z kolejności kwantyfikatorów. W pierwszym każde \(\displaystyle{ k}\), do którego należy \(\displaystyle{ x}\), należy do pewnego (swojego osobistego) \(\displaystyle{ A_i}\). W drugim istnieje jedno \(\displaystyle{ A_i}\), wspólne dla wszystkich \(\displaystyle{ m}\), do których należy \(\displaystyle{ x}\).
tukanik pisze:w tym drugim też proszę o wyjaśnienie. Po prostu mam problem z tymi zapisami. Bo raz jest tak, że zapisujesz koniunkcję, nie wiem kiedy tak wolno a kiedy nie. Powiedz proszę
Pokazałeś

\(\displaystyle{ x\in \bigcup C \Leftrightarrow (\exists b \in C ) x \in b \Leftrightarrow(\exists b \in \bigcap_{i \in I } A_i ) x \in b \Leftrightarrow(\exists b )(b\in \bigcap_{i \in I } A_i \land x \in b) \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow (\exists b )\left( (\forall i\in I)(b\in A_i\right) \land x \in b) \Leftrightarrow (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b) \Rightarrow \\ \Rightarrow (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b) \Leftrightarrow (\forall i\in I)(\exists b\in A_i ) x \in b\Leftrightarrow (\forall i \in I ) (x \in B_i) \Leftrightarrow\\ \Leftrightarrow x \in \bigcap_{i \in I } B_i}\)

co daje

\(\displaystyle{ \bigcup \bigcap_{i \in I} A_i \subseteq \bigcap_{i \in I } \bigcup A_i}\)

JK
tukanik
Użytkownik
Użytkownik

ok, jasne.
Ta implikacja działa tylko jeżeli na początku jest taka postać kwantyfikatora egzystencjalnego:
\(\displaystyle{ \exists b}\)
bez żadnego dodatkowego warunku, np. \(\displaystyle{ \exists b \in k}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

tukanik pisze:Ta implikacja działa tylko jeżeli na początku jest taka postać kwantyfikatora egzystencjalnego:
\(\displaystyle{ \exists b}\)
bez żadnego dodatkowego warunku, np. \(\displaystyle{ \exists b \in k}\)

JK
tukanik
Użytkownik
Użytkownik

\(\displaystyle{ (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b)}\)
Tu możemy zamienić kwantyfikatory, prawda?
Czy moglibyśmy tu:?
\(\displaystyle{ (\exists b\in P )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b)}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

No w życiu! Ani tu, ani tu nie możesz zamienić kwantyfikatorów!

JK
tukanik
Użytkownik
Użytkownik

może mnie źle zrozumiałeś
Chodzi mi o zamienienie kolejności
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Dalej Cię nie rozumiem.

JK
bough
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bough »

Może się wtrącę i napiszę przykład na to, że nie można zmieniać kolejności kwantyfikatorów. Rozważmy 2 zdania:
\(\displaystyle{ \forall_{x\in\mathbb{R}}\exists_{y\in \mathbb{R}} x \leq y}\),
\(\displaystyle{ \exists_{y\in \mathbb{R}}\forall_{x\in\mathbb{R}} x \leq y}\).

Pierwsze zdanie mówi, że dla każdej liczby rzeczywistej istnieje liczba od niej większa lub równa (jest to prawda).
Drugie mówi, że istnieje liczba rzeczywista większa (lub równa) od wszystkich innych (fałsz).
tukanik
Użytkownik
Użytkownik

Dobra, poradzę sobie
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Jan Kraszewski pisze:Dalej Cię nie rozumiem.
Nie rozumiałem Cię, bo mówiłem właśnie o tym, że nie można zamieniać kolejności...

JK
tukanik
Użytkownik
Użytkownik

Ale jest przecież implikacja, która to robi.
Ok, masz rację. Nie można zamieniać kolejności. To jest totalna bzdura. Istnieje jednak implikacja która w takim szczególnym przypadku działa i nie jest to wcale jakiś nadzwyczajne, bo to widać.
Teraz ok?
ODPOWIEDZ