zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
-
tukanik
- Użytkownik

- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
Cześć
Mamy zadanie:
Zbadaj jakie zależności zachodzą pomiędzy zbiorami:
a) \(\displaystyle{ \bigcup x \bigcap_{i \in I } A_i}\) oraz \(\displaystyle{ \bigcap_{i \in I } \bigcup A_i}\)
b) \(\displaystyle{ \bigcap\bigcup_{i \in I } A_i}\) oraz \(\displaystyle{ \bigcup_{i \in I } \bigcap A_i}\)
I przede wszystkim mój problem polega na zabraniu się do tej sumy iloczynu. Znam definicje, ale jakoś nie wiem jak to rozbierać .
Pozdrawiam!
Mamy zadanie:
Zbadaj jakie zależności zachodzą pomiędzy zbiorami:
a) \(\displaystyle{ \bigcup x \bigcap_{i \in I } A_i}\) oraz \(\displaystyle{ \bigcap_{i \in I } \bigcup A_i}\)
b) \(\displaystyle{ \bigcap\bigcup_{i \in I } A_i}\) oraz \(\displaystyle{ \bigcup_{i \in I } \bigcap A_i}\)
I przede wszystkim mój problem polega na zabraniu się do tej sumy iloczynu. Znam definicje, ale jakoś nie wiem jak to rozbierać .
Pozdrawiam!
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
Co to za \(\displaystyle{ x}\) ?tukanik pisze:a) \(\displaystyle{ \bigcup x \bigcap_{i \in I } A_i}\)
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
A może tak normalnie, z definicji? Wprowadź sobie pomocniczą rodzinę zbiorów \(\displaystyle{ \mathcal{A}= \bigcap_{i\in I}A_i}\) (myśląc, że każde \(\displaystyle{ A_i}\) jest rodziną zbiorów) i zacznij od rozpisania z definicji \(\displaystyle{ x\in\bigcap\mathcal{A}}\).tukanik pisze:I przede wszystkim mój problem polega na zabraniu się do tej sumy iloczynu. Znam definicje, ale jakoś nie wiem jak to rozbierać .
Możesz też w ogóle nie rozpisywać, tylko zrozumieć charakter bytów, występujących w tych napisach i wtedy odpowiedź masz od razu (choć bez pisemnego uzasadnienia...).
JK
-
tukanik
- Użytkownik

- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
te indeksy \(\displaystyle{ i}\) odnoszą się do sumy i iloczynu, czy tylko do tego, pod którym są napisane. Bo nie wiem w takim razie jak interpretować drugie wyrażenie w b)
Staram się to rozpisywać jakoś z tej definicji, ale nie mogę wyciągnąć żadnych wniosków.
Staram się to rozpisywać jakoś z tej definicji, ale nie mogę wyciągnąć żadnych wniosków.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
Odnoszą się tylko do tego, pod którym są napisane.tukanik pisze:te indeksy \(\displaystyle{ i}\) odnoszą się do sumy i iloczynu, czy tylko do tego, pod którym są napisane.
Normalnie. \(\displaystyle{ A_i}\) jest rodziną zbiorów i bierzesz jej przekrój. Robisz tak dla każdego \(\displaystyle{ i\in I}\) i sumujesz wyniki.tukanik pisze:Bo nie wiem w takim razie jak interpretować drugie wyrażenie w b)
Potrenuj na takich przykładach: \(\displaystyle{ A_i=\{[i,n]:n\in\NN\land n\ge i\}}\) dla \(\displaystyle{ I=\NN}\) i \(\displaystyle{ I=\RR}\).
JK
-
tukanik
- Użytkownik

- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
Rozumiem, że na końcu chodzi Ci o sumę, tzn:A może tak normalnie, z definicji? Wprowadź sobie pomocniczą rodzinę zbiorów\(\displaystyle{ \mathcal{A}= \bigcap_{i\in I}A_i}\) (myśląc, że każde \(\displaystyle{ A_i}\) jest rodziną zbiorów) i zacznij od rozpisania z definicji \(\displaystyle{ x\in\bigcap\mathcal{A}}\).
\(\displaystyle{ x\in\bigcup\mathcal{A}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
Tak (literówka w kodzie...).tukanik pisze:Rozumiem, że na końcu chodzi Ci o sumę, tzn:
\(\displaystyle{ x\in\bigcup\mathcal{A}}\)
JK
-
tukanik
- Użytkownik

- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
Ok, no to popróbowałem tak jak mówiłeś i niestety nie wiem co dalej:
Niech:
\(\displaystyle{ \mathcal{A}= \bigcap_{i\in I}A_i}\)
\(\displaystyle{ x\in\bigcup\mathcal{A}}\)
Z definicji oznacza to, że \(\displaystyle{ \exists y \in \mathcal{A} \wedge x\in y}\)
\(\displaystyle{ y \in \bigcap_{i \in I } A_i \wedge x \in y}\)
Z definicji oznacza to, że
\(\displaystyle{ \forall_{i \in I }y\in A_i}\)
a z faktu, że \(\displaystyle{ x}\) należy do y wynika, że \(\displaystyle{ x \in A_i}\) dla każdego \(\displaystyle{ A_i}\)
I tak naprawdę ja mam ten problem, że nie wiem czego się czepić przy szukaniu zależności.
Ok, widzę, że jakiś \(\displaystyle{ x}\) należy sobie do \(\displaystyle{ A_i}\). Ale jest to sobie tylko jakiś niepozorny \(\displaystyle{ x}\), a jak go można odnieść do całości nie mam pojęcia
Niech:
\(\displaystyle{ \mathcal{A}= \bigcap_{i\in I}A_i}\)
\(\displaystyle{ x\in\bigcup\mathcal{A}}\)
Z definicji oznacza to, że \(\displaystyle{ \exists y \in \mathcal{A} \wedge x\in y}\)
\(\displaystyle{ y \in \bigcap_{i \in I } A_i \wedge x \in y}\)
Z definicji oznacza to, że
\(\displaystyle{ \forall_{i \in I }y\in A_i}\)
a z faktu, że \(\displaystyle{ x}\) należy do y wynika, że \(\displaystyle{ x \in A_i}\) dla każdego \(\displaystyle{ A_i}\)
I tak naprawdę ja mam ten problem, że nie wiem czego się czepić przy szukaniu zależności.
Ok, widzę, że jakiś \(\displaystyle{ x}\) należy sobie do \(\displaystyle{ A_i}\). Ale jest to sobie tylko jakiś niepozorny \(\displaystyle{ x}\), a jak go można odnieść do całości nie mam pojęcia
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
Tak naprawdę masz problem, że idziesz w znaczki. Trzeba najpierw postarać się ogarnąć, co te znaczki mogą znaczyć.tukanik pisze:I tak naprawdę ja mam ten problem, że nie wiem czego się czepić przy szukaniu zależności.
JK
PS. Tak przy okazji, zapis
jest składniowo niepoprawny.tukanik pisze:\(\displaystyle{ \exists y \in \mathcal{A} \wedge x\in y}\)
JK
-
tukanik
- Użytkownik

- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
tak, brakuje nawiasów.jest składniowo niepoprawny.
To proszę, pomóżTak naprawdę masz problem, że idziesz w znaczki. Trzeba najpierw postarać się ogarnąć, co te znaczki mogą znaczyć.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
I przy takim zapisie nie powinno być koniunkcji.tukanik pisze:tak, brakuje nawiasów.
Zrobiłeś przykład?tukanik pisze:To proszę, pomóż
JKJan Kraszewski pisze:Potrenuj na takich przykładach: \(\displaystyle{ A_i=\{[i,n]:n\in\NN\land n\ge i\}}\) dla \(\displaystyle{ I=\NN}\) i \(\displaystyle{ I=\RR}\).
-
tukanik
- Użytkownik

- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
no to w tym przykładzie te wyrażenia dla \(\displaystyle{ I = \mathbb{N} \subseteq I = \mathbb{R}}\)
Wynika to z tego, że \(\displaystyle{ \mathbb{N} \subseteq \mathbb{R}}\)
Wynika to z tego, że \(\displaystyle{ \mathbb{N} \subseteq \mathbb{R}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
tukanik pisze:no to w tym przykładzie te wyrażenia dla \(\displaystyle{ I = \mathbb{N} \subseteq I = \mathbb{R}}\)
To były dwa osobne przykłady... Jeden dla \(\displaystyle{ I=\NN}\), drugi dla \(\displaystyle{ I=\RR}\). Wygląda na to, że nic nie zrozumiałeś, przeczytaj jeszcze raz - wskazałem Ci rodziny rodzin zbiorów, dla których masz wykonać rachunki.
JK
-
tukanik
- Użytkownik

- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
zależności pomiędzy dwoma zbiorami:
ok, to powiedz mi jaka jest treść zadania, bo nie rozumiem co znaczy, potrenuj na przykładach.