maaati pisze:Jakoś się zagalopowałem i w zadaniu z równaniem napisałem \(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) zamiast \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\). Za takie coś obcinają punkty - jeśli nie doprowadzi się do najprostszej postaci?
Nie.
norwimaj pisze:
maaati pisze:To tutaj jeszcze trzeba coś "tłumaczyć" ?
Moim zdaniem nie. Przecież już widać, że jest iloczyn liczby \(\displaystyle{ 17}\) i liczby całkowitej.
To, czy trzeba tłumaczyć, zdecyduje klucz. Jak dla mnie samo wyciągnięcie bez słowa komentarza to za mało. To w końcu dowód, więc wypadałoby napisać, po co się to robi.
kkaappeerr pisze:Jak myślicie, ile dostanę punktów (na cztery możliwe) w zadaniu 32, jeżeli napisałem ile alfa, ma każdy kąt, jednak nie zamieniłem tego na stopnie,
Jan Kraszewski pisze:
A po co zamieniać na stopnie?
Jeśli dobrze rozumiem, to jego odpowiedzią jest \(\displaystyle{ |\sphericalangle A|=4\alpha, |\sphericalangle B|=3\alpha, |\sphericalangle C|=5\alpha}\). Nie wiem, czy policzył \(\displaystyle{ \alpha}\), ale moim zdaniem to i tak jeszcze nie jest pełna odpowiedź.
mocniej pisze:Tylko małe pytanko. Czy za niewyciągnięcie w pierwiastku z ośmiu zabiorą jakieś punkty ?
Nie.
mocniej pisze:Suma kwadratów trzech liczb rzeczywistych jest liczbą nieujemną, więc aby powyższe wyrażenie było równe zeru to wyrażenie \(\displaystyle{ 2xy + 2xz + 2yz}\) musi być mniejsze lub równe zeru, a że jest ono tożsame z \(\displaystyle{ xy + xz +yz}\), to teza jest prawdziwa.
Panie Jan Kraszczewski napisałem dokładnie tak jak pisze norwimaj. Nie zamieniłem alfa na stopnie. Wynik podałem w alfa. Czy jest pan pewien swojej poprzedniej odpowiedzi? Bardzo mi zależy na tym pytaniu, ponieważ decyduje o no czy będę miał 90 procent.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za zainteresowanie
Ostatnio zmieniony 9 maja 2013, o 20:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Poprawa wiadomości.
Ja mam pytanie jak to jest z tym czytnikiem odpowiedzi zamkniętych, gdy się poprawia kółeczkiem. Bardzo musi być ładne to kółko, czy wystarczy coś poza kwadratem narysować przypominające koło? Czytnikiem na pewno sprawdzi dobrą moją odpowiedź ?
W sumie tak, ale tak się upewniam A czy żeby czytnik odczytał odpowiedź to musi być cała odpowiedź zamalowana? Bo ja dzisiaj na angielskim zamalowałem pół kwadracika i zorientowałem się, że to inny numer zadania, to nie wiedziałem czy zostawić pół kratki zamalowanej i zamalować dobrą, czy domalować do końca i wziąć ją w kółko... Jest ktoś w stanie mi to wyjaśnić? Przepraszam za głupie pytania, ale dzisiaj prawie nie myślę po tych dwóch angielskich i wolę się upewnić
norwimaj, nie napisalem zadnej wzmianki o katach, tylko napisalem ile alfa mierzy kazdy kat tzn nie pamietam ale bylo jakos \(\displaystyle{ 4\alpha, 3\alpha, 5\alpha}\). Nie napisalem ze \(\displaystyle{ \alpha =15}\).
Ostatnio zmieniony 9 maja 2013, o 21:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kkaappeerr pisze:Panie Jan Kraszczewski napisałem dokładnie tak jak pisze norwimaj. Nie zamieniłem alfa na stopnie. Wynik podałem w alfa. Czy jest pan pewien swojej poprzedniej odpowiedzi? Bardzo mi zależy na tym pytaniu, ponieważ decyduje o no czy będę miał 90 procent.
No tak, nie doczytałem zadania. W takim razie zgadzam się z norwimajem, to nie wygląda na pełne rozwiązanie, bo polecenie było "Oblicz", czyli "Wyznacz liczbowo".