zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Jak to nie zmienia? Przecież masz kwantyfikatory w innej kolejności.
JK
JK
-
tukanik
- Użytkownik

- Podziękował: 696 razy
robię drugi przykład:
Jakie zależności są pomiędzy \(\displaystyle{ \bigcap \bigcup_{i \in I } A_i \ \mbox{oraz} \ \bigcup_{i\in I} \bigcap A_i}\)
\(\displaystyle{ B = \bigcup_{i \in I}A_i \\
x \in \bigcap B \Leftrightarrow (\forall k \in B) x \in k \Leftrightarrow (\forall k) ( \exists i \in I )(k\in A_i \wedge x \in k)\\ \\
B_i = \bigcap A_i \\
x \in \bigcup_{i \in I } B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I) x \in B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I )(\forall m \in A_i) ( x\in m)}\)
Stąd widać równość.
Teraz nie masz wyjścia, musisz powiedzieć, że dobrze bez żadnego ale
-- 10 lis 2013, o 23:39 --
\(\displaystyle{ (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b)}\)
yorgin mi mówił kiedyś o takiej implikacji:
\(\displaystyle{ (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b) \rightarrow (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b)}\)
A teraz chyba już możemy wyciągnąć wyciągnąć to \(\displaystyle{ b}\) z koniunkcji? \(\displaystyle{ (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b) \Leftrightarrow (\forall i\in I)(\exists b\in A_i ) x \in b}\)
Jakie zależności są pomiędzy \(\displaystyle{ \bigcap \bigcup_{i \in I } A_i \ \mbox{oraz} \ \bigcup_{i\in I} \bigcap A_i}\)
x \in \bigcap B \Leftrightarrow (\forall k \in B) x \in k \Leftrightarrow (\forall k) ( \exists i \in I )(k\in A_i \wedge x \in k)\\ \\
B_i = \bigcap A_i \\
x \in \bigcup_{i \in I } B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I) x \in B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I )(\forall m \in A_i) ( x\in m)}\)
Stąd widać równość.
-- 10 lis 2013, o 23:39 --
Kiedy ja się tego nauczę?Jak to nie zmienia? Przecież masz kwantyfikatory w innej kolejności.
\(\displaystyle{ (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b) \rightarrow (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b)}\)
A teraz chyba już możemy wyciągnąć wyciągnąć to \(\displaystyle{ b}\) z koniunkcji? \(\displaystyle{ (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b) \Leftrightarrow (\forall i\in I)(\exists b\in A_i ) x \in b}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 00:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Rozpisane dobrze, ale jak Ty zauważyłeś z tego równość pozostanie Twoją słodką tajemnicą...tukanik pisze:Jakie zależności są pomiędzy \(\displaystyle{ \bigcap \bigcup_{i \in I } A_i \ \mbox{oraz} \ \bigcup_{i\in I} \bigcap A_i}\)
B_i = \bigcap A_i \\
Stąd widać równość.
Zgadza się. I jaki stąd wniosek?tukanik pisze:\(\displaystyle{ (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b)}\)
JK
-
tukanik
- Użytkownik

Nie pozostanie, bo się z Tobą ją podzielę. Tylko nikomu nie mówRozpisane dobrze, ale jak Ty zauważyłeś z tego równość pozostanie Twoją słodką tajemnicą...
\(\displaystyle{ x \in \bigcap B \Leftrightarrow (\forall k \in B) x \in k \Leftrightarrow (\forall k) ( \exists i \in I )(k\in A_i \wedge x \in k)\\ x \in \bigcup_{i \in I } B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I) x \in B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I )(\forall m \in A_i) ( x\in m)}\)
Wiem, że tu z tej implikacji nie możemy skorzystać, bo pierwszy w kolejności jest kwantyfikator ogólny.
Ale ja myślę tak:
Skoro w pierwszym dla każdego \(\displaystyle{ k}\) istnieje \(\displaystyle{ i}\) w \(\displaystyle{ I}\) takie, że każde \(\displaystyle{ k}\) należy do \(\displaystyle{ A_i}\) i \(\displaystyle{ x}\) należy do \(\displaystyle{ k}\)
W drugim istnieje takie \(\displaystyle{ i}\), że dla każdego \(\displaystyle{ m}\) należącego do \(\displaystyle{ A_i}\) mamy \(\displaystyle{ x}\) należy do \(\displaystyle{ m}\).
Ja tu nie widzę różnicy, skąd Ty ją widzisz?
-- 11 lis 2013, o 10:51 --
w tym drugim też proszę o wyjaśnienie. Po prostu mam problem z tymi zapisami. Bo raz jest tak, że zapisujesz koniunkcję, nie wiem kiedy tak wolno a kiedy nie. Powiedz proszę
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 16:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

To bardzo proste, różnica wynika z kolejności kwantyfikatorów. W pierwszym każde \(\displaystyle{ k}\), do którego należy \(\displaystyle{ x}\), należy do pewnego (swojego osobistego) \(\displaystyle{ A_i}\). W drugim istnieje jedno \(\displaystyle{ A_i}\), wspólne dla wszystkich \(\displaystyle{ m}\), do których należy \(\displaystyle{ x}\).tukanik pisze:\(\displaystyle{ x \in \bigcap B \Leftrightarrow (\forall k \in B) x \in k \Leftrightarrow (\forall k) ( \exists i \in I )(k\in A_i \wedge x \in k)\\ x \in \bigcup_{i \in I } B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I) x \in B_i \Leftrightarrow (\exists i \in I )(\forall m \in A_i) ( x\in m)}\)
Wiem, że tu z tej implikacji nie możemy skorzystać, bo pierwszy w kolejności jest kwantyfikator ogólny.
Ale ja myślę tak:
Skoro w pierwszym dla każdego \(\displaystyle{ k}\) istnieje \(\displaystyle{ i}\) w \(\displaystyle{ I}\) takie, że każde \(\displaystyle{ k}\) należy do \(\displaystyle{ A_i}\) i \(\displaystyle{ x}\) należy do \(\displaystyle{ k}\)
W drugim istnieje takie \(\displaystyle{ i}\), że dla każdego \(\displaystyle{ m}\) należącego do \(\displaystyle{ A_i}\) mamy \(\displaystyle{ x}\) należy do \(\displaystyle{ m}\).
Ja tu nie widzę różnicy, skąd Ty ją widzisz?
Pokazałeśtukanik pisze:w tym drugim też proszę o wyjaśnienie. Po prostu mam problem z tymi zapisami. Bo raz jest tak, że zapisujesz koniunkcję, nie wiem kiedy tak wolno a kiedy nie. Powiedz proszę
\(\displaystyle{ x\in \bigcup C \Leftrightarrow (\exists b \in C ) x \in b \Leftrightarrow(\exists b \in \bigcap_{i \in I } A_i ) x \in b \Leftrightarrow(\exists b )(b\in \bigcap_{i \in I } A_i \land x \in b) \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow (\exists b )\left( (\forall i\in I)(b\in A_i\right) \land x \in b) \Leftrightarrow (\exists b )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b) \Rightarrow \\ \Rightarrow (\forall i\in I)(\exists b )(b\in A_i \land x \in b) \Leftrightarrow (\forall i\in I)(\exists b\in A_i ) x \in b\Leftrightarrow (\forall i \in I ) (x \in B_i) \Leftrightarrow\\ \Leftrightarrow x \in \bigcap_{i \in I } B_i}\)
co daje
\(\displaystyle{ \bigcup \bigcap_{i \in I} A_i \subseteq \bigcap_{i \in I } \bigcup A_i}\)
JK
-
tukanik
- Użytkownik

ok, jasne.
Ta implikacja działa tylko jeżeli na początku jest taka postać kwantyfikatora egzystencjalnego:
\(\displaystyle{ \exists b}\)
bez żadnego dodatkowego warunku, np. \(\displaystyle{ \exists b \in k}\)
Ta implikacja działa tylko jeżeli na początku jest taka postać kwantyfikatora egzystencjalnego:
-
Jan Kraszewski
- Administrator

tukanik pisze:Ta implikacja działa tylko jeżeli na początku jest taka postać kwantyfikatora egzystencjalnego:
JK
-
tukanik
- Użytkownik

Tu możemy zamienić kwantyfikatory, prawda?
Czy moglibyśmy tu:?
\(\displaystyle{ (\exists b\in P )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b)}\)
Tu możemy zamienić kwantyfikatory, prawda?
Czy moglibyśmy tu:?
\(\displaystyle{ (\exists b\in P )(\forall i\in I)(b\in A_i \land x \in b)}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

No w życiu! Ani tu, ani tu nie możesz zamienić kwantyfikatorów!
JK
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

-
bough
- Użytkownik

Może się wtrącę i napiszę przykład na to, że nie można zmieniać kolejności kwantyfikatorów. Rozważmy 2 zdania:
\(\displaystyle{ \forall_{x\in\mathbb{R}}\exists_{y\in \mathbb{R}} x \leq y}\),
\(\displaystyle{ \exists_{y\in \mathbb{R}}\forall_{x\in\mathbb{R}} x \leq y}\).
Pierwsze zdanie mówi, że dla każdej liczby rzeczywistej istnieje liczba od niej większa lub równa (jest to prawda).
Drugie mówi, że istnieje liczba rzeczywista większa (lub równa) od wszystkich innych (fałsz).
\(\displaystyle{ \forall_{x\in\mathbb{R}}\exists_{y\in \mathbb{R}} x \leq y}\),
\(\displaystyle{ \exists_{y\in \mathbb{R}}\forall_{x\in\mathbb{R}} x \leq y}\).
Pierwsze zdanie mówi, że dla każdej liczby rzeczywistej istnieje liczba od niej większa lub równa (jest to prawda).
Drugie mówi, że istnieje liczba rzeczywista większa (lub równa) od wszystkich innych (fałsz).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Nie rozumiałem Cię, bo mówiłem właśnie o tym, że nie można zamieniać kolejności...Jan Kraszewski pisze:Dalej Cię nie rozumiem.
JK
-
tukanik
- Użytkownik

Ale jest przecież implikacja, która to robi.
Ok, masz rację. Nie można zamieniać kolejności. To jest totalna bzdura. Istnieje jednak implikacja która w takim szczególnym przypadku działa i nie jest to wcale jakiś nadzwyczajne, bo to widać.
Teraz ok?
Ok, masz rację. Nie można zamieniać kolejności. To jest totalna bzdura. Istnieje jednak implikacja która w takim szczególnym przypadku działa i nie jest to wcale jakiś nadzwyczajne, bo to widać.
Teraz ok?