Mechanika i Budowa maszyn
-
mechatronik300
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Szczegóły zależą od uczelni i wykładowcy to co napisałem to zarazem zarys tematyki jak i wyczerpująca wiedza. Materiał przerabiany na studiach powinien w 100% pokrywać się z tematyką w tych pozycjach.
Zacznij od solidnej powtórki geometrii analitycznej naucz si całkować i liczyć pochodne wtedy statyka kinematyka i wytrzymałość i po części kreski pójdą bardziej gładko. Następnie równania różniczkowe I i II rząd i ogarniesz tez dynamikę.
Zacznij od solidnej powtórki geometrii analitycznej naucz si całkować i liczyć pochodne wtedy statyka kinematyka i wytrzymałość i po części kreski pójdą bardziej gładko. Następnie równania różniczkowe I i II rząd i ogarniesz tez dynamikę.
-
kkaappeerr
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
mechatronik300 Wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś, o to właśnie mi chodziło. Teraz wiem od czego zacząć (pierwsze całki i pochodne), następnie
Pozdrawiammechatronik300 pisze:statyka kinematyka i wytrzymałość i po części kreski pójdą bardziej gładko. Następnie równania różniczkowe I i II rząd i ogarniesz tez dynamikę.
Jeśli już naprawdę chcesz przerobić matmę w wakacje to zacznij od granic, potem przejdź do pochodnych, a całki na koniec. I przesortuj trochę to co koledzy polecają, bo utoniesz w tym wszystkim.
A którą uczelnię wybrałeś?
A którą uczelnię wybrałeś?
-
kkaappeerr
- Użytkownik

Ok dzięki
Wybrałem PWSZ w Elblągu. Ma ktoś jakieś zastrzeżenia/pochwały do tej uczelni ??
-
Pentatonik
- Użytkownik

Proszę o poradę. Nie chce się rozpisywać i podawać całego życiorysu dlaczego to dopiero teraz mnie tak naszło, więc proszę o oszczędzenie sobie komentarzy nie na temat, czysta merytoryka. Trochę za późno przestałem bujać w obłokach o akademii muzycznej a myśleć o studiach po których jest szansa na znalezienie pracy (za późno czyt. po maturze). Jednak nie chodzi mi o same dostanie się na uczelnie gdyż jeśli w tym roku się nie uda to nadrobię braki i napiszę rozszerzoną matę za rok żeby mieć więcej pkt. na Politechnikę w Poznaniu, bo zdaje się warunki pracy tam dobre a i uczelnia ma kontrakty z dużymi firmami podpisane i nie jest to jakiś top, wiec na pewno łatwiej się dostać niż do Warszawy czy Wrocławia, sprawdzałem już sobie minimum pkt. z poprzednich lat. Czytając o dostępnych kierunkach całkiem dobrą opcją wydaje się być mechanika i budowa maszyn. Uwaga, zaraz będzie herezja, otóż nigdy nie zajmowałem się "technicznymi aspektami", "nie dłubałem z ojcem w aucie", nie przez to, że mnie to nie interesuje tylko swój czas poświęcałem na co innego. Dlatego mam pytanie dla studentów tego kierunku bądź absolwentów. Moją motywacją do studiowania tego kierunku jest z pewnością znalezienie pracy w przeważającej części oraz chęć poznanie czegoś nowego, gdyż do tej pory jak już wspomniałem podobne sprawy były mi obce. Jestem człowiekiem, który niczego się nie boi i myślę, że nie głupim (podstawa z maty na około 88% ale gdybym dłużej przesiadział to i 100% by było) a na pewno jestem bardzo pracowity i nie mam zamiaru przebalować studiów tylko coś z nich wynieść. Czy w takim razie mam szansę poradzić sobie na tym kierunku czy jest on dla ludzi wybitnie zdolnych i tych którzy siedzieli już w tym głęboko albo inaczej, czy sama pracowitość wystarczy?
A teraz druga sprawa, staram się nadrobić braki i zacząłem wchodzić w sprawy związane z konstrukcjami na razie samochodów, motocyklów itp. gdyż to chyba najlepsze obiekty do rozpoczęcia tej "zabawy". Możecie podesłać mi jakieś dobre strony lub cokolwiek innego co pomogłoby mi wejść w ten świat (wiecie, taka Pani Domu dla gospodyń wiejskich)?
Przepraszam za długi elaborat
A teraz druga sprawa, staram się nadrobić braki i zacząłem wchodzić w sprawy związane z konstrukcjami na razie samochodów, motocyklów itp. gdyż to chyba najlepsze obiekty do rozpoczęcia tej "zabawy". Możecie podesłać mi jakieś dobre strony lub cokolwiek innego co pomogłoby mi wejść w ten świat (wiecie, taka Pani Domu dla gospodyń wiejskich)?
Przepraszam za długi elaborat
-
Orion94
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Z tego co słyszałem to warto ogarniać chociaż podstawy rysunku technicznego przed pójściem na studia inżynierskie, a już na pewno idąc na mechanikę i budowę maszyn.
Czy zna ktoś dobrą książkę o tej tematyce ?
- MichalPWr
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Muszę się z Tobą nie zgodzić, a przynajmniej nie do końca. "Debilność" tego przedmiotu bierze się stąd, że wielu prowadzących, a przynajmniej z tymi z którymi ja miałem styczność. Delikatnie mówiąc przesadzają z trudnością egzaminów. Dochodzi nawet do takich paradoksów, że ludzie np: z Budownictwa, którzy mieli z tego super oceny nie potrafili rozwiązać najprostszych zadań z mojego egzaminu(jestem na AiR na mechanicznym). Pomimo 6 terminów jakie dał prowadzący zdało niecałe 40% kierunku, a i tak był to jeden z lepszych wyników w skali tego przedmiotu z tym Panem. Wiele osób pomimo zaliczenia np: TMM, MES, i innych hardych przedmiotów na MiBM ma dobre oceny nie zalicza po klika razy kresek.kruszewski pisze:Kreski uważać za debilny przedmiot ? Brak wyobraźni i znajomości geometrii to wady które powinny eliminować z zawodów inżynierskich w tym głównie budownictwa, mechaniki, architektury.
Jakieś tam maszynoznawstwo! Toż inżynier "od" budowy maszyn musi znać różne rodzaje maszyn ich zasady działania. Jak zacznie Kolega pracować to zauważy, że bez biegłości w MES można się obyć, ale bez znajomości zasady działania i budowy kotła, pompy, dźwignicy, już trudniej.
A już bez kresek nie da się zrobić rozwinięcia blacharskiego pudełka co ma kształt ciut inny niż puszka po piwie. A nie zawsze jest pod ręką programik na taka okazję. Wiem coś na ten temat. Też jestem mechanikiem.
Pozdrawiam,
W.Kr.
Oczywiście zgodzę się z faktem, że nie wszyscy powinni skończyć studia, lecz co w przypadku ludzi którzy mają średnią grubo powyżej 4.0 na 3 roku i mają kreski w plecy, przez co np: nie dostaną stypendium.
Nie wiem jak innym, lecz mi wiadomości z geometrii wykreślnej jeszcze nigdy się nie przydały i pewnie nie przydadzą, czego nie mogę powiedzieć o grafice inżynierskiej.
I teraz pomyśl, jak student wypowie się o takim przedmiocie?
-
kkaappeerr
- Użytkownik

Podpisuję się pod tym pytaniem ;]Orion94 pisze:Z tego co słyszałem to warto ogarniać chociaż podstawy rysunku technicznego przed pójściem na studia inżynierskie, a już na pewno idąc na mechanikę i budowę maszyn.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Zgodzę się z Kolegą, też w części tylko. Są wykładowcy którzy nie powinni być, mimo wielkiej wiedzy osiągnięć naukowych wykładowcami, prowadzić zajęcia, a już broń Boże ćwiczenia, nie wspominając egzaminowania. Tak jest na każdym poziomie nauki. Dla takiego jest albo wszystko dziecinnie proste, ten nie pokaże skąd co i dla czego, albo wymyśla szczególne przypadki lub je komplikuje i jak do tego dodać, wiadomo co, to klęska i pogrom. Ale coś w tym jest, że tak dzieje się na "kreskach", TMM, MES. Tu czegoś brakuje. Najczęściej chyba geometrii w tych pierwszych dwu choć i w trzecim chyba też, a w nim "rachowania na macierzach".
Nie każdy wykładający przedmiot musi być wielkim uczonym, ale nie każdy wielki uczony jest dobrym wykładowcą.
Wykładowca powinien czuć i wiedzieć gdzie uczący się może mieć problem z "ogarnięciem" i rozkładać odpowiednio "akcenty". Taki, co nie miał żadnych kłopotów z przedmiotem nie będzie dobrym wykładowcą.
Ale też student nie ogarnie np. kresek zaglądając tylko do spiżarni ciotki Googli. Ciotka ma tam tylko koncentraty.
Za łatwe, za proste, za nudne, zatem: "za mało, za cicho, za dwa tygodnie proszę".
Zatem odmawiałem uczenia rysunku maszynowego i podobnych.
Pozdrawiam,
W.Kr.
-- 19 maja 2013, o 11:55 --
Nie każdy wykładający przedmiot musi być wielkim uczonym, ale nie każdy wielki uczony jest dobrym wykładowcą.
Wykładowca powinien czuć i wiedzieć gdzie uczący się może mieć problem z "ogarnięciem" i rozkładać odpowiednio "akcenty". Taki, co nie miał żadnych kłopotów z przedmiotem nie będzie dobrym wykładowcą.
Ale też student nie ogarnie np. kresek zaglądając tylko do spiżarni ciotki Googli. Ciotka ma tam tylko koncentraty.
Za łatwe, za proste, za nudne, zatem: "za mało, za cicho, za dwa tygodnie proszę".
Zatem odmawiałem uczenia rysunku maszynowego i podobnych.
Pozdrawiam,
W.Kr.
-- 19 maja 2013, o 11:55 --
Tadeusz Dobrzański, Rysunek techniczny.kkaappeerr pisze:Podpisuję się pod tym pytaniem ;]Orion94 pisze:Z tego co słyszałem to warto ogarniać chociaż podstawy rysunku technicznego przed pójściem na studia inżynierskie, a już na pewno idąc na mechanikę i budowę maszyn.
-
Pentatonik
- Użytkownik

Ma ktoś jakieś doświadczenia bądź zna opinie która politechnika lepsza jeśli chodzi o mechanikę i budowę maszyn? Gliwice na wydziale mechaniczno technologicznym czy Poznań na Wydziale budowy maszyn i zarządzania? Pytam pod kątem perspektyw pracy, poziomu nauczania (wykładowcy i ile można wynieść przydatnych informacji i zdolności ze studiów).-- 7 lip 2013, o 10:15 --Proszę o szybką odpowiedź:)
-
cienkipulpet
- Użytkownik

Witam
Jestem na trzecim roku studiów ZiIP. Planuję zrobić magistra na PW na wydziale Inżynierii Produkcji - MiBM. Czy może jest ktoś u kogo sytuacja wyglądała podobnie? Chciałbym się dowiedzieć czy będę musiał zdawać jakieś dodatkowe egzaminy, czy jest trudno się dostać? Ogólnie jak wygląda sytuacja przy naborze na ten kierunek jeśli skończę ZiIP.
Jestem na trzecim roku studiów ZiIP. Planuję zrobić magistra na PW na wydziale Inżynierii Produkcji - MiBM. Czy może jest ktoś u kogo sytuacja wyglądała podobnie? Chciałbym się dowiedzieć czy będę musiał zdawać jakieś dodatkowe egzaminy, czy jest trudno się dostać? Ogólnie jak wygląda sytuacja przy naborze na ten kierunek jeśli skończę ZiIP.
Powiem tak uczelnia w Elblądu po roku ją opuściłem nie ma ogólnie najlepszej opini. Kwestia w tym, że teraz po budowie maszyn i tak jest cholernie ciężko cokolwiek znaleźć - i to już niezależnie gdzie się kończyło czy studiowało. Dokształcanie i jeszcze raz dokształcanie jeśli nie w trakcie studiów w formie [ciach] jakiejś podyplomówki to na pewno zaraz po niestety, ale w polsce wyścig szczurów zaczynał się na poziomie kariery zawodowej - kiedyś. teraz już na uczelni ludzie studiują po 2 czasami 3 kierunki fakt najlepsi mają robotę od razu cała reszta - niestety ... jeśli ma pracę to dobrze, jeśli z kierunkiem to idealnie i już nie ważna forma, praktyka, staż czy praca. Z doświadczenia mogę polecić wszystkim branie każdej możliwości zdobycia doświadczenia w trakcie studiów nawet jeśli ma się to wiązać z dziekanką.kkaappeerr pisze:Ok dzięki
Ostatnio zmieniony 20 sie 2015, o 01:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieuzgodniona reklama.
Powód: Nieuzgodniona reklama.
Witam,
zdecydowałem się studiować mechanikę i budowę maszyn i staję przed wyborem uczelni.
Prosiłbym Was o opinie na jakiej uczelni najlepiej studiować ten kierunek. Sporo osób w internecie sugeruje, żeby dużo uwagi poświęcić na miasto - jak wygląda życie studenckie, możliwości pracy, perspektywy. Tu internetową batalie wygrywa Kraków i Wrocław. Sęk w tym, że podobno koszty utrzymania w tych miastach są dużo droższe, ale czy aż tak? W środę byłem na drzwiach otwartych PG i cytuję "Idź do Wrocławia" Jednak jeśli dobrze liczę, to tu będzie najtrudniej się dostać(nie zdaję fizy). Co sądzicie o MiBM na Wydziale Budowy Maszyn i Zarządzania na PP?
zdecydowałem się studiować mechanikę i budowę maszyn i staję przed wyborem uczelni.
Prosiłbym Was o opinie na jakiej uczelni najlepiej studiować ten kierunek. Sporo osób w internecie sugeruje, żeby dużo uwagi poświęcić na miasto - jak wygląda życie studenckie, możliwości pracy, perspektywy. Tu internetową batalie wygrywa Kraków i Wrocław. Sęk w tym, że podobno koszty utrzymania w tych miastach są dużo droższe, ale czy aż tak? W środę byłem na drzwiach otwartych PG i cytuję "Idź do Wrocławia" Jednak jeśli dobrze liczę, to tu będzie najtrudniej się dostać(nie zdaję fizy). Co sądzicie o MiBM na Wydziale Budowy Maszyn i Zarządzania na PP?
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
Bez zdawania fizyki jest szansa się dostać na PWr. Pomimo tego, że oficjalny próg to 308 punktów ostatnio, to w drugim i trzecim naborze dostawali się jeszcze ludzie i finalny próg to było 145 punktów Nie chodzi o pisanie odwołań, czy coś; po prostu MBM wpisują na rekrutacji ludzie na wszelki wypadek, gdy chcą iść na Air i Mechatronikę. Skoro nie zdajesz fizyki, to zakładam, że jej nie umiesz. A jeśli nie umiesz, to nie masz szans na takich studiach (chyba, że jesteś pasjonatem i masz zamiar się jej nauczyć w bardzo przyspieszonym tempie). Kraków i Warszawa są zdecydowanie najdroższe, Wrocław, Gdańsk i Poznań prawdopodobnie podobnie, a co do innych miast, to nie wiem jakie jeszcze masz w planie. Na pewno Koszalin, Elbląg, Białystok, czy Rzeszów są tańsze.
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Podziękował: 65 razy
Wrocław i Kraków moim zdaniem koszty życia mają podobne. Warszawa i (co mnie zdziwiło) Poznań są droższe (pokój tak około 100 zł drożej), mniejsze miasta jak Rzeszów są oczywiście tańsze.Dejv_M pisze: Tu internetową batalie wygrywa Kraków i Wrocław. Sęk w tym, że podobno koszty utrzymania w tych miastach są dużo droższe, ale czy aż tak?